El president dels Estats Units, Donald Trump, ha parlat aquest dimarts per primera vegada davant de la premsa després que els seus simpatitzants ataquessin el Capitoli el passat dimecres. Precisament, per aquests fets demà se celebrarà en el Congrés un judici polític exprés per fer-lo fora del càrrec abans que finalitzi el seu mandat el pròxim 20 de gener. Malgrat que està acorralat davant la possibilitat que prosperi l'impeachment, no ha abandonat ni el seu to agressiu ni ha demanat disculpes per aquests fets. 

Des del seu punt de vista, aquest judici polític "és un gran atac", un "error molt greu" i una "cosa molt dolenta", que serveix per dividir el país. "Això pot comportar molts problemes i perills", ha advertit Trump amb un to amenaçant, en unes declaracions que ha fet abans de marxar de viatge a Texas per veure com segueixen les obres de construcció del mur.

En aquest judici polític, els demòcrates acusaran el mandatari "d'incitació a la insurrecció". Per Trump, aquest impeachment es tracta de "la continuació de la caça de bruixes més gran de la història política", cosa que està "provocant un gran enuig" entre la població. 

Rebuig de la violència

Trump ha manifestat que "rebutja la violència", però ha declinat assumir la seva part de culpa pels fets que van tenir lloc el dimecres passat, quan els seus simpatitzants van assaltar el Capitoli dels Estats Units el dia que Joe Biden havia de ser declarat com el pròxim president dels Estats Units.

Aquests fets es van produir després que Trump animés els seus seguidors a marxar contra el Congrés, un atac que va deixar cinc morts, entre ells un policia. "Després del meu parlament, la gent va pensar que el que vaig dir era totalment apropiat", ha dit Trump sobre els fets que van succeir la setmana passada i que ha evitat condemnar.  

A més, ha afegit que sempre rebutja la violència, però ha assenyalat: "Nosaltres tenim un suport que, probablement, mai no s’havia vist abans". A més, ha remarcat que "mai havia vist tanta ira" com la que s'està percebent aquests dies en el país.

Per tot això, ha considerat que no s'hauria de dur a terme l'impeachment. "És un gran atac fer aquesta horrible cosa pel nostre país. Aquest judici polític que divideix", ha emfatitzat l'actual president.

El pròxim 20 de gener està previst que Trump abandoni el càrrec i sigui substituït pel demòcrata Joe Biden, que va guanyar les eleccions el passat novembre. El nou mandatari liderarà el país junt amb la vicepresidenta Kamala Harris, que serà la primera dona en assumir aquest càrrec, així com la primera persona afrodescendent i asiàtica que és titular d'aquesta cartera.