El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, afronta aquest dilluns una moció de censura interna sobre el seu lideratge del Partit Conservador que pot obligar-lo a abandonar Downing Street i cedir la direcció de Govern al guanyador d'unes de primàries de la seva formació. Si la moció fracassa, Johnson mantindrà el càrrec i serà immune durant un any a qualsevol altra revolta dels tories contra ell.

Per què es convoca aquesta moció?

L'escàndol de les festes durant la pandèmia ha erosionat la imatge pública de Johnson, especialment després de l'informe de l'alta funcionària Sue Grey que l'apunta directament, i ha desplomat als conservadors a les enquestes, que pateixen alhora el desgast per la crisi del cost de la vida. Diputats tories de totes les faccions del partit, des de l'ala dura "brexitera" fins a la més moderada, han expressat en les últimes setmanes un creixent descontentament amb el seu propi primer ministre. Avui s'ha confirmat que s'ha superat el llindar de 54 diputats (el 15 % del grup parlamentari) que han demanat per escrit una votació sobre el lideratge de Johnson

Com funciona la votació?

Els 359 diputats conservadors votaran si volen que Johnson continuï al capdavant del partit i del Govern. Una majoria simple de 180 paperetes, o el 50% dels vots, serà suficient per decidir el futur del primer ministre. La votació és anònima: ministres i alts càrrecs de l'Executiu poden oposar-se a Johnson sense que el seu nom surti a la llum, fet que dificulta predir el nivell de suport amb què pot comptar el primer ministre.

Entorn de 160 dels parlamentaris "tories" ocupen algun càrrec governamental que posarien en risc davant d'un canvi de líder, una cosa que els experts consideren un possible avantatge per a Johnson. Si el cap de Govern guanya la votació, no podria convocar-se una nova moció contra ell en dotze mesos.

L'última vegada que es va celebrar una moció de censura interna, el desembre de 2018, la llavors primera ministra, Theresa May, va sobreviure a la votació, encara que va dimitir mesos després davant de les pressions dels seus propis correligionaris enmig del turbulent procés per negociar un acord del Brexit.

Què passa si Johnson perd?

Si els vots contra Johnson són 180 o més, començarà el procés per celebrar unes de primàries per elegir el nou líder del Partit Conservador. Encara que no hi ha cap norma escrita, habitualment el guanyador assumeix la direcció de Govern sense que es convoquin unes eleccions.

El primer ministre probablement es mantindria en el càrrec fins que la reina Isabel II designi el següent inquilí de Downing Street, si bé també podria dimitir de manera immediata. En aquest cas, el gabinet designaria un cap interí, una responsabilitat que recauria presumiblement en el viceprimer ministre, Dominic Raab. El 2019, Theresa May va continuar en el càrrec després de dimitir fins que hi va haver un successor, el mateix que va fer el 2016 David Cameron.

Com s'escollirà un nou primer ministre?


Unes primàries conservadores solen allargar-se durant prop de dos mesos. En una primera fase, els candidats que ho desitgin poden postular-se per succeir el primer ministre. Els diputats conservadors voten llavors en diverses rondes. En les dues primeres votacions, queden eliminats els qui no superin un cert llindar de paperetes. En les següents, el candidat amb menys vots queda fora. Només dos aspirants passen a l'última fase de les primàries i els afiliats del partit elegeixen el nou líder.

Qui podria succeir Boris Johnson?


El ministre d'Economia, Rishi Sunak, ha encapçalat durant mesos les apostes com a possible successor de Johnson. Tanmateix, les seves opcions semblen haver-se reduït dràsticament després de veure's embolicat l'abril en un escàndol al voltant la seva esposa, rica hereva d'un imperi empresarial a l'Índia que va utilitzar argúcies legals per evitar pagar milions en impostos al Regne Unit.

La ministra d'Exteriors, Liz Truss, també s'ha posicionat per optar al lideratge i podria comptar amb el suport de l'ala dura de la formació, encara que avui ja va anunciar que dona suport al "100 %" a Johnson en la moció. En les últimes setmanes, el moderat Jeremy Hunt, que ja en va perdre unes de primàries contra Johnson el 2019, ha tornat a aparèixer en les especulacions sobre possibles aspirants.