Milers de britànics celebren des d'aquest dijous els 70 anys de regnat d'Elisabet II. Però, tot i l'afició desfermada que desperta la monarquia britànica, les xarxes han fet sentir una postura ben contrària. Aquest divendres l'etiqueta #AbolishTheMonarchy (Abolim la monarquia) s'ha fet tendència a Twitter per expressar el desig de molts britànics a què la Reina Elisabet II sigui la darrera monarca del país. 

Molts dels usuaris asseguren no sentir-se representats pel sistema monàrquic i critiquen tots els diners i esforços destinats a celebrar durant quatre dies el Jubileu de Platí d'Elisabet II. I és que des d'aquest dijous i fins diumenge milers de grans esdeveniments commemoren la primera monarca del país en complir 70 anys al tron. Els actes davant del Palau de Buckingham han aplegat milers de persones, i es preveu que aquest dissabte els assistents al concert commemoratiu on actuaran grans artistes com Elton John, Rod Stewart o Queen superin els 10.000. 

Quin suport té la monarquia britànica?

Tot i que gran part de la població britànica es mobilitza en massa per celebrar aquesta fita històrica de la monarquia, les posicions contràries també es fan sentir. La campanya #AbolishTheMonarchy que s'ha convertit en tendència en ple Jubileu de platí ha estat engegada per Republic, un grup que promou la substitució "de la monarquia per un cap d'estat electe". "Representem a tots els republicans britànics, presentant l'opció d'una república a un públic més ampli mentre examinem les accions de la casa reial", expliquen en la seva pàgina web.

Twitter Trending Topic Abolish the Monarchy
Captura de la tendència a favor de l'abolició de la monarquia britànica a Twitter. / Twitter

Amb motiu de les celebracions dels 70 anys de regnat, Republic va engegar una campanya de micromecenatge per omplir ciutats del Regne Unit amb cartells on es poden llegir eslògans com "Fem que Elisabet sigui la darrera". Han recaptat més de £46.669 i han posat cartells en més d'una desena de ciutats.  

TUIT Republic cartel para abolir la monarquia en Glasgow
Un dels cartells de Republic a favor d'abolir la monarquia britànica/ Twitter@RepublicStaff

Per ara, però, el suport a la família reial britànica que mostren les enquestes és alt. Segons la darrera de YouGov, un 62% dels britànics creu que la monarquia ha de continuar en enfront d'un 22% que considera que el cap d'estat hauria de ser elegit democràticament. Fora d'Anglaterra, però, el suport republicà és més alt. A Escòcia, un 36% dels enquestats per British Future creu que amb la fi del regnat d'Elisabet II seria un bon moment per convertir-se en una república.

En general, les enquestes constaten un descens generalitzat del suport a la monarquia britànica en els darrers anys - una caiguda del 13% en la darrera dècada segons YouGov -, sobretot entre els més joves. 

La salut de la reina Elisabet II

Als grups republicans com Republic els hi agradaria que l'actual reina d'Anglaterra fos la darrera. Tot i que Elisabet II ha arribat a celebrar 70 anys en el tron seguint gairebé amb totes les seves obligacions reials, és cert que darrerament sembla que la fi del seu regnat no sigui gaire lluny.  L'actual estat de salut de la monarca de 96 anys ha fet córrer els rumors d'una possible regència en mans del seu fill, Carles, príncep de Gal·les.

jubileo reina isabel ii londres buckingham efe
La desfilada militar "Trooping the colour" pel Jubileu de Platí d'Elisabet II. / Efe

Ja se sabia que la reina no assistiria a tots els actes del seu aniversari per problemes de mobilitat que pateix. Després de la desfilada militar "Trooping the colour" de dijous que va donar el tret de sortida al Jubileu, va tornar a patir "certes molèsties", segons un portaveu reial. Això la va obligar a perdre's alguns actes com el servei religiós d'Acció de gràcies que es va celebrar a la Catedral de Sant Pau, a Londres, aquest divendres. Elisabet II tampoc no assistirà a la carrera de cavalls d'Epsom Derby d'aquest dissabte.