Crisi a Downing Street. El primer ministre britànic, Boris Johnson, se sotmetrà aquest mateix dilluns a una moció de censura interna sobre la seva continuïtat després que els diputats conservadors hagin presentat prou sol·licituds per forçar la votació, segons ha anunciat el mateix partit. Així, el president del Comité 1922, que agrupa els diputats conservadors, Graham Brady ha confirmat que suficients parlamentaris han sol·licitat fer aquesta votació sobre la continuïtat del premier. Ara, si Johnson aconsegueix la meitat dels vots (180) o més, podrà mantenir el càrrec. En canvi, si no hi arriba, començarà un procés per triar un nou líder. 

Aquesta notícia arriba després d'un cap de setmana molt especial al Regne Unit, amb la celebració del Jubileu de platí d'Isabel II. La reina, que no ha pogut assistir a tots els actes, compleix aquest 2022 70 anys al capdavant de la institució. Johnson sí que ha participat en la majoria d'actes amb la resta de la família Windsor i s'ha fet palès la seva crisi: en entrar a la catedral de Sant Pau, el públic el va xiular a ell i la seva dona Carrie. Ella també forma part de la llista de sancionats per la policia de Londres per les festes il·legals a Downing Street en plena pandèmia i incomplint les restriccions que imposaven a la resta de ciutadans. Quan es van conèixer aquests casos, la popularitat de Johnson va caure en picat i alguns dels seus diputats ja es van mostrar molestos amb la seva actitud. Tot plegat ha anat escalant fins a aquesta moció de censura dins del mateix partit. 

Mínim de 54 diputats 

A finals de maig, una trentena de diputats conservadors havien expressat en públic el seu rebuig cap a Johnson i totes les mirades ja es dirigien cap aquesta moció de censura interna. En els últims dies, s'han sumat com a mínim 24 tories a aquestes protestes, ja que per fer aquesta votació es necessiten 54 diputats. Una de les últimes en afegir-se a aquest qüestionament públic del premier ha estat l'ex ministra Andrea Leadsom, que en una carta culpava a Johnson d' "inacceptables errors de lideratge" en l'escàndol del PartyGate.

Qui va ser ministra d'Empresa i líder del partit en la Cambra els Comuns, assegura que concorda amb la funcionària Sue Grey, l'encarregada d'elaborar l'informe demolidor de la policia sobre les festes en què assenyalava directament a Johnson: "Per mi, està dolorosament clar que, tenint en compte l'abast i la gravetat de la violació de les regles durant un període de 20 mesos és molt improbables que els cap  no sabessin que estava passant". Leadson, que el 2016 va perdre contra Theresa May la carrera per rellevar David Cameron al capdavant dels conservadors, reflexionava que tot plegat era "intolerable i responsabilitat del primer ministre". En aquest sentit, demanava als tories que decidissin quin és "el camí correcte per recuperar la confiança". I així ha acabat sent.