La Cambra de Representants dels Estats Units ha aprovat aquest dimecres acusar el president sortint, Donald Trump, d'"incitar una insurrecció" per l'assalt al Capitoli, la qual cosa provoca l'obertura del segon judici polític, impeachment en anglès, contra el mandatari al Senat. Trump es convertirà en el primer president americà de la història sotmès a dos impeachments durant el seu mandat.

Aquest segon judici polític a Trump, que es va iniciar aquest mateix dilluns, es desenvoluparà quan Joe Biden ja sigui president i tindrà per objectiu la inhabilitació del president sortint, ja que no podrà destituir-lo, atès que ja no serà el màxim dirigent del país. "L'amenaça del president als Estats Units és urgent, i els nostres actes també han de ser-ho", va esgrimir la presidenta de la Cambra Baixa, la demòcrata Nancy Pelosi, en un comunicat dilluns.

Ràpida actuació demòcrata

La reacció demòcrata després de l'assalt al Capitoli per part dels simpatitzants de Trump només es va fer esperar uns dies. Dilluns, la majoria de la Cambra de Representants va presentar formalment la resolució perquè el Senat jutgi el president sortint per incitar a la rebel·lió i van programar la votació d'aquest dimecres.

L'oposició a Trump, que controla la cambra baixa, ja tenia des de dilluns tots els vots necessaris per aprovar la nova acusació contra el president sortint, segons un dels congressistes que va redactar la resolució, el demòcrata David Cicilline. "Ja tenim els vots per poder acusar" Trump, va escriure Cicilline a Twitter.

Per aprovar la resolució, els demòcrates necessiten una majoria simple de 218 vots per aprovar l'acusació contra Trump —o fins i tot menys si hi ha absències en el ple—, i els demòcrates controlen 222 escons de la Cambra de Representants. La votació d'aquest dimecres, però ha superat amb escreix aquestes xifres i els demòcrates han aconseguit 231 vots a favor i 197 en contra. A més, deu representants republicans ha votat a favor del judici polític contra Trump.

La negació de Pence

Abans que la majoria demòcrata votès la resolució per obrir el segon impeachment a Donald Trump, van demanar al vicepresident sortint, Mike Pence, que en virtut del seu càrrec invoqués l'Esmena 25 de la Constitució americana per desallotjar Trump de la Casa Blanca abans d'hora. Aquesta esmena permet al vicepresident, amb el suport de més de la meitat de l'Executiu, destituir el president al·legant que no està facultat per exercir el càrrec.

Davant d'aquesta petició, Pence va descartar aquest dimarts la invocació de l'esmena per destituir Trump. El vicepresident va assegurar: "No crec que aquest curs d'acció sigui en interès de la nació o sigui consistent amb la nostra Constitució", va assenyalar en una missiva dirigida a Nancy Pelosi.

Què va passar al Capitoli?

El passat sis de gener, milers de seguidors i simpatitzants de Trump van entrar per la força al Capitoli durant la sessió del Congrés americà que havia de corroborar definitivament el resultat de les eleccions del mes de novembre passat, de les quals va sortir victoriós el demòcrata Joe Biden. L'entrada de tota aquesta gent va aconseguir que se suspengués la sessió i que, per tant, es retardés el nomenament de Biden enmig d'una situació caòtica i inèdita.

Abans que la turba assaltés el Capitoli, fet que suposa un greu delicte, Donald Trump va assegurar a través de Twitter que mai no concediria la seva derrota electoral davant de Joe Biden. La qual cosa va provocar que els manifestants entressin al Capitoli a la recerca del vicepresident Mike Pence, que era l'encarregat de validar els resultats electorals i s'havia negat a parar la certificació, cosa que li demanava el seu president. De fet, en un altre tuit, Trump va assegurar: "Tot el que Mike Pence ha de fer és enviar-los [els vots] de retorn als Estats, i guanyem. Fes-ho, Mike, aquest és un moment d'extrema valentia!".

Tanmateix, diversos perfils de validació d'informació ja van aclarir que el vicepresident "no té autoritat per tornar els resultats de les eleccions als estats perquè tornin a fer-ho quan presideix el recompte de vots del Col·legi Electoral en el Congrés".