Quan han passat més de dos mesos després de les eleccions, el president sortint dels Estats Units, Donald Trump, ha reconegut la seva derrota davant de l'amenaça que s'iniciï un procés de destitució contra ell per instigar l'assalt al Capitoli de la vigília per part dels seus seguidors, acció que ara ha condemnat.

Trump, en un vídeo publicat en el seu compte oficial de Twitter, ha emès finalment el missatge sobre els resultats electorals que mig país esperava escoltar des de novembre, i ha condemnat l'atac d'aquest dimecres com el Congrés li exigia des de feia més de 24 hores. "El Congrés ha certificat el resultat. Una nova Administració arribarà al poder el 20 de gener. Ara em centraré a assegurar una transició de poder tranquil·la, ordenada i sense problemes", ha afirmat el mandatari sortint sense esmentar en cap moment el president electe Joe Biden.

"Aquest moment crida a la curació i a la reconciliació", ha assegurat Trump just un dia després d'incitar milers dels seus seguidors que marxessin al Capitoli per intentar interferir en el procés de ratificació de la victòria de Biden. El seu missatge arriba just dos mesos després que els principals mitjans de comunicació informessin de la victòria del demòcrata Joe Biden en les eleccions de novembre, i després d'una campanya sense precedents per sembrar desconfiança en els resultats, que va titllar de fraudulents sense aportar proves.

Condemna l'assalt al Capitoli

Trump ha iniciat el seu missatge referint-se a l'"atroç atac al Capitoli dels Estats Units", i es va declarar "indignat per la violència, la il·legalitat i el caos". En un intent de desmarcar-se ara de l'assalt, el president sortint ha assegurat que "els manifestants que es van infiltrar al Capitoli han profanat la seu de la democràcia. A aquells que es van implicar en actes de violència i destrucció: vostès no representen el nostre país. I a aquells que van trencar la llei: pagaran per això", ha destacat.

Assalt Capitolio Efe

Trump ha condemnat ara l'assalt al Capitoli / Efe

El discurs de Trump va contrastar completament amb el que va emetre mentre els seus simpatitzants ocupaven el Capitoli aquest dimecres, quan va tardar més de dues hores a demanar-los que abandonessin el Congrés i ho va fer dient-los: "Els volem, vagin-se'n a casa". Trump també va justificar la violència en un tuit dimecres, fet que va comportar que Twitter suspengués durant 12 hores el seu compte, que el mandatari sortint no va tornar a utilitzar fins que va publicar el vídeo aquest dijous. Va cridar a "restaurar la calma", però després va defensar la seva croada contra el resultat de les eleccions queha inflamat les tensions al país: "El meu únic objectiu era assegurar la integritat del vot, estava lluitant per defensar la democràcia nord-americana".

Amenaça de destitució

El discurs de Trump va arribar després que els líders demòcrates del Congrés reclamessin hores després de l'assalt la seva destitució. "Insto el vicepresident (Mike Pence) que destitueixi immediatament el president invocant l'Esmena 25. Si el vicepresident i el Gabinet no ho fan, el Congrés pot estar preparat per tirar endavant amb un judici polític", va apuntar la presidenta de la Cambra Baixa, la demòcrata Nancy Pelosi, en una roda de premsa. Pelosi va indicar que Trump "va incitar una insurrecció armada contra" els Estats Units: "Una profanació del Capitoli dels EUA, que és el temple dels EUA, de la nostra democràcia nord-americana per la violència que va tenir com a blanc el Congrés".

Nancy Pelosi assalt Capitolio EfeNancy Pelosi, portaveu de la Cambra de Representants, ha sol·licitat la destitució de Trump / Efe

Per invocar l'esmena 25 de la Constitució dels Estats Units es necessitaria que el vicepresident Pence i una majoria del gabinet votessin per destituir Trump al·legant la seva incapacitat "per exercir els poders i deures del càrrec", en un pas sense precedents. El líder de la minoria demòcrata en el Senat, Chuck Schumer, va revelar que Pelosi i ell havien trucat a Pence per convèncer-lo que invoqui aquesta esmena per destituir Trump, malgrat que només queden dies per a la investidura de Biden, el pròxim 20 de gener.

De fet, diversos membres del gabinet de Trump han conversat informalment sobre la possibilitat d'invocar aquesta esmena, però Pence s'oposa a iniciar aquest procés de destitució, va informar el diari The New York Times, que cita fonts properes al vicepresident.

Dimissions i crítiques republicanes

La polèmica sobre l'assalt al Capitoli ha provocat ja dues dimissions en el gabinet de Trump: els de les secretàries de Transport, Elaine Chao, i d'Educació, Betsy DeVos; a les quals s'afegeixen una desena de funcionaris de la Casa Blanca. En paral·lel, creixen les veus entre els republicans crítiques amb la conducta de Trump.

Un d'ells és un dels seus principals aliats en el Congrés, el senador Lindsey Graham, qui va lamentar que els èxits de Trump en aquests quatre anys s'hagin vist enfosquits pel que va passar dimecres. L'assalt al Capitoli "serà un informe important de la seva Presidència. És una ferida autoinfligida. Va ser anar massa lluny", va opinar Graham. Per la seva part, el governador republicà de Maryland, Larry Hogan, va ser més contundent i va assegurar que Trump hauria de ser destituït.

 

Imatge principal, el president sortint, Donald Trump / Efe