El president rus, Vladímir Putin, el gran absent a la reunió dels BRICS, el grup d'economies emergents (Brasil, Rússia, Índia, Xina i Sud-àfrica) que començarà aquest dimarts a Johannesburg. Allà hi tindrà lloc la XV Cimera de Caps d'Estat i de Govern per abordar —entre altres assumptes— l'expansió del bloc. Malgrat que ara, el que crida més l'atenció és l'absència del president rus. 

La conferència, que se celebra fins dijous que ve al Centre de Convencions de Sandton, cor financer de l'urbs sud-africana, constitueix la primera cimera presencial dels BRICS des del 2019, període en què aquestes reunions es van desenvolupar per videoconferència a causa de la pandèmia del coronavirus.

Per què Putin no assistirà a la cimera dels BRICS?

Els presidents dels països es podran saludar. Els presidents de Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva; Xina, Xi Jinping; i Sud-àfrica, Cyril Ramaphosa; així com el primer ministre indi, Narendra Modi, es podran saludar amb una encaixada de mans, però Putin n'ha quedat fora. No ha volgut venir? Ja no forma part Rússia dels BRICS? La raó és més senzilla. El mandatari rus s'absentarà a causa de l'ordre d'arrest emesa per la Cort Penal Internacional (CPI) contra ell per presumptes crims de guerra a Ucraïna, encara que intervindrà per via telemàtica i estarà representat pel ministre d'Afers Estrangers, Serguei Lavrov.

En aquest sentit, si Putin trepitgés Johannesburg, Sud-àfrica, com a Estat membre de la CPI, estaria obligada a detenir-lo, un fet que provocaria una gravíssima crisi diplomàtica i hauria centrat l'atenció de la cimera. Ningú vol trobar-se en aquesta situació. A més, Sud-àfrica ha convidat 67 líders del Sud Global a la cita, inclosos els presidents de Cuba, Miguel Díaz-Canel, i Bolívia, Luis Arce, segons recull Efe.

I no només, tal com destaca la mateixa agència, també hi són convidats vint caps d'organitzacions internacionals, com el secretari general de l'ONU, António Guterres, i el president de la Comissió de la Unió Africana, Moussa Faki Mahamat. "Crec que aquesta és una cimera molt important. Mai no havia vist tanta atenció per una cimera dels BRICS", va declarar a Efe l'experta en política internacional Sanusha Naidu, de The Institute for Global Dialogue, un laboratori d'idees amb seu a Pretòria.

Què hi ha sobre la taula?

Tot i que se'n coneixen pocs detalls sobre l'agenda de la reunió, s'espera que l'expansió del bloc sigui el tema estrella. Una quarantena de països han expressat interès a ingressar en aquest club, segons el govern de Sud-àfrica, que va protagonitzar el 2010 la primera ampliació del bloc i exerceix aquest any la presidència rotatòria del grup, destaca Efe.

"El context geopolític actual ha impulsat un interès renovat en formar part dels BRICS a mesura que els països del Sud Global busquen alternatives en un món multipolar", va afirmar el dia 7 la ministra sud-africana de Relacions Internacionals, Naledi Pandor. Pandor, diu Efe, ha revelat que ha rebut "expressions formals d'interès dels líders de 23 països", inclosos l'Argentina, l'Iran, l'Aràbia Saudita, Bolívia, Cuba, Hondures, Veneçuela, Algèria o Indonèsia.

Però passar a ser membre dels BRICS no és una cosa fàcil, sobretot perquè el bloc encara ha d'acordar els criteris d'admissió, busca més pes a les institucions internacionals, fins ara dominades pels Estats Units i Europa, ressalta Efe. Això sí, Pandor es va afanyar a aclarir que els BRICS no són "anti Occident".

Què diuen Rússia i la Xina?

Contràriament al que es podria pensar, les dues autocràcies del grup, la Xina i Rússia, abracen amb entusiasme la idea d'obrir la porta a nous membres. Pequín vol ampliar la seva influència geopolítica en competència amb els Estats Units, mentre que Moscou necessita amics per contrarestar el seu aïllament diplomàtic provocat per la guerra a Ucraïna. Tot i això, la resta de socis del bloc —les democràcies de Sud-àfrica, Brasil i Índia— ha manifestat un suport més contingut, destaca Efe.

Brasil, Rússia, Índia i la Xina van crear el 2006 el grup BRIC, al qual es va unir Sud-àfrica el 2010 afegint a l'acrònim la lletra S. El bloc representa més del 42% de la població mundial i el 30% del territori del planeta, així com el 23% del producte interior brut (PIB) i el 18% del comerç global.

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, en una reunió a Moscou / Efe