Posició difícil per al Brasil que sembla trobar-se en un camí sense sortida. El president del país Luiz Inácio Lula da Silva, ha condemnat la "violació de la integritat territorial d'Ucraïna" per part de Rússia i ha tornat a demanar mediació per posar punt final a la guerra, havent estat ja criticat pels seus comentaris sobre la guerra. Parlant en un dinar el dimarts amb el president romanès Klaus Iohannis, Lula ha dit que un grup de nacions neutrals ha d'unir-se per ajudar a negociar la pau entre Rússia i Ucraïna. 

Rússia s'interessa ara per la proposta de pau del Brasil per posar fi a la guerra d'Ucraïna

Rússia busca ara enfortir vincles amb el Brasil: qui surt guanyant?


Lula ha hagut de sortir corrents i fer front a crítiques dels Estats Units pels comentaris que va fer durant el cap de setmana que estaven prolongant la lluita subministrant armes a Ucraïna. Dimarts, Ucraïna també va criticar a Lula pels seus esforços per negociar un acord de pau entre Kíiv i Moscou, i va convidar al líder del Brasil a veure per ell mateix les conseqüències la invasió russa. 

Els intents de Rússia per enfortir vincles amb el Brasil

El dilluns, el ministre de relacions exteriors rus, Serguei Lavrov, va visitar Brasília i va elogiar Lula pels acords de pau negociats que proposava. Un portaveu del ministeri d'exteriors ucraïnès, per la seva banda, hauria dit dimarts que Kíiv estava molt atenta observant els esforços de Lula per resoldre el conflicte, però també havia criticat el govern per donar el mateix pes "a la víctima i a l'agressor". 

Oleg Nikolenko, el portaveu ucraïnès, ha confirmat que Lula havia estat convidat a visitar Kíiv "per comprendre les veritables causes de l'agressió russa i les seves conseqüències per a la seguretat mundial".

Lula s'ha negat a subministrar armes a Ucraïna i ha suggerit en diverses ocasions que el Brasil podria liderar un "club de pau" de països neutrals per mediar en les discussions entre les dues parts, com a part dels seus esforços per tornar al país sud-americà la rellevància internacional després dels anys d'aïllament sota el govern de Jair Bolsonaro

Si bé és cert que el Brasil ha tingut una llarga tradició de pau i cooperació, Occident comença a veure més la neutralitat del país com un posicionament als interessos de Rússia.

La posició del Brasil entre els seus socis comercials

Cal tenir en compte que l'enfocament del Brasil és complex perquè els principals socis comercials del Brasil són la Xina i els Estats Units. Però també de Rússia, que en depèn per a les importacions fertilitzants. Lula, però no vol fer curt en els seus objectius. I, ara, en té un entre mans molt ambiciós: vol dur a terme un paper de pau en el conflicte entre Rússia i Ucraïna

Brasil va votar a favor de condemnar l'agressió russa a les Nacions Unides el mes de març. Ara bé, el president del Brasil, conscient de la seva posició, s'ha mostrat ambigu. No fa pas gaire, fins i tot va suggerir que Ucraïna havia de considerar renunciar a Crimea per aconseguir la pau. I parlant amb els periodistes a la Xina, va exposar que els EUA haurien de "deixar d'animar la guerra" i que la Unió Europea "ha de començar a parlar de pau". Al Brasil, l'enfocament de la guerra a Ucraïna és part d'una llarga tradició de política exterior de neutralitat.

 

Imatge principal: el president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva / Efe