Rússia i el Brasil busquen enfortir llaços. El ministre de relacions exteriors rus, Serguei Lavrov, té previst arribar a Brasília aquest dilluns per conversar amb el seu homòleg brasiler, Mauro Vieira. Aquesta seria, doncs, l'última trobada de reunions bilaterals que segurament inquietaran els Estats Units. 

Lavrov arriba just quan el president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, torna d'una visita d'Estat a la Xina, i totes dues missions són part d'un intent de Lula per reprendre les relacions i recuperar la repercussió internacional, ja que amb el seu predecessor, Jair Bolsonaro, va quedar tot estancat. Per al Brasil, això implica reforçar aliances, malgrat les tensions geopolítiques. 

"Per tornar a la política internacional, Brasil ha de tenir relacions positives amb tots els països", ha dit Rubens Duarte, coordinador de Mundolab, un centre d'investigacions de relacions internacionals amb seu al Brasil, al diari The Guardian. 

Els socis comercials del Brasil

També és un enfocament complex perquè els principals socis comercials del Brasil són la Xina i els Estats Units. Però també de Rússia, que en depèn per a les importacions fertilitzants. Lula, però no vol fer curt en els seus objectius. I, ara, en té un entre mans molt ambiciós: vol dur a terme un paper de pau en el conflicte entre Rússia i Ucraïna. 

No és la primera vegada que surt a la llum una informació d'aquest tipus. Lula ja ho va plantejar durant una reunió amb el canceller alemany, Olaf Scholz, el gener. Des d'aleshores ha plantejat una idea al voltant d'un "club de la pau" de països neutrals amb diversos líders estrangers, incloent-hi el president dels Estats Units, Joe Biden. Aquests moviments de Lavrov, que està de visita per una gira llatinoamericana que el portarà també a Veneçuela, Cuba i Nicaragua, no han caigut gaire bé a Washington. 

Brasil i la seva posició en la guerra d'Ucraïna

Brasil va votar a favor de condemnar l'agressió russa a les Nacions Unides el mes de març. Ara bé, el president del Brasil, conscient de la seva posició, s'ha mostrat ambigu. No fa pas gaire, fins i tot va suggerir que Ucraïna havia de considerar renunciar a Crimea per aconseguir la pau. I parlant amb els periodistes a la Xina, va exposar que els EUA haurien de "deixar d'animar la guerra" i que la Unió Europea "ha de començar a parlar de pau". Al Brasil, l'enfocament de la guerra a Ucraïna és part d'una llarga tradició de política exterior de neutralitat.

No seria el primer intent del Brasil per colar-se en les negociacions de pau internacionals. Durant el seu primer període en el càrrec, entre el 2003 i el 2010, el seu govern va enviar una missió de manteniment de la pau a Haití i el 2010 va intentar negociar un acord nuclear amb l'Iran juntament amb Turquia. 

La Xina acosta (encara més) posicions amb Rússia

La Xina aparca, de moment, la pau a Ucraïna per a uns altres temps. El ministre de Defensa de la Xina, Li Shangfu, i el president rus, Vladímir Putin, han promès profunditzar la cooperació militar entre la Xina i Rússia després que tots dos s'hagin trobat a Moscou durant el cap de setmana. 

Li, que es va reunir amb el president rus diumenge durant el seu primer viatge a l'estranger des que és al càrrec, va dir que la Xina estava disposada a treballar amb Rússia per tenir comunicacions estratègiques properes entre els seus exèrcits. 

En aquest sentit, hauria detallat que la Xina estava preparada per enfortir la coordinació i cooperació multilaterals amb Rússia, segons les notícies estatals de CCTV. "La Xina està disposada a treballar amb Rússia per fer noves contribucions al manteniment de la seguretat i estabilitat mundial i regional", ha exposat Li, segons l'informe. 

 

 

Imatge principal: el ministre d'exteriors rus, Serguei Lavrov / Efe