El president del Brasil, Jair Bolsonaro, es va veure obligat a destituir divendres el seu secretari nacional de Cultura, Roberto Alvim, després que aquest emulés el ministre de Propaganda nazi Joseph Goebbels en un vídeo, la qual cosa va despertar la ira de polítics, artistes i institucions del país.

L'acomiadament d'Alvim es produeix tan sols dos mesos després que assumís la Secretaria Especial de Cultura del Govern, entitat que ha substituït l'extint Ministeri de Cultura des que Bolsonaro, líder de l'extrema dreta brasilera, va assumir la Presidència l'1 de gener de 2019.

Bolsonaro, en el comunicat en què va anunciar la destitució, va afirmar que Alvim va protagonitzar un "pronunciament infeliç" i va considerar que la seva "permanència" en el càrrec era "insostenible".

La decisió va ser anunciada enmig de l'onada de crítiques i peticions de renúncia rebudes arran d'un vídeo penjat en els comptes oficials de la Secretaria de Cultura en el qual Alvim utilitza algunes referències nazis i adjectius i frases recurrents en els discursos proferits per Goebbels per promoure la cultura alemanya.

Com va fer el ministre de Propaganda del règim nazi d'Adolf Hitler dècades abans, el secretari brasiler va assenyalar en el seu missatge que l'art al seu país "de la pròxima dècada serà heroic" i "imperatiu".

"L'art brasiler de la pròxima dècada serà heroic i serà nacional. Estarà dotat de gran capacitat d'implicació emocional i serà igualment imperatiu, ja que (hi serà) profundament vinculat a les aspiracions urgents del nostre poble, o llavors no serà res", va indicar Alvim.

Amb música de Wagner

El discurs també va ser criticat per altres elements que remeten a la propaganda nazi, com la seva estètica, l'aparença del secretari, el vocabulari i la banda sonora elegida, ja que de fons es pot escoltar a l'òpera "Lohengrin", de Richard Wagner, una de les obres favorites d'Adolf Hitler.

Les reaccions no van tardar a arribar i diversos sectors de la societat brasilera, entre polítics, autoritats, magistrats i institucions, van condemnar públicament el contingut de la publicació.

El president de la Cambra de Diputats, Rodrigo Maia, va exigir la seva sortida "urgent" del càrrec, mentre que el del Senat, Davi Alcolumbre, va demanar la seva destitució "immediata".

També el president del Tribunal Suprem, José Antonio Dias Toffoli, va destacar que cal "repudiar amb tota vehemència la inacceptable agressió" que representava la intervenció del secretari.

"Coincidència retòrica"

En un primer moment, Alvim va justificar que les similituds del seu vídeo amb el discurs de Goebbels es tractaven d'una "coincidència retòrica", però posteriorment es va disculpar públicament per "l'immens malestar causat" pel "lamentable episodi".

No obstant això, l'ara exsecretari, un director de teatre i confés ultraconservador, no va amagar que el seu discurs estava "basat en un ideal nacionalista" anhelat per a l'art brasiler.

Poc abans de la publicació del polèmic vídeo dijous a la nit, el dramaturg va participar en una transmissió en les xarxes socials al costat de Bolsonaro, on va defensar un "renaixement de la cultura i de l'art del Brasil".

"Estem intentant crear un cinema vinculat als nostres valors i principis i alineat a aquesta idea del conservadorisme en l'art", va destacar Alvim.

Població "conservadora i cristiana"

En el seu curt període al capdavant de la Secretaria Especial de Cultura, Alvim s'havia proposat a treballar al costat de Bolsonaro per a la implementació d'unes polítiques culturals que atenguessin l'interès de la "majoria" de la població, considerada pel president brasiler com a "conservadora i cristiana".

En aquest sentit, les polítiques culturals del Govern de Bolsonaro, un capità de la reserva de l'Exèrcit, han estat qüestionades en diverses ocasions al llarg del seu primer any en el poder.

El mandatari va complir la promesa d'extingir el Ministeri de la Cultura (convertit ara en Secretaria), va reduir substancialment els recursos del sector i s'ha utilitzat del finançament públic per vetar les produccions culturals que no encaixen en la seva visió ultraconservadora del món.

El mateix nomenament d'Alvim, el novembre passat, va causar controvèrsia al país, ja que aquest va manifestar en reiterades ocasions que els artistes brasilers "difamen violentament" a Bolsonaro i va instar la creació d'una "màquina de guerra cultural" per part dels artistes conservadors.

Així mateix, va qualificar l'actriu Fernanda Montenegro de "mentidera" i "sòrdida" i es va mostrar a favor de donar seguiment a la política del Govern Bolsonaro d'aplicar "filtres" a les obres finançades amb diners públics.