La presidència bielorussa ha denunciat aquest dijous la caiguda d'un míssil antiaeri ucraïnès S-300 al seu territori durant el bombardeig massiu rus contra la infraestructura civil d'Ucraïna. "Aquest dijous, entre les 10.00 i les 11.00, hora local, s'ha detectat la caiguda en territori de Bielorússia d'un míssil S-300 procedent del territori d'Ucraïna", ha informat el servei de premsa del president bielorús, Alexandr Lukaixenko.

Segons les autoritats bielorusses, que estan activament implicades en la campanya militar russa a Ucraïna, "el president ha estat informat immediatament de la caiguda del míssil ucraïnès". "Per ordre seva, al lloc dels fets treballa un grup de militars i investigadors", ha afegit la font.

En aquests moments, segons Minsk, s'estableixen els motius de l'impacte del míssil: l'entrada del projectil a territori bielorús "semblant al recent incident ocorregut a Polònia, quan el míssil va perdre el rumb" o el que va ser enderrocat per la defensa antiaèria de Bielorússia. Minsk ha afegit que "de moment no hi ha informacions sobre víctimes".

El 16 de novembre passat un míssil ucraïnès es va desviar del seu curs i va matar dues persones en una localitat polonesa a prop de la frontera amb Ucraïna. Polònia va convocar una reunió d'emergència amb els seus aliats de l'Aliança Atlàntica després que Varsòvia indiqués que s'havia tractat d'un atac amb un "míssil de fabricació russa" a Przewodów.

Putin manté reunions amb Lukaixenko

Tot plegat, en una setmana intensa. El president rus, Vladímir Putin, no atura les reunions. En aquest cas, aquesta setmana s'ha reunit amb el seu homòleg dues vegades en un mateix dia per "finalitzar molts temes". Així ho hauria informat l'agència estatal bielorussa Belta. Les reunions han tingut lloc a Sant Petersburg, durant l'esmorzar del dimarts, al Museu Rus, i també una cimera informal de la Comunitat d'Estats Independents (CEI) aquest dimarts a la nit. 

La setmana passada, el president de Bielorússia, en una reunió amb l'alt comandament de l'exèrcit bielorúsva afirmar que els exercicis militars que tenen lloc al país obeeixen l'"augment de les amenaces". "Si vols la pau, prepara't per a la guerra. Això no ho vaig inventar jo ni vostès", ha dit el mandatari als seus caps militars, citat per l'agència oficial bielorussa Belta.

Va explicar que va fer servir aquesta expressió per respondre a les especulacions sobre els desplaçaments de les tropes bielorusses i les de l'agrupació militar entre Bielorússia i Rússia, creada per reaccionar conjuntament a les amenaces a la Unió Estatal de Rússia i Bielorússia.

Segons Minsk, el component rus d'aquesta agrupació regional està format per fins a 9.000 militars, uns 170 tancs, fins a 200 vehicles blindats de combat i fins a 100 canons i morters amb un calibre de més de 100 mil·límetres. "Hem dut i duem a terme exercicis. Ara s'efectuen en vista de la situació creada i de l'augment de les amenaces", ha dit Lukaixenko, que recalca que les tropes bielorusses i de l'agrupació conjunta són traslladades al territori del país "on es consideri necessari".

 

Imatge principal: el president ucraïnès, Volodímir Zelenski / Efe