L'SNP, el partit de Nicola Sturgeon, podria quedar-se a dos escons de la majoria absoluta, segons ha pronosticat la cadena BBC. D'aquesta manera, obtindrien 63 diputats, en comptes dels 65 necessaris. Tanmateix, amb el suport del Partit Verd Escocès, sí que s'arribaria a la majoria independentista.

L'SNP lluita per una majoria que, segons va fixar la dirigent, els permetria convocar un altre referèndum per la independència. El partit, però, amb els vots de les circumscripcions uninominals (els de 1a urna) ha perdut un diputat considerat com a clau, el de la circumscripció d’Aberdeenshire West.

Aquest fet ha portat a la BBC a projectar un suport insuficient en el recompte de la 2a urna (que encara continua), amb les candidatures de partit.

El referèndum encara seria possible

Ara bé, la porta a un referèndum encara quedaria oberta, ja que, amb els escons previstos pel partit dels Verds, l'independentisme sí que aconseguiria aquesta majoria. 

De moment, l'SNP ja ha aconseguit aquests 63 escons, mentre que els Verds, 2.

La cadena augura que l'escrutini acabarà amb 63 escons per Sturgeon, 31 del Partit Conservador, 22 pels Laboristes, 9 pels Verds i 4 pels Liberals Demòcrates. Amb el suport dels Verds, Sturgeon rebria el sí de 72 diputats.

El sistema de vot escocès 

El sistema de vot a Escòcia està dissenyat precisament per evitar que un partit aconsegueixi la majoria al parlament de 129 escons, tot i que el SNP ho va aconseguir a les eleccions del 2011.

Dels 129 escons, 73 -triats per majoria-, simplement corresponen a les circumscripcions, mentre que els altres 56 - pel sistema proporcional- procedeixen de la votació a llistes.

Johnson rebutja el nou referèndum

Mentrestant, Londres tanca la porta a qualsevol possibilitat d'un segon referèndum d'independència a Escòcia. En una entrevista a The Telegraph aquest dissabte, el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha assegurat que no acceptarà un nou referèndum perquè creu que és "irresponsable".

Tanmateix, l'independentisme escocès està determinat a tornar a les urnes per escollir el seu futur. L'actual presidenta i líder de l'SNP, Nicola Sturgeon, assegura que mantindrà la segona votació encara que Johnson rebutgi arribar a un pacte. Si cal, aniran al Tribunal Suprem.

 

Imatge principal, Nicola Sturgeon / EFE