Els independentistes de l'SNP, el partit de Nicola Sturgeon, s'han disparat en el laboriós recompte electoral, després de les eleccions de dijous. Quan ja s'han atorgat prop de 50 escons (la majoria està situada en 65), l'SNP n'aconsegueix 43, els Liberals Demòcrates 4, el Partit Conservador 3, i el Partit Laborista 2.

La formació independentista ha aconseguit 3 escons clau, un que abans ostentaven els laboristes i dos que tenien els conservadors. A la resta ja havia guanyat en anteriors comicis. Aquest fet és transcendental per arribar a la majoria absoluta. Segons observadors que cita la BBC, si l'SNP aconsegueix guanyar 3 places més a l'oposició unionista, ja tindrà a l'abast la majoria absoluta, sempre que repeteixi a tots els seus llocs tradicionals.

Un fet destacat és que l'SNP ha aconseguit l'escó que tenia l'exlíder dels conservadors escocesos, Ruth Davidson, al districte d'Edimburg Central.

Nicola Sturgeon ha guanyat fàcilment l'enfrontament amb el líder laborista escocès, Anas Sarwar, al districte electoral de Glasgow Southside, i s'ha quedat la plaça. Sturgeon ha guanyat per 9.456 vots, i ha quedat només marginalment per sota dels 9.593 que va aconseguir el 2016.

Resultados escocia

Dels 129 escons, 73 -triats per majoria-, simplement corresponen a les circumscripcions, mentre que els altres 56 - pel sistema proporcional- procedeixen de la votació a llistes. S'espera que la majoria dels 73 escons de les circumscripcions es coneguin aquest divendres, però caldrà esperar a dissabte per tenir els resultats de les llistes.

Els resultats són seguits amb atenció per l'Executiu britànic de Boris Johnson arran de la promesa electoral de la líder de l'SNP de celebrar un nou referèndum sobre la independència, quan Escòcia superi la crisi de la Covid-19.

Escòcia està dividida en vuit regions - Central Scotland, Glasgow, Highlands & Islands, Lothian, Mid-Scotland & Fife, Nord East Scotland, South Scotland i West Scotland- i cadascuna aporta set escons al Parlament d'Edimburg.

A diferència d'altres votacions, en aquesta ocasió no hi va haver enquestes a peu d'urna al final de la votació ahir a la nit, ni prediccions per part de les diferents formacions polítiques. 4 milions de persones tenien dret a vot en les eleccions escoceses.

Les eleccions d'Escòcia s'han convertit en un pas clau perquè l'independentisme aconsegueixi el segon referèndum sobre la independència. El més important dels comicis no és saber qui guanyarà o si el Partit Nacional Escocès (SNP) podrà formar govern, sinó quin suport tindrà —juntament amb la resta de formacions independentistes, si n'hi ha— per pressionar Downing Street per fer el segon referèndum d'independència.

L'última enquesta feta pel YouGov va a favor del partit que lidera Nicola Sturgeon, li dona uns set diputats més dels que té actualment. És a dir, l'SNP passaria dels 63 (actualment en tenen dos menys) als 70 escons, i aconseguiria la majoria absoluta al Parlament de Holyrood, de manera que podria governar en solitari. Però caldrà esperar a l'escrutini.