El canal de televisió cultural amb seu a Estrasburg Arte, estrena un documental de Marcel Mettelsiefen sobre les fractures de l'Estat espanyol. Sota el títol Espanya: un país dividit, exploren com són de presents les ferides del franquisme en l'actual auge de la polarització política. El reportatge, que s'allarga més de 50 minuts, analitza com la crisi del 2008 i "el conflicte que envolta la independència catalana" han desencadenat a l'Estat el sorgiment successiu de dos pols molt oposats, representats primer per Podemos i després per Vox, i que han acabat arrossegant els partits històrics cap a la "radicalització" i ensorrant els partits de centre. Entre altres entrevistats, els creadors del documental han parlat amb el president a l'exili, Carles Puigdemont.

L'Espanya esquerdada

En el reportatge, Arte constata la fractura dins l'Estat i les seves arrels en el franquisme. De fet, comencen amb el testimoni d'un home i la seva experiència amb la reparació de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura. Corroboren, mentre alguns entrevistats asseguren que es pretén "esborrar la història", que la ferida mai no s'ha arribat a tancar precisament per la manera amb la qual es va avançar cap a la democràcia sense tenir en compte la reparació dels danys, i "els crims amnistiats del franquisme" que segueixen sense tenir resposta. A això se li suma l'absoluta impunitat amb la qual el feixisme més nostàlgic s'exhibeix a l'Estat, tal com ho capturen les càmeres d'Arte. És arran de la crisi econòmica del 2008 que tots aquests malestars latents surten a la superfície i les esquerdes es fan notar.

L'actuació policial de l'1-O va ser "el fracàs de la política"

"La polarització de l'Espanya actual no es pot entendre sense un element crucial: Catalunya. La segona regió més pròspera". Així és com introdueixen el procés independentista en el documental, i expliquen com "el fosc passat" de l'Estat "també hi juga un paper important". Després de detallar el "rancor" de molts catalans envers l'Estat per la repressió de la cultura i la llengua, assenyalen que el moviment va agafar empenta també arran de la crisi. Per contra, a Espanya "es desferma l'eufòria nacionalista" després del referèndum d'autodeterminació i que la ciutadania d'arreu de l'Estat "exigeix que la policia actuï amb duresa i violència" contra els catalans. El fet que la policia espanyola actués amb violència contra els votants marca, segons el documental, "el fracàs de la política" i "la victòria de la polarització".