Banderes, càntics, bengales i eufòria. L'escena dels carrers de Teheran aquesta matinada recordava a qualsevol país celebrant una victòria de la selecció nacional, tanmateix, el que centenars de persones celebraven era l'atac de l'Iran sobre Israel. Entre la nit del dissabte i la matinada d'aquest diumenge l'exercit de l'Iran ha disparat centenars de míssils i drons contra Israel. Segons el govern iranià aquesta és la seva resposta  pel recent atac contra el consolat iranià a Damasc, que va matar set membres de la Guàrdia Revolucionària iraniana i que Teheran atribueix a l'Estat hebreu. A més, les autoritats iranianes han estrenat un nou mural a Teheran que resa en hebreu "la pròxima bufetada serà més forta", només hores després de l'atac.

A la capital de l'Iran, milers de persones s'han concentrat en manifestacions a favor de l'atac i en contra de l'Estat d'Israel. Els manifestants van onejar banderes nacionals iranianes i palestines al costat de pancartes que deien "La victòria de Déu és a prop". Alguns van corejar "Mort a Israel" i "Mort a Amèrica" ​​a la plaça de Palestina de Teheran, segons informa The Guardian

celebració a Teheran dels atacs a Israel. EFE
Un home celebra amb una bengala a la mà l'atac de l'Iran. EFE

Part de la celebració: un mural amb un missatge per Israel

El mural pintat en una façana d'un edifici de la plaça Palestina de la capital mostra la bandera israeliana travessada per un míssil i diversos projectils més al voltant de l'ensenya, segons van mostrar mitjans iranians. Fer servir el concepte 'bufetada' fa referència a les paraules del líder suprem de l'Iran, Ali Khamenei, del passat dimecres, quan va afirmar que Israel seria "bufetejat". 

celebració a Teheran dels atacs a Israel. EFE
Celebració a Teheran dels atacs a Israel. EFE

A l'Iran els murals es fan servir per llançar missatges polítics i religiosos, des de desitjar la "mort als Estats Units" a celebrar a clergues. Altres vegades només tenen fins decoratius i mostren flors, per exemple. Fa només uns dies al bulevard Keshavarz, no lluny de la plaça Palestina, es va inaugurar una enorme pintura amenaçadora contra l'Estat jueu que deia en hebreu: “Heu emmagatzemat prou menjar i provisions? La venjança és a prop”.

El nou mural s'ha inaugurat hores després que la Guàrdia Revolucionària anunciés que ha llançat míssils balístics contra Israel, dirigits a "l'interior dels territoris ocupats i les posicions del règim sionista", segons l'agència estatal iraniana IRNA. Aquesta mateixa agència ha compartit imatges de les celebracions a la capital, definint l'atac de l'Iran com "operació anti-Israel". 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!