El comandant en cap de la Guàrdia Revolucionària de l'Iran, el general Hossein Salamí, ha assegurat que Israel serà “enterrada” a Gaza, enmig de les tensions per la mort de set membres d'aquest cos militar d'elit a Damasc. "El missatge de la resistència és que enterrarem el règim sionista (Israel) a Gaza", ha afirmat el militar durant un discurs amb motiu del 'Dia d'Al-Quds' (Jerusalem) a favor de l'alliberament de Palestina. En el marc d'aquest dia, centenars de milers d'iranians han marxat pels carrers del país i s'ha celebrat a Teheran una cerimònia funerària pels morts en l'atac a la capital de Síria.

"Advertim que cap acció de cap enemic contra el sistema sagrat de la República Islàmica quedarà sense resposta", ha afirmat Salamí en referència a les morts dels guàrdies revolucionaris, de les quals Teheran ha acusat Tel-Aviv. "L'art de la nació iraniana és trencar el poder dels imperis i demostrar la veritat de la fe contra la invalidesa de la incredulitat i el politeisme", ha sentenciat. El militar també ha assegurat que "cap poder hegemònic no pot colpejar l'Iran", en una aparent al·lusió als Estats Units.

Entre els morts a l'atac hi ha el màxim responsable de la Força Quds a Síria i el Líban, el general de brigada Mohamed Reza Zahedi, i el seu segon, el general de brigada Mohammad Hadi Haj Rahimi. A més, van morir cinc oficials més del cos militar d'elit i sis ciutadans sirians. Es tracta del pitjor cop al cos militar d'elit després de la mort de Qasem Soleimani, un general iranià que encapçalava la Força Quds de la Guàrdia Revolucionària fins que va ser assassinat pels EUA el 2020 en un bombardeig a l'Iraq.

Funeral massiu

L'Iran ha celebrat un funeral massiu a Teheran. Tanmateix, ha estat més un escenari de dol compartit, ja que els morts no seran enterrats en aquesta ciutat. Al llarg del dia d'avui seran enterrats a les seves respectives ciutats natals, segons han informat els mitjans locals. Als actes del dia han participat a més el president de l'Iran, Ebrahim Raisí; el comandant de la Força Quds de la Guàrdia Revolucionària, Esmail Qaani, i el secretari general de la Gihad Islàmica palestina, Ziad Najalah, que es troba de visita a Teheran.

En diverses ocasions les autoritats iranianes han fet crides a la venjança per aquest atac. Davant les trucades a les represàlies iranianes, Israel es troba en "alerta màxima" i llest per a "una varietat d'escenaris". 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!