El primer cas de la variant índia del coronavirus podria haver arribat a l'Estat espanyol. La Conselleria de Sanitat del País Valencià investiga si un cas detectat en una dona ingressada a l'Hospital General de València es deu a aquesta soca: "És important saber que el cas és únic i està aïllat", han assegurat fonts d'aquest departament, que indiquen que l'alarma s'ha aixecat perquè la germana de l'afectada, que està aïllada, ha viatjat a l'Índia. No obstant, no hi ha encara constatació clínica de quina soca és.

La consellera de sanitat valenciana, Ana Barceló, encara no s'ha pronunciat públicament i no han transcendit més detalls. En aquests moments, informen que s'estan fent seqüències de PCR per aïllar la variant i els primers resultats sanguinis no descarten algunes de les soques però consideren que és aviat per afirmar de quina variant es tracta. Els resultats trigaran "uns dies" perquè siguin definitius. A diferència de la incidència de la soca britànica, africana o fins i tot brasilera, les autoritats de la Unió Europea consideren que l'índia no suposa, en aquests moments, un gran risc pels estats membre.

Els perills de la soca índia

L'Índia, amb una població de 1.366.417.754, ha estat atacada per una segona onada de coronavirus molt forta i s'ha convertit en un nou centre de propagació de la Covid-19, juntament amb els Estats Units i el Brasil. Amb el col·lapse del sistema sanitari que pateix, la ciutadania exigeix més oxigen i medicaments. A la vegada, el govern del primer ministre Narendra Modi sembla impertorbable i mal preparat per fer front al desastre de la salut pública. Els pacients desesperats fan cua fora de les urgències hospitalàries de les principals ciutats índies, esperant llits i oxigen. Els que hi arriben sovint s’amunteguen dos en un mateix llit. Les famílies lamenten la mort dels seus des dels cementiris i centres de cremació plens a vessar. 

0765e1fe9863d00eb596891c6a865c6888e712b0Un pacient a les portes de l'hospital de Kolkata a l'Índia / Font: EFE

Les dades fan fredar. El passat 22 d'abril es van comptar 315.660 nous casos de coronavirus, el major augment d'un dia a tot el món des de que va començar la pandèmia i els contagiats ja arriben a més de 15 milions. Una de les causes principals d'aquest desastre, segons els experts, és la nova variant que està impulsant la pujada ràpida dels casos, en particular una variant descrita per primera vegada a l'Índia com a B.1.617 que té dues mutacions associades a un augment de les taxes d'infecció. Segons un informe de la Comissió Lancet, si no s’atura la cadena de contagis, l’Índia podria perdre entre 1.750 i 2.320 vides diàries la primera setmana de juny

Fotografia de portada: Imatge de recurs de l'Hospital General de València