L'Índia és el segon país del món amb un nombre més alt de persones afectades pel coronavirus: 15,6 milions de casos. Precisament per això, ha anunciat que aviat canviarà el seu programa de vacunació per incloure tots els adults. El canvi és la resposta a la creixent taxa d'infecció per coronavirus del país, un fet que podria provocar que els subministraments de vacunes d'arreu del món es veiessin afectats. Les autoritats del país havien aconseguit contenir l'expansió del coronavirus, però a finals de febrer els casos van tornar a pujar de nou. Ara ho atribueixen a una nova variant de "doble mutant" del SARS-CoV-2 detectada ja en diversos estats.

Aquesta variant, denominada B.1.617, va ser descoberta a finals de març després de seqüenciar prop de 10.000 casos de coronavirus al país. Entre el 15% i el 20% de les mostres procedien de Maharashtra —estat on es concentren el 62% dels infectats del país, la capital del qual és Bombai—, i les dues mutacions que conté s'han anomenat E484Q i L452R. Tot i que les dades disponibles sobre les variants que circulen a l'Índia no són suficients per vincular-les al ràpid creixement i a l'increment de casos, es creu que l'aparició d'aquestes noves variants està directament relacionada amb la continuada replicació viral en zones on hi ha una circulació del virus alta, segons recull la revista de salut i benestar Webconsultas

Els Estats Units i el Regne Unit ja han detectat alguns casos d'aquesta nova variant. De fet, segons el diari britànic The Independent, ja hi hauria uns 77 casos de la variant índia de "doble mutant" al país. Segons la professora de salut pública i microbiologia de la Universitat de Cambridge Sharon Peacock, la variant B.1.617 té 13 mutacions que resulten en canvis d'aminoàcids. Es diu variant de "doble mutant" perquè té dues mutacions al seu genoma.

De moment, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) està treballant frec a frec amb l'Índia i altres països per augmentar les seqüenciacions genètiques i avaluar les variants d'interès —categoria on es troba actualment aquesta nova variant de l'Índia— i considerades "preocupants". També hi ha la variant britànica, la japonesa, la sud-africana i la del Brasil.

Canvis en la campanya de vacunació

Tot plegat ha fet introduir canvis en la campanya de vacunació de l'Índia. A partir de l'1 de maig, segons recull el diari britànic The Guardian, tots els estats del país podran administrar dosis a qualsevol persona que tingui més de 18 anys. El govern central ha canviat d'estratègia en veure aquesta segona onada entrant amb força al país i fent que els hospitals estiguin a punt de col·lapsar. La xifra diària de morts del país ha augmentat a més de 1.500, la més alta des de l'inici de la pandèmia. Els contagis han estat atribuïts a una variant de "doble mutant" altament infecciosa que s'ha propagat en ciutats i pobles on s'havia relaxat el distanciament social després d'una caiguda de més de sis mesos.

Però accelerar la campanya de vacunació té les seves conseqüències. Molts centres de vacunació han hagut de racionar els seus subministraments tot i que, ara per ara, la vacuna només està disponible per a persones majors de 45 anys. El govern va dir la setmana passada que tenia un estoc de menys de 27 milions de dosis, suficients per durar uns nou dies amb la taxa actual de vacunació. Reuters va informar diumenge passat sobre la possibilitat que el govern atorgués una subvenció de 30 milions de dòlars a l'Institut Serum del país, el fabricant de vacunes més gran del món, per augmentar la seva capacitat de producció mensual a 100 milions, davant els 50 o 60 milions que s'han produït fins ara. 

L'eliminació de les restriccions d'edat obre la porta a l'accés a la vacuna a almenys 400 milions de persones més, fet que podria provocar que el govern permeti als fabricants indis exportar menys vacunes, fins i tot com a part de la iniciativa Covax, un programa multilateral destinat a ajudar els països en vies de desenvolupament i d'ingressos mitjans.

 

 

Imatge principal: ampliació del coronavirus / Flickr Niaid