L’amor i la passió pel vi poden aparèixer de diferents maneres. En el meu cas, ningú del meu entorn proper tenia (ni té) cap tipus de vincle amb aquest món, així que no va ser fins als 22 anys quan, una persona amb família a la Ribera del Duero, em va organitzar un viatge per aquella zona i un dinar molt concret i típic en un restaurant d’Aranda: un «lechazo» maridat amb un vi negre, Pagos de Quintana Criança 2005, el qual jo anomenaré sempre el meu primer vi, per com em va canviar la concepció d'allò que hi pot haver dins d’una ampolla i tot el que va suposar aquell descobriment en la meva vida.
Qui és la Núria Altés: un retorn avantguardista als orígens
En el cas de la Núria Altés, no va ser així, doncs el seu vincle amb el vi va començar al mateix temps que ella va venir al món. Per conèixer-la, hem de viatjar al sud de Catalunya, concretament a Batea, al cor de la Terra Alta. Allà hi va néixer, en el si d’una família pagesa, com la majoria dels habitants d’aquest poble agricultor i viticultor. La Núria va viure sempre envoltada de vinyes, els seus pares i avis treballaven el camp i així va ser com, a poc a poc, la seva passió per la terra es va anar instaurant dins d’ella, tot i que reconeix que, quan era petita, remugava quan havia d’anar a fer les tasques del camp.
En créixer, va estudiar tècnic en explotacions agràries i va començar a treballar a la cooperativa local, on es van consolidar i ampliar enormement els seus coneixements. A part d’aprendre com es feia el vi, va poder conèixer de primera mà els viticultors i la seva manera de treballar les vinyes que confeccionaven el paisatge de casa seva. Es va iniciar en el món de la comercialització i exportació a l’estranger i, durant aquest període és quan coneix al seu home, Rafael De Haan, anglès de mare espanyola que vivia a Barcelona i es dedicava professionalment també a la comercialització del vi. El 2005 comencen el camí plegats, creant una empresa d’exportació i elaborant marques pròpies. L’any 2010 decideixen tornar a casa per recuperar el vincle familiar, ja que el sentit de pertinença és quelcom molt intrínsec en els habitants de la Terra Alta i elaboren el primer vi, amb les vinyes del pare de la Núria.
🍷 Qui és l’Anna Serra? La noia del bosc enamorada de la terra

L’exportació va créixer molt ràpidament, sobretot als Estats Units i, l’any 2016, fan un pas més enllà i creen un dels cellers més importants de la zona: Herència Altés, inspirat en els chateaus de França, rodejats de natura i màxim respecte amb l’entorn i la biodiversitat. Busquen una finca i en troben una amb vistes inigualables al paratge natural que identifica la Terra Alta: les muntanyes del Port de Tortosa-Beseit, que separen el mar Mediterrani i el riu Ebre de les seves vinyes.
L’orografia per a ells era perfecta: 50 hectàrees de terreny, 20 de vinyes velles, enmig de marges de pedra seca molt ben conservats. Decideixen construir un celler avantguardista, però que respecti al màxim l’impacte visual, que preservi el paisatge, autosuficient, fent ús només d’energies renovables i certificat com a ecològic. Ara estan en procés de reconvertir l’agricultura cap a regenerativa.

Un dels vins insígnia del celler és La Musaranya, que està elaborat 100% amb garnatxa blanca, la varietat estrella de la zona. És un vi que combina la concentració de la vinya vella amb el nervi de vinyes més joves i que ha tingut criança en formigó, per respectar al màxim la fruita, i oferir un vi fresc i, a la vegada, complex en aromes i sabors.
La Núria és molt conscient que sense la garnatxa no són res, que la vinya és la protectora d’aquest entorn i es declara una gran defensora i ambaixadora del territori que l’ha vist néixer i créixer. Esperem que durant molts anys, Núria, ens continuïs fent arribar a totes les parts del territori l’essència d’aquesta Terra Alta embotellada que tant estimes. Voleu conèixer més dones del vi? Ja sabeu que cada mes us en presentem una així que seguiu-nos a La Gourmeteria per no perdre-us les següents!