Avui sortim del perfil més clàssic del vi per anar a buscar més diversió, frescor i uns aires més desenfadats. Per trobar tot això, ens hem basat en dues localitzacions, molt diferents, però unides pels mateixos propietaris i la mateixa visió de projecte. Estem parlant de Celler Mariol i el winebar Casa Mariol.
L’origen, el celler, el trobem al poble de Batea, a la demarcació de Tarragona. Un municipi amb menys de 2.000 habitants i 12 productors de vi! Batea es troba dins la DO Terra Alta, al sud de Catalunya, fent frontera amb Aragó. Aquesta DO està formada per 68 cellers i, dada curiosa, és coneguda arreu per la garnatxa blanca, ja que, en les seves terres, hi trobem el 33% de la garnatxa blanca mundial, el 75% d'Espanya i el 90% de Catalunya. Celler Mariol té 80 anys d’història. En aquests moments, està en mans de la tercera generació, que treballen 50 hectàrees de la propietat més altres parcel·les de petits viticultors de la zona.

La seva proposta es basa en dues branques: els vermuts —la base és vi, que es barreja amb alcohol que ha estat macerant amb herbes durant unes setmanes, predominant la genciana, que li dona sempre el punt amarg— i els vins monovarietals. Aquests vins expressen la història del celler perquè tant elaboren usant les varietats franceses que van plantar els avis com amb les garnatxes que la tercera generació ha recuperat. Tots els vins són vegans i tenen una molt bona relació qualitat-preu, ja que un dels objectius de la família és que el vi arribi a tot el públic. Per aquest motiu, el director d’art alemany Mirko Borsche n'ha dissenyat les etiquetes, d’un perfil atrevit i directe.
L'ambaixada de la Terra Alta al bell mig de Barcelona
També amb aquesta cerca de fer el món del vi més accessible, fa 25 anys que, molt a prop de la Sagrada Família, trobem el winebar Casa Mariol. La Marta Vaquer, actual directora de vendes i tercera generació de l’empresa, anomena el local del carrer Rosselló l’ambaixada de la Terra Alta a Barcelona. Una gran idea, sens dubte, de fer arribar la seva essència al mig de la ciutat, tot en un ambient distès, amb el seu estil fresc, modern i accessible. Allà, turistes i autòctons, es barregen per gaudir d’aquest oasi vermuter en el qual, a banda dels vermuts i vins que s’elaboren al celler, també es poden tastar propostes originals com el Mariol Tònic —un combinat refrescant de vermut blanc i tònica— i el Mariol Royal, on el vermut es marida amb cava.

El local manté un ambient informal i acollidor, que conserva un punt nostàlgic dels antics cellers de barri, però adaptat al ritme viu de la ciutat. A més del vermut tradicional, ofereixen tapes com anxoves, olives farcides o xips amb salsa Espinaler. A part dels vins, heu de tastar el Vermut Negre Casa Mariol, equilibrat, aromàtic i amb personalitat pròpia. Elaborat amb raïm blanc seleccionat i macerat amb herbes de la Terra Alta. Amb aromes de farigola i vainilla, notes suaus de pell de taronja, canyella i regalèssia, ideal per gaudir amb els aperitius tradicionals. Casa Mariol és un espai que reivindica la tradició, però amb una mirada moderna, alegre i vibrant. Un local imprescindible per als amants del vi i del bon vermut. Hi heu anat? Voleu més recomanacions de locals com aquest? Acceptem suggeriments!