Fa unes setmanes vam aprofitar una important concentració d’aficionats al món del vi en una fira per fer una investigació de camp. Què en sap, realment, la gent del carrer, del vi? Hi va haver respostes de tota mena, algunes molt encertades, d’altres molt divertides. Per aclarir els dubtes que us puguin haver sorgit durant el vídeo, us responem les preguntes que vam fer als nostres col·laboradors espontanis, als quals agraïm moltíssim la seva participació!
1. Què és un obridor de dos temps?
Un obridor d’aquest tipus no hauria de faltar mai a les cases on sovint s’enceten ampolles de vi, i és indispensable pels professionals de l’hostaleria. Aquesta eina està formada per una fulla, un tirabuixó i dues palanques. Amb la fulla, tallem la càpsula per sota de la primera volandera del coll de l’ampolla (mai s’extreu completament estirant-la). Després, es clava al centre del suro la punxa del tirabuixó i s’enrosca al màxim dins el suro sense arribar a foradar-lo. Ja només falta fer ús de la primera palanca, per començar a llevar-lo i després, fer servir la segona per ja retirar-lo del tot i encetar la nostra ampolla. Amb aquests dos moviments, el que s’aconsegueix és extreure el suro de manera progressiva i evitem que es pugui trencar.
2. Sabries dir el nom de tres denominacions d’origen catalanes?
A Catalunya tenim un total de 12 Denominacions d’Origen, repartides per les 4 províncies. A Girona tenim l’Empordà; a Lleida trobem Costers del Segre. Alella, Penedès i Pla de Bages són de la província de Barcelona i, la resta -la majoria- es concentren a la província de Tarragona: Tarragona, Priorat, Montsant, Conca de Barberà i Terra Alta. La DO Cava és majoritàriament catalana, on es concentra el 95% de la producció. Però heu de saber que també s’elabora Cava en altres zones de la península Ibèrica: La Rioja, Extremadura, València, Saragossa, Navarra… Per últim, podeu trobar vins etiquetats amb la DO Catalunya, que acull a la majoria dels municipis catalans on s’elabora vi i que no es poden adherir a cap de les altres 11 denominacions per no complir alguns dels requisits.
Preguntar si vols un vi sec o afruitat és donar a entendre que són conceptes antagònics, i aquí està l’error
3. Què opines quan vas a un bar o restaurant, demanes una copa de vi i et diuen si el vols sec o afruitat?
Aquest és un tema del qual els sommeliers no ens cansem mai de fer-ne pedagogia. Està tan estesa aquesta pregunta i tan acceptades les respostes, que sembla difícil aconseguir girar la truita. Preguntar si vols un vi sec o afruitat és donar a entendre que són conceptes antagònics, i aquí està l’error. La immensa majoria dels vins són secs i afruitats a la vegada. Tots els vins són afruitats perquè provenen d’una fruita que és el raïm i tots desenvolupen en la fermentació o la criança aromes a fruita. Un altre tema és que la intensitat d’aquestes aromes pugui ser elevada o més subtil.
Per altra banda, la immensa majoria dels vins que trobareu a copes en bars i restaurants són secs, és a dir, que no tenen sucre residual. El que succeeix és que s’ha atorgat als vins amb una alta intensitat aromàtica i de sabors el concepte de dolç, i els vins més lleugers s’han popularitzat com a secs. Quina seria, llavors, la pregunta correcta? És molt difícil trobar-la perquè encasellar tots els vins del món en dues categories és absolutament impossible, però potser demanar al comensal si li agraden els vins més potents i intensos o més lleugers, seria una pregunta molt més encertada.

4. Saps què és un tast vertical?
Un tast vertical consisteix a tastar diferents anyades d’un mateix vi. Se sol començar per l’anyada més recent i es va seguint fins a arribar a la més antiga. Aquest tipus de tast és una manera d’analitzar com ha evolucionat al llarg dels anys un mateix vi, i així poder extreure conclusions sobre la seva capacitat d’envelliment, entendre les característiques de cada anyada en funció de la climatologia que va patir, etc. Si mai teniu oportunitat, és una experiència més que recomanable.
5. Digues quatre varietats de raïm catalanes
El tema de les varietats és un dels més complicats quan estudies el món del vi. Penseu que a tot el món n’hi ha més de 10.000, més de 1.300 de les quals es fan servir per elaborar vi i algunes varietats, tot i ser les mateixes en funció de la zona del món on es treballin, s’anomenen diferent. A Catalunya, es barregen les varietats locals amb les foranes, la majoria franceses. Les més habituals o conegudes catalanes, serien: garnatxa negra, garnatxa blanca, xarel·lo, macabeu, parellada, carinyena negra, moscat, sumoll, trepat, carinyena blanca, picapoll o malvasia de Sitges. Les foranes que més trobarem a Catalunya son chardonnay, pinot noir, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, viognier, syrah.
6. Saps per què es gira la copa de vi abans d’olorar-lo?
Acabem amb aquesta última, per avui. Les aromes són compostos químics que produeixen sensacions olfactives i que es troben en tota mena de productes. En moure la copa de vi, el que fem és expandir aquestes aromes de manera que ens sigui més fàcil olorar-les i distingir-les en nas.
Després d’haver arribat fins aquí, ets tan amant del vi com et pensaves? Si la resposta és que no i t’has quedat amb ganes d’aprendre'n més, ja ho saps: ens has de seguir a La Gourmeteria!