El dilluns 6 d’octubre es presentava a la sala Razzmatazz la 18a edició de la Guia de Vins de Catalunya, fent-la coincidir amb la Festa dels Millors, un esdeveniment anual dirigit només al públic professional del sector del vi, però, des de La Gourmeteria, ens hi vam colar per poder-ho explicar tot!
Començarem pel principi. Fa 18 anys, la Sílvia Naranjo i en Jordi Alcover van tenir la idea de crear aquesta guia. Els cellers només havien d’enviar una mostra dels seus vins i ells els tastarien tots a cegues, és a dir, sense saber el nom ni la marca, i els puntuarien. D’aquí, sortirien els millors vins de Catalunya i els publicarien en aquesta guia que aquest any ha celebrat la majoria d’edat.
Ja fa uns anys que en Fran Ortiz també els ajuda en aquest repte i tots tres dirigeixen el projecte. Penseu, de fet, que per aquesta última edició han tastat 1009 vins de 177 cellers catalans! Tots ells estan detallats en aquesta guia, que ja es pot comprar a internet i a les llibreries. És, sens dubte, un gran recull d’informació per tal de conèixer molts vins i cellers del nostre país. La presentació d’aquesta guia es fa sempre en el marc d’una festa, anomenada la Festa dels Millors. Aquí sí que els professionals del sector tenim oportunitat de tastar tots els vins que han estat puntuats amb un 9,5 com a mínim.

A més, l’esdeveniment comença amb una entrega de premis, que també es detallen tots a la guia. Aquest any, concretament, s’han lliurat un total de 33 guardons. La llista la podeu trobar al vostre cercador online de referència, però us en destaquem alguns de rellevants. Comencem pel màxim guanyador de la jornada, Dominik Huber, i els seus 5 premis, d’entre ells el Millor Vi de la guia, pels vins que elabora a la DOQ Priorat amb Terroir al Límit (4 premis) i a la DO Montsant amb Terroir sense Fronteres (1 premi).
Molta alegria cap a la DO Pla de Bages, que han tingut una forta presència en els guardons: 5 repartits entre Abadal i Solergibert, que celebraven que els seus vins, elaborats amb les varietats autòctones de la zona picapoll i mandó, hagin estat tant reconeguts. En un article de fa uns mesos, on us presentàvem petits projectes que havíeu de conèixer, us parlàvem d’en Joan Bada. El seu vi Pla de Pey ha sigut, ni més ni menys, que el Millor Vi de la Guia i el Millor Vi Blanc.

Van faltar dones pujant a l’escenari, però vam poder veure a la Roser Carbó, de Mas Bertran, recollir dos premis per Argila 2013, un escumós des d’ahir Corpinnat, que es va coronar com el Millor Vi Escumós i com el Millor Escumós de xarel·lo. La presència femenina de la DO Empordà la van representar la Gemma Roig, del celler Mas Llunes, gràcies al seu Singulars Garnatxa Roja i la Carme Casacuberta, per la carinyena blanca de Vinyes d’Olivardots. La Pilar Salillas de La Gravera, també celebrava que el seu vi dolç Ònra i el seu Claret fossin els millors de les seves categories. Per acabar, però no menys important, el premi futur, el que s’entrega a les noves generacions d’enòlegs del país, se’l van endur dues dones: la Cristina Borrull, enòloga de celler Piñol i la Ivette Alonso, enòloga també del celler La Botera.
Ara ja sabeu una mica més, doncs, sobre quins s’han considerat els millors vins del país en aquesta Guia de Vins de Catalunya 2026, així que ja podeu sorprendre els vostres amics comprant grans ampolles de vi català!