He intentat fer memòria de quin va ser el moment en què vaig tastar el Blanca Cusiné, però no he aconseguit. El que sí que recordo, curiosament, era l’anyada: la 2013. Des de llavors, aquest cava s’ha convertit en un dels meus escumosos catalans preferits, pel seu equilibri entre la frescor i les notes d’envelliment, i pel seu preu més que coherent. Tampoc recordo quan va ser el primer contacte amb la Marta Casas, perquè és d’aquelles cares que et trobes repetidament en tots els esdeveniments importants del vi. Durant la Barcelona Wine Week 2025, la vaig assaltar sota les Torres Venecianes i li vaig demanar, si us plau, quan podia anar a visitar el celler. Vam obrir les dues les nostres agendes del mòbil i vam posar la data.


A finals de març, feia la meva escapada. Era un dia molt gris, plovia. A peu de carretera, veia les vinyes i els boscos verds com feia temps que no lluïa el Penedès. Feia goig i es respirava esperança, després del patiment de la terra i dels qui la treballen els últims anys per la sequera extrema.

La Marta va néixer a Vilanova i la Geltrú. El seu vincle amb el vi va començar de molt petita, ja que el seu avi n’havia estat elaborant a casa seva per consum propi durant més de 20 anys, a Vilanova. Farmacèutica de carrera, es va llicenciar l’any 2000 i va ser durant aquesta època d’estudis quan va conèixer el seu home, Josep Cusiné. Podríem dir que es va enamorar d’ell i del vi a la vegada i el que va començar com una curiositat, es va convertir en passió i, més tard, en professió.

El 2001 va començar la carrera d’enologia a la Rovira i Virgili, combinant-la amb la feina de la farmàcia i les veremes a Parés Baltà. Més de 20 anys després, que han donat per molt, allà la trobem, a Pacs del Penedès, elaborant vins seguint el consell que el senyor Joan Cusiné Hill, avi del seu home, li va donar en la seva primera verema: que deixés de banda tot allò que havia après a l’escola i que fes el vi “com ell ho feia”, el més natural possible. Amb poc sofre, sense químics, respectant la vinya i el cicle de la natura. El 2003 Parés Baltà se certifica com a ecològic i el 2013, com a biodinàmic.

El Rosa Cusiné / Foto: Montse Giralt

Just aquell mateix any, la Marta acaba el màster en Agricultura Biodinàmica i el 2017 es gradua com a sommelier. El gener de 2024 va rebre un important reconeixement: enòloga de l’any pel Master of Wine Tim Atkin. Aquest 2025, a més, ha aconseguit la titulació DipWSET WineAkademiker, un diploma que només tenen un miler de persones en tot el món. La trobareu al celler elaborant vins, vigilant les vinyes, atenent les visites, en totes les fires del sector i impartint classes de biodinàmica i viticultura en diferents centres i universitats.

Avui us presentem un altre vi de Parés Baltà que m’agrada molt. És el Rosa Cusiné. 100% garnatxa negra, amb una criança mínima de 48 mesos. Un cava elegant, amb estructura, viu i cremós, que rendeix homenatge a l'àvia d’en Joan, una dona plena de vida que va arribar a celebrar els 100 anys.

Un vi 100% garnatxa negra, amb una criança mínima de 48 mesos / Foto: Montse Giralt

Com us podeu imaginar, la vida de la Marta no és massa tranquil·la. Fa pocs dies han acabat la verema, la collita d’un raïm impressionant, diu. Agraeixo de cor les 4 hores que em va dedicar aquell matí plujós de finals de març on, a part de visitar el celler i tastar més de 20 referències, vam recórrer amb el seu cotxe gran part de les vinyes, arribant fins a les que estan situades a 700 metres d’altitud. Vam fer una aturada al mirador de Santa Maria de Foix, on sembla que s'albira un paisatge espectacular amb les vistes de Montserrat al fons.

Dic sembla perquè estic segura que la Marta no m’enganya, però no vam poder veure res de res. Em deia que no recordava una boira tan densa i espessa com aquella. Per mi, tot i no poder assolir l’objectiu de gaudir de l’espectacle visual, m’ha quedat per sempre el record d’una bonica anècdota i l’excusa perfecta per tornar aviat. Gràcies, Marta! Moltes ganes de tastar vins de l’anyada 2025. El mes vinent ja ho sabeu, us presentarem una altra gran dona del vi. Estigueu atents a La Gourmeteria!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!