Tothom té clara la diferència entre un bar i un restaurant. En un vas a prendre-hi una cervesa, unes tapes i un cafè, mentre que a l'altre vas a seure-hi per escollir els plats d'una carta o d'un menú. Però el concepte de restaurant clàssic cada cop és més líquid i trobem establiments amb ofertes molt curioses. Des de les barres japoneses omakase, fins als menús degustació sorpresa, però també locals que s'han especialitzat a oferir un tipus de plat en concret; locals d'arròs, de carn i ara també d'entrepans.

Un bar que no ho sembla

Els Planxats de la Gis és un bar de Via Augusta que sembla un restaurant. Com que té llicència de bar, no pot tenir cuina, però això no impedeix que la Gisela Casas, cuinera que regenta l'establiment, prepari més d'una vintena de plats diferents. El local s'ubica a tocar de la plaça Molina. L'espai és petit i acollidor. A fora hi ha una terrassa amb quatre taules; a dins, una barra a mà esquerra i algunes taules més a la dreta.

La Gisela s'encarrega d'elaborar-ho tot de manera casolana

Entrada del restaurant Els Planxats de la Gis. / Foto: Emma Porta

Es tracta d'un local d'entrepans acabats a la planxa on només treballen dues persones. Obert de 9 h a 21 h, Els Planxats de la Gis és un lloc ideal per anar a esmorzar, dinar, berenar o sopar algun dels seus deliciosos entrepans, demanar-los per emportar o tastar alguna de les postres casolanes que tenen. La Gisela s'encarrega d'elaborar-ho tot de manera casolana; des de la cocció de les carns amb què fa els entrepans fins a les salses amb què ho condimenta. L'únic que no elaboren al restaurant són els croissants i el pa, que porten de l'obrador Panes Creativos, de Daniel Jordà.

Entrepà d'ibèric trufat del restaurant Els Planxats de la Gis. Foto: / Emma Porta

Entrepans creatius i deliciosos

L'oferta d'entrepans és molt variada. La carta es divideix en dues seccions: la d'entrepans de tota la vida i la d'entrepans de la casa. Els de tota la vida són els de formatge, llonganissa, tonyina, fuet... els típics entrepans que et podries trobar en qualsevol bar. D'altra banda, els de la casa, malgrat que alguns puguin semblar típics, són versions millorades i creatives dels entrepans tradicionals. Destaquen el de carbonara o el de pop a la gallega com alguns dels més cridaners. També l'Atrevit, que és de callos. L'ibèric trufat i el mallorquí són excel·lents, amb un pa cruixent i un interior sucós i saborós. També és molt bo l'entrepà Porca Miseria, una versió del llom amb formatge portat al següent nivell.

Pastís de formatge del restaurant Els Planxats de la Gis. / Foto: Emma Porta

Tots els entrepans es poden demanar en ració sencera i alguns en versió mini, ideal per tastar-ne uns quants. Malgrat que pugui semblar fàcil fer entrepans, és una feinada pensar, preparar i servir totes les opcions que ofereix el restaurant. Com que no hi ha cuina, la producció dels aliments calents s'ha de fer amb temps. La Gisela ho cou tot amb antelació, ho conserva al buit i ho regenera al roner just abans de servir. A més, també fa postres, aperitius i begudes casolanes.

Tocinillo de cielo del restaurant Els Planxats de la Gis. / Foto: Emma Porta

Tot plegat per un preu molt raonable. Els entrepans costen entre 3 i 10 euros en funció de la ració i dels ingredients. I com que tot està molt ben planificat, el servei és ràpid i eficient. La Gisela és una persona oberta, amable i transparent que treballa més hores que un rellotge per tirar endavant un projecte que val molt la pena tastar. Els Planxats de la Gis és un restaurant que no treballa amb Glovo per evitar que la porta s'inundi de riders i manté la proximitat amb una clientela que, o bé es queda a menjar, o bé passa, xerra amb la Gisela i s'endú un entrepà per emportar; clientela que, per cert, parla gairebé tota en català.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!