Sovint, molta gent em pregunta quina és la feina d’un periodista de gastronomia. De fet, assumeixen que passo les setmanes fent ressenyes com aquesta. I no és així. Com que pensem a menjar, se sol associar l’ofici amb el fet de menjar fora tota l’estona, i parlar-ne amb més o menys mala bava. En el meu cas, no és ben bé així, tot i que per tal de fer aquestes ressenyes, òbviament em cal posar el meu paladar i el meu estómac a la vostra disposició. Ara bé: més enllà de dirimir si una cosa és bona o no, l’escriptura gastronòmica té el propòsit d’explicar les històries que hi ha al voltant d’aquell mos que ens ha encantat i que intenten mostrar què és allò que les fa tan especials. I aquesta és la història del bánh mì

Banh Mi Club: entrepans de diverses cultures en forma d’ingredients

El bánh mì és un entrepà vietnamita que té gairebé un segle. Entre molla i molla concentra diverses cultures en forma d’ingredients: d’una banda, el pa de baguette i el paté i la maionesa amb el qual s’unta cada llesca són l’herència francesa de l’època colonial: de l’altra, el coriandre, la salsitxa vietnamita, la pasta de Xile són pròpiament vietnamites. Però encara hi ha més: com que gairebé tot és entrepanable, entre els pans del bánh mì també hi tenen cabuda altres gastronomies, com la xinesa, que hi ha dut el seu porc a la barbacoa, anomenat char siu. La història del bánh mì és llarga i interessant, i m’hi estendria, però com que això hem dit que és una ressenya caldrà que tornem al camí dret.

Bún de pollastre a la citronel·la / Foto: Rosa Molinero Trias
Bún de pollastre a la citronel·la / Foto: Rosa Molinero Trias

Els farcits d’un bánh mì són nombrosos, com es pot comprovar al restaurant Banh Mi Club, on també hi tenen el pollastre amb lemongrass, les gambes a l’allet, les mandonguilles de porc especiades, el lluç amb galanga, el tofu amb salsa de cacauet o el saltat de vedella. Per donar-hi un punt àcid no hi falten els envinagrats de pastanaga i nap daikon, que fan el bánh mì un entrepà fresc i gustós per a una nit d’estiu a la fresca del Poblenou.

Els entrepans de Banh Mi Club concentren entre molla i molla diverses cultures en forma d’ingredients: d’una banda, l’herència francesa de l’època colonial; de l’altra, la salsitxa vietnamita i el coriandre són pròpiament vietnamites. Però també hi té cabuda la gastronomia xinesa

Rotllets de xampinyó negre / Foto: Rosa Molinero Trias
Rotllets de xampinyó negre / Foto: Rosa Molinero Trias

A la terrassa vermella i lluent del Banh Mi Club, que opera amb una alta demanda de servei de lliurament a domicili, també s’hi serveixen rotllets, com ara els de xampinyó negre, amanides on la salsa de cacauet ho lliga tot i els bols d’arròs amb saltats i verdures, com el bún gá sà, de pollastre a la citronel·la, que demana el meu amic, amb menta i cilandre, enciam i cogombre, i unes rodanxes d’un xile que el va fer posar tan roig com la cadira. 

La carta acaba amb alguns plats de sopa i de fideus, un parell de postres, els tes freds i, fins i tot, el cafè vietnamita, que es pren amb una bona dosi de llet condensada, i fred.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!