La cuina catalana està en boca de tots últimament. Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia, Fòrum Gastronòmic, producte de proximitat, plats de temporada... Tot plegat són conceptes que estan servint perquè algunes receptes que havien caigut en l'oblit tornin a fer-se a les cuines d'alguns restaurants del país que les havien abandonat. A Barcelona hi ha llocs fantàstics per gaudir de bona cuina catalana, però de vegades ens estanquem a servir-la i divulgar-la només a la gent d'aquí. I la cuina catalana mereix ser coneguda arreu del món. Per això el restaurant Reversible, a Barcelona, ha creat un menú especial amb grans clàssics de la cuina catalana per donar a conèixer la nostra gastronomia a tot aquell que no l'hagi tastat mai; o a qui li encanti i vulgui gaudir d'un tast excepcional de la mà d'un xef extraordinari.

La taula del xef

'La Taula del Xef' del restaurant Reversible és l'última novetat del cuiner Víctor Alfageme. Es tracta d'una proposta única, disponible només amb reserva prèvia, que consisteix en un menú que repassa els grans clàssics de la cuina catalana per donar a conèixer la nostra gastronomia, sobretot als turistes. Reversible és el restaurant de l'hotel Índigo, la localització perfecta per celebrar àpats que divulguin la nostra cuina a la gent que visita la ciutat. Alfageme és un cuiner humil, proper i molt hàbil als fogons. Com que es tracta d'un menú relativament llarg i els plats de festa de cuina catalana són copiosos, el cuiner ha reinterpretat algunes receptes per servir-les en un format més lleuger.

L'objectiu de l'àpat —que es pot gaudir tant al migdia com a la nit— és que els comensals se sentin com a casa; o almenys com se sentirien a casa si fossin catalans

Caldo d'escudella del restaurant Reversible. / Foto: Jordi Domènech
Caldo d'escudella del restaurant Reversible. / Foto: Jordi Domènech

L'objectiu de l'àpat —que es pot gaudir tant al migdia com a la nit— és que els comensals se sentin com a casa; o almenys com se sentirien a casa si fossin catalans. Els entrants són senzills i obligatoris a la taula de qualsevol llar del país: olives arbequines i pa amb tomata, all i oli d'oliva. Seguidament, se serveixen unes ostres, un steak tàrtar de vedella de Girona i unes anxoves.

Abans de les postres, la taula pot escollir entre un arròs o una mitjana de vedella

Versions tradicionals

Els plats principals són versions adaptades al format de l'àpat de les receptes més tradicionals. Víctor Alfageme prepara una esqueixada de bacallà amb cocotxes; una coca de recapte en format tapa, una patata d'Olot en format de xip cruixent, una cresta japonesa de fricandó, un caldo d'escudella i una gustosíssima cassoleta de suquet de peix. Plats que si se servissin en una ració normal ningú s'acabaria, però que amb la quantitat que les prepara el xef són un tast excel·lent. Abans de les postres, la taula pot escollir entre un arròs o una mitjana de vedella. I per acabar, unes postres de mel i mató i una escuma de crema catalana. Per maridar l'àpat es proposen diferents opcions, de vi escumós, de blanc i de negre, a més de refrescos, cerveses i aigua.

Crestes japoneses farcides de fricandó del restaurant Reversible Foto Jordi Domènech
Crestes japoneses farcides de fricandó del restaurant Reversible. / Foto: Jordi Domènech

Aquest menú té un preu de 120 € per persona, begudes incloses. Malgrat que és un format perfecte perquè els turistes descobreixin les tradicions catalanes, també és una molt bona manera perquè la gent d'aquí redescobreixi la nostra cuina en un format diferent de l'habitual. Gairebé tots els plats els elabora Alfageme davant els comensals, de manera que durant l'àpat el cuiner conversa amb la taula en un format íntim, proper i molt agradable.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!