A Barcelona s'hi poden trobar restaurants de gairebé totes les gastronomies que et puguis imaginar. N'hi ha de cuina catalana, gallega, italiana, japonesa... però també d'altres gastronomies menys conegudes, com la vietnamita, l'etíop o la libanesa. Ara bé, una de les cuines més de moda, i la que elabora el nou millor restaurant del món, és la peruana. I per gaudir de bona cuina peruana, a Barcelona hi acaba d'obrir un restaurant únic amb una oferta deliciosa del tot singular.
Un projecte innovador
El restaurant Macambo, ubicat al carrer de Laforja, 83, a Sant Gervasi, és el nou projecte del xef Roberto Sihuay. Un cuiner amb currículum internacional que ha apostat per un projecte de cuina peruana diferent del que s'ha vist fins ara a Barcelona. Amb un local petit, acollidor i discret, Sihuay s'allunya dels estereotips de decoracions folklòriques i cuina Nikkei per elaborar plats autènticament peruans en un format molt còmode.
Els menús degustació permeten tastar molts plats, però el menú de migdia et permet tornar al restaurant tantes vegades com vulguis per gaudir la mateixa quantitat de plats d'una manera més pausada

El primer que trobem en entrar al restaurant són unes escales que condueixen al segon pis i un passadís que porta al menjador principal. La sala és petita, però molt ben optimitzada. Amb un color verd fosc predominant i diferents plantes decoratives que evoquen l'Amazònia, l'ambient a Macambo és molt agradable. La il·luminació, pensada i col·locada al mil·límetre, crea intimitat en unes taules que queden força juntes entre si. Al pis de dalt, a més, el restaurant té una petita terrassa interior i una sala pensada per a grups de fins a 10 persones. L'únic inconvenient —o avantatge, segons com es miri— és que el local té poca cobertura.
Nou format d'alta cuina
Macambo es presenta com un restaurant d'"alta cuina peruana". El primer que pensem quan ens diuen "alta cuina" és en el format de menú degustació; però res més lluny de la realitat. Macambo té una carta i un menú de migdia per 22 € que canvia cada setmana. Un format més assequible, tant en preu com en temps i familiaritat, que permet descobrir la gastronomia peruana d'una manera diferent. Els menús degustació permeten tastar molts plats, però el menú de migdia et permet tornar al restaurant tantes vegades com vulguis per gaudir la mateixa quantitat de plats d'una manera més pausada.

Macambo és un projecte singular i atrevit que vol portar la cuina peruana al públic general
L'objectiu del restaurant és clar: divulgar la gastronomia peruana a través d'un format tradicional. Ara bé, Macambo no és només un restaurant de menú. La carta ofereix un ampli ventall de plats deliciosos perquè puguis muntar-te l'àpat que més et vingui de gust. Abans de començar, com a aperitiu, a Macambo no porten olives, sinó que serveixen canchitas, un panís torrat a mig camí entre el quico i la crispeta que és salat i addictiu. Un dels plats que s'han de tastar tant sí com no és el cebiche d'ají amarillo, fet amb llet de tigre, ceba, choclo (panís bullit) i pop, entre altres ingredients que combinen a la perfecció. Res predomina per sobre de res i cada cullerada de cebiche és un festival de textures a la boca.
Un altre plat destacat són els daus de garrí amb salsa de moniato i escabetx. El garrí, cuinat a baixa temperatura durant tota la nit, és tendríssim i molt gustós. A més, la combinació de salses és perfecta, amb l'equilibri just entre el dolç intens del moniato i l'acidesa de l'escabetx. També són bons l'arròs de marisc i el pop amb salsa d'olives, així com l'oferta de postres, que inclou plats com la cassoleta de poma. Cal destacar que gairebé tots els plats se serveixen amb algun tipus de salsa; una salsa que demana sucar-hi pa. Però no un pa qualsevol, sinó un panet cruixent i calent farcit d'una olivada deliciosa que val la pena tastar.

Macambo és un projecte singular i atrevit que vol portar la cuina peruana al públic general; sense excentricitats, a un preu correcte i amb un servei atent, professional i proper. Un restaurant freqüentat per barcelonins, però també per peruans residents a la ciutat que han trobat a Macambo un oasi de la millor cuina del seu país. Prova d'això n'és l'àvia peruana que seu al nostre costat i es desfà en elogis amb el cambrer que li porta el compte. I quan una àvia aprova el menjar del teu restaurant, és senyal que estàs fent les coses bé.