El cap de setmana és moment de relaxar-se i desconnectar de la feina, els estudis i oblidar, durant unes hores, la rutina setmanal. Són dos dies per fer altres plans, sortir de casa o, una altra opció molt vàlida, quedar-se al sofà abraçant la manta i mirant sèries i pel·lícules. Els dissabtes i diumenges, però, també resulten ser una oportunitat excel·lent per descobrir aquells restaurants que ens criden més l'atenció, però que entre setmana és impossible visitar-los per la falta de temps. Perquè no hagis de perdre temps pensant on anar, des de La Gourmeteria et recomanem 5 restaurants per tastar durant el cap de setmana i gaudir de magnífics plats i indrets.

Els millors restaurants del Raval: 5 llocs increïbles

Amb els seus carrerons estrets i un dels llocs més turístics de Barcelona, el barri del Raval no només és un lloc per fotografiar i observar façanes, sinó que s'hi amaguen autèntiques relíquies gastronòmiques. Potser no són tan coneguts pel públic local, que per unes raons o altres no trepitja tant els establiments de menjar d'aquesta zona, però avui trenquem aquest fals mite i descobrim 5 restaurants fabulosos del Raval.

Restaurant 78|33: una cuina local extraordinària

La cuina és personalitat. Caràcter. Per arribar a ser un gran cuiner has de tenir un tarannà marcat, una fermesa definida i ser lleial a la teva manera d'entendre la gastronomia. Davant d'un món culinari cada cop més corromput i sense ànima a Barcelona, projectes com el restaurant 78|33 (c/ de Ferlandina, 29) són un tresor preuat que hem de visitar i alimentar de bones paraules i crítiques. Al darrere hi ha un duet de xefs molt joves, però extremadament viatjats, que van topar-se amb aquesta aventura i l'han sabut entomar perfectament per parir uns plats monstruosos. Fins i tot, m'atreviria a dir, per concebre una casa de menjars que és de les millors al Raval: una cuina local única per a un barri sense fronteres.

Vieira gratinada a la carbonara amb ceba, cansalada ibèrica i salsa / Foto: Jordi Tubella

Una mica d'això i una mica d'allò són els entrants d'una carta no gaire llarga que es complementa sensorialment amb un menú de migdia a 16,90 € impressionant. Dues gildes —una amb tonyina vermella, i una altra, la vegana, amb api-rave i carabassó—; la Russa de la Maria; les patates braves amb 3 salses; la vieira a la carbonara; el trio de croquetes de peix; la croqueta XL d'escalivada amb formatge suau; els musclos al pil-pil; els cabdells d'enciam a la planxa, sobrassada vegana i ametlla salada; i les anxoves del Cantàbric.

Ca l'Estevet: somiar en temps passats

Entrar a Ca l’Estevet és un retorn al passat tan bon punt travesses la porta. Aquest local emblemàtic situat al carrer Valldonzella de Barcelona, en ple barri del Raval, va obrir portes el 1890 amb el nom de Fonda Navarro, des de llavors ha canviat de mans en diferents ocasions. El 1940 l’Esteve Suñé, que llavors era el cuiner de la Fonda, i la seva dona Maria Oliveras van comprar el local al senyor Navarro, i el 2009, i a causa de la mort de l’Esteve, el local va passar a mans del Pep Cabot Ros i la seva dona Bea Puig Bisquert, actuals propietaris i besnets (o quarta generació) del desaparegut Casa Agustí del carrer Bergara, ubicat a l'eixample, i on durant molts anys feia cap algun dijous per menjar la paella.

Suculent: la cuina més bestial del barri

El Toni Romero, xef del restaurant Suculent, és nascut a Nules (Castelló). Després d’estudiar cuina a diferents escoles, va treballar a cuines tan prestigioses com la d'El Bulli o l’Arzak abans d’obrir el seu propi restaurant al Raval. Ha estat nominat i guardonat en diferents ocasions per la prestigiosa llista Top 100 The Best Chef Mundial, ha obtingut un Sol Repsol i ha estat recomanat per la guia Michelin i la Macarfi. He de comentar que m’encanta la foto del Toni a la web del restaurant, on surt vestit de xef amb el ganivet a la mà i un somriure canalla al més pur estil Anthony Bourdain tal qual surt a la portada del seu famós llibre, Confesiones de un chef. Un dels clàssics que prepara el xef és la rajada a la mantega negra acompanyada de puré de patata, cítrics, tàperes i julivert; així com un coll de xai amb ras-alhanut, herbes aromàtiques per sobre, suc de xai amb mel i mostassa, quinoa a la menta per simular el tabule i una mica de sriracha.

Casa Almirall: un bar per prendre copes delicioses

Casa Almirall, ubicada al carrer Joaquín Costa, al Raval de Barcelona, va ser fundada per Manel Almirall el 1860 i és el segon bar més antic de Barcelona; el primer és el Bar Marsella, ubicat curiosament també al Raval, amb més de 200 anys d’història. El local de Casa Almirall conserva, entre altres peces, un espectacular aparador de fusta i una escultura original de la musa de l’Exposició Universal de 1888. La seva decoració centenària evoca temps passats i ens recorda l’ambient bohemi del segle XIX amb un aire modernista. Originàriament, Casa Almirall ha comptat amb dos ambients separats per una mampara: la taverna, on la parròquia s’abeurava i que ha mantingut la seva decoració original, i al fons, la bodega plena de botes, on antigament despatxaven el vi a granel. Aquesta rebotiga va ser remodelada l’any 1977 amb la finalitat de fer un espai còmode i funcional amb taules baixes, butaques i coixins, però sempre mantenint l’essència.

My Fucking Restaurant: un nom i uns plats provocadors

El xef italià Bertozzi no pot negar que frueix a la cuina del My Fucking Restaurant mentre experimenta amb els ingredients que li arriben diàriament dels seus proveïdors de confiança. És el que li agrada fer, el que li diverteix més. Una passió, la de crear i inventar nous plats, que el manté aferrat al local del sud del Raval malgrat les temptacions d'ampliar horitzons que sempre passen pel cap de qualsevol cuiner intrèpid.

Un dels plats irreverents d'aquest restaurant / Foto: Cedida

Els nous plats de temporada que ha incorporat a la seva carta reflecteixen aquest tarannà sempre innovador i creatiu d'un xef que no para quiet, que darrerament camina cap a una cuina més lleugera i saludable, allunyada d'algunes propostes que li van donar la fama i que, tanmateix, encara es mantenen a la carta: les braves, les croquetes d'ossobuc o el mollet de steak tàrtar. Plats de sempre, doncs, que el xef combina amb noves propostes en què les verdures prenen tot el protagonisme. Aquestes procedeixen gairebé íntegrament del Parc Agrari del Baix Llobregat, que brinda joies com unes mini-kales excel·lents amb curri vermell tailandès i praliné de cacauet salat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!