El cap de setmana és moment de relaxar-se i desconnectar de la feina, els estudis i oblidar, durant unes hores, la rutina setmanal. Són dos dies per fer altres plans, sortir de casa o, una altra opció molt vàlida, quedar-se al sofà abraçant la manta i mirant sèries i pel·lícules. Els dissabtes i diumenges, però, també resulten ser una oportunitat excel·lent per descobrir aquells restaurants que ens criden més l'atenció, però que entre setmana és impossible visitar-los per la falta de temps. Perquè no hagis de perdre temps pensant on anar, des de La Gourmeteria et recomanem 5 restaurants per tastar durant el cap de setmana i gaudir de magnífics plats i indrets.

Els millors restaurants de Granollers (i dels voltants)

Vagis on vagis és bàsic conèixer els llocs on menjar bé de la ciutat que visites. En aquest cas, viatgem fins a la capital de la comarca del Vallès Oriental, Granollers, i descobrim 2 restaurants insuperables d'aquesta ciutat que va celebrar fa pocs dies la seva Festa Major, però també 2 restaurants de moltíssim nivell que s'amaguen a les poblacions pròximes.

Fonda Europa: una icona a tot Catalunya

Tastar la cuina de la Fonda Europa és un viatge als orígens de la nostra gastronomia. La tradició, tècnica, qualitat i producte van de la maneta en un ambient familiar i d’acollida que no oblidaràs fàcilment. Llarga vida, doncs, a la Fonda Europa i als seus plats de cullera i esmorzars de forquilla. Entro a la Fonda i comprovo amb alegria que res no ha canviat i cada cosa és al seu lloc, se sent música de plats, culleres i forquilles. Mentre espero a la barra, em ve a la memòria el Ramón Parellada amunt i avall sempre tan servicial i amb el seu somriure; ara, com sabeu, és la seva filla Maria Antònia qui dirigeix el negoci des de fa uns anys mentre el Ramón gaudeix d’una merescuda jubilació.

Barra de la Fonda Europa / Foto: Víctor Antich

Un cop a taula, el cambrer tot vestit de negre em canta el menú i deixa la carta. És tot un poema i em costa molt decidir-me; voldria tastar-ho tot: l’escudella i carn d’ollaels canelons, el fricandó, la sípia amb mandonguilles i peu de porc, els arrossos, el bacallà.

📍 c/ Anselm Clavé, 1, Granollers

El Glam: un espai gastronòmic molt talentós

El que ara ens ocupa està liderat per un trio, en Carlos Quesada i en Xavi Vivo a cuina i l'Esther Godaiol a sala. Sota el nom de restaurant El Glam hom es pot esperar tot de referències curulles de purpurina i de rock dels 70, però més enllà de les cançons d'aquella època com a fil musical, el que s'hi troba és bona cuina de base on, precisament, la brillantor que enlluerna, no és la de les floritures. Al centre de la ciutat, a una casa centenària de dos pisos, aquests tres amics ofereixen una carta a mig camí entre les seves aspiracions gastronòmiques i el que demanda la seva clientela local. Visió intel·ligent del negoci, ja que l'estima i fidelitat d'aquesta tipologia de comensal s'ha de guanyar: cuina de base, cuina de tradició adaptada al paladar de tendències modernes i una petita selecció de referències de vins de petits productors.

📍 c/ de Guayaquil, 30, Granollers

Baena: el millor restaurant de Canovelles

Un enganyatall és quelcom que sembla una cosa, però en realitat n'és una altra totalment diferent. El Bar Baena n'és el millor exemple, ja que tot allunyat de l'aparença, de bar, no en té res. Es tracta d'un restaurant de cuina tradicional i d'autor, amb uns plats brutals i més de 60 anys servint aquesta localitat del Vallès Oriental. La Dolors Guillen Pérez n'és la propietària i xef, juntament amb el seu germà Joan. Fundat el 1962, explica la Dolors que el nom de Baena és per l'origen del poble del seu avi, qui va fundar aquest establiment. “Va ser el primer bar de Canovelles”, emfatitza.

El caneló de pintada rostida / Foto: Un Delicioso Mundo

Amb un hort propi d'on fan servir totes les seves verdures, per emmarcar-se en aquest aspecte a la proximitat màxima, i poder gaudir dels productes de temporada. Tomàquets, enciam, cebes i molt més, d'un hort que se n'encarrega el pare de la Dolors. Però tampoc obliden els orígens i les arrels, en aquest traslladant-se a Còrdova, a Baena, d'on fan servir els productes estrelles de la regió, com per exemple, l'oli d'oliva verge extra de la D.O. Baena. Així com tampoc la botifarra negra, característica del poble andalús.

📍 Avinguda de Canovelles, 55, Canovelles

1497: sis-cents anys d'història i una cuina admirable

En Campolo va aterrar el 2017 a Mas Salagros acompanyat del seu company i amic Samuel Dias. Junts havien desenvolupat bona part de la seva trajectòria professional durant una dècada a les cuines de l’Arts i arribaven a Vallromanes amb un repte engrescador: elaborar alta cuina de territori amb el condicionant que els ingredients emprats fossin ecològics. Un trajecte de 7 anys (i de fidelitat absoluta a la premissa ecològica) que ara llueix com mai a la cuina del restaurant 1497: tota la matèria primera té traçabilitat local i ecològica, des del wasabi que s’elabora al Montseny, els vins del celler que enalteixen la DO Alella (la primera a ser ecològica) o la carn del Pallars, fins a les verdures que fa anys que cultiven en el seu propi hort.

📍 MAS SALAGROS, Riera de Vallromanes, s/n, Vallromanes

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!