Normalment, quan es cuina tonyina fresca, es procura limitar la cocció d'aquesta carn, ja que fàcilment queda eixuta. Fins aquí la majoria hi estarem d'acord.

Però aquesta recepta busca, precisament, la textura cuita de la tonyina, aquella que és més propera a la d'una llauna en conserva. M'enteneu, oi? Per aquest motiu, és imprescindible regar bé la carn amb aquesta deliciosa salsa. I el conjunt, personalment, m'ha semblat molt bo.

Recomanable us diria, tenint en compte que jo sóc dels que admet totes les coccions de la tonyina. Si sou dels que no suporteu la tonyina cuita, podeu estalviar-vos la feina de cuinar aquest plat. També podeu retirar la carn als 10 minuts de cocció i seguir cuinant el plat (la salsa) per separat.

En qualsevol cas, no volia deixar passar l'oportunitat de plasmar l'autèntica elaboració d'aquesta recepta tradicional catalana, (si em permeteu) més enllà dels gustos personals. Som-hi!

Ingredients

1,2 kg de tonyina fresca en un tall

3 tomàquets madurs

1 ceba mitjana

1/4 de litre de vi blanc

Llorer, farigola, romaní i julivert

pebre negre

oli d'oliva

sal

 

Variants:

Podeu acompanyar el plat amb arròs blanc

Preparació
1.
tonyina estofada pas1

Prepareu les verdures i les herbes.

2.
tonyina estofada pas2

Prepareu la tonyina també.

3.
tonyina estofada pas3

El primer que heu de fer és posar-la en remull una estona, amb aigua freda. D'aquesta manera perdrà tota la sang.

4.
tonyina estofada pas4
5.
tonyina estofada pas5

Passada l'horeta, ja podeu trinxar la ceba.

6.
tonyina estofada pas6

Poseu-la a sofregir amb un bon raig d'oli.

7.
tonyina estofada pas7

Aprofiteu també per ratllar els tomàquets.

8.
tonyina estofada pas8

Si són madurs i de temporada molt millor, ja que la salsa d'aquest plat és clau.

9.
tonyina estofada pas9

Reserveu-ho.

10.
tonyina estofada pas11

Saleu la carn.

11.
tonyina estofada pas12

I empebreu-la.

12.
tonyina estofada pas13

Quan la ceba hagi agafat bon color...

13.
tonyina estofada pas14

poseu-hi la tonyina.

14.
tonyina estofada pas15

Deixeu que es dauri bé per les dues bandes. En aquest temps la ceba també s'haurà enfosquit més.

15.
tonyina estofada pas16

A continuació, tireu el vi blanc a la cassola.

16.
tonyina estofada pas17

Al mateix temps poseu les herbes.

17.
tonyina estofada pas18

I el tomàquet.

18.
tonyina estofada pas19

Una mica de sal.

19.
tonyina estofada pas20

I ho tapeu. Ho heu de deixar coure uns 30 minuts. Si durant la cocció veieu que hi pot faltar líquid, afegiu-hi una mica d'aigua.

20.
tonyina estofada pas21

Doneu-li la volta de tant en tant.

21.
tonyina estofada pas22

Retireu la carn i les herbes i ho reserveu.

22.
tonyina estofada pas23

Amb una batedora deixeu ben fi el suquet.

23.
tonyina estofada pas24

Us espessirà degut a la ceba.

24.
tonyina estofada pas25

Aboqueu la salsa per sobre de la tonyina.

25.
tonyina estofada pas26

I ja ho podeu servir ben calent a taula.

26.
tonyina estofada pas27

Talleu un tros per persona, tot i que ja sabeu que la carn de tonyina s'esmicola amb facilitat.

27.
tonyina estofada pas28

Serviu la carn amb salsa i, si voleu, unes escates de sal amb pebre negre.

28.
tonyina estofada pas29

Bon profit!

29.I PER BEURE:
tonyina estofada pas30