A mi, particularment, m'agraden més sense coure, deixant-los macerar en vi negre i negre, però aquesta versió és més que interessant, sobretot si els acompanyeu amb una mica de nata. La textura cuita del préssec s'apropa més a la poma que fem per al pastís Tatín, m'enteneu oi?
En qualsevol cas, la millor manera d'esbrinar quina variant us agrada més és tastant-les totes dues. Per cert, el préssec de vinya, com sabeu, és de temporada. Aprofiteu-los quan són ben bons (a ple estiu). 

Si teniu molts préssecs a casa, aquesta és una bona manera de consumir-los també. A gaudir doncs!

 

Ingredients

4 préssecs de vinya

50 g de sucre

1 l de vi dolç

1 pell de llimona

1 clau d'espècia

1/2 branca de canyella

macís

Variants:

Es poden afegir nous crues a la cocció

També es pot fer amb vi negre, vi blanc o cava en compotes de vi dolç

Es poden deixar macerar els préssecs en el vi, sense coure'ls.

Preparació
1.
pressecs cuits vi dolc pas1

És important fer servir uns bons préssecs de vinya. Els préssecs de vinya tenen la carn de color groc i ferma. Són els que s'utilitzen, per exemple, per fer conserves. Es cultiven, entre altres llocs, a Lleida i a Aragó. La olor és molt característica.

2.
pressecs cuits vi dolc pas2

Prepareu també les espècies aromàtiques.

3.
pressecs cuits vi dolc pas3

Ara, peleu els préssecs.

4.
pressecs cuits vi dolc pas5

Poseu el sucre en un caçó.

5.
pressecs cuits vi dolc pas6

Poseu-hi també la pela d'una llimona, la branca de canyella i el clau.

6.
pressecs cuits vi dolc pas7

Ara, poseu-hi el macís o un polsim de nou moscada, al gust.

7.
pressecs cuits vi dolc pas8

A continuació, el litre de vi dolç.

8.
pressecs cuits vi dolc pas9

Poseu-ho a escalfar a foc mig-baix.

9.
pressecs cuits vi dolc pas10

I seguidament afegiu-hi el préssec.

10.
pressecs cuits vi dolc pas11

Deixeu-ho bullir durant uns 25-30 minuts. Notareu que tota la casa fa una flaire molt especial.

11.
pressecs cuits vi dolc pas12

També notareu que s'enfosqueix una mica tot plegat. Passat el temps, comproveu que el préssec és cuit (tou) clavant una barnilla o la punta d'un ganivet. Si és tou, ja està.

12.
pressecs cuits vi dolc pas13

Apagueu el foc i deixeu-ho refredar. Un cop fred ja es pot consumir, tot i que jo us recomano guardar-ho a la nevera fins l'endemà. Conserveu-lo en el seu propi suc.

13.
pressecs cuits vi dolc pas14

Serviu-lo fred. I com no, que no hi falti una mica del xarop de la cocció.

14.
pressecs cuits vi dolc pas15

Es pot acompanyar amb una mica de nata si voleu. Boníssim!

15.
pressecs cuits vi dolc pas16

Bon profit!