Aquesta és una "escudella" típica de la cuina de Girona, que es caracteritza perquè té rodanxes de botifarra, trossets esfilagarsats de carn com pollastre o xai, barrejats amb la pasta, que habitualment és una barreja d'arròs i fideus.

 

Ingredients

1/2 careta de porc

1 baldana (o botifarró) de ceba  

1 baldana (o botifarró) d'arròs

1 bracet de corder  

1 os del carpó (o d'espinada)

1 os de bou

1/2 kg de patates

1 col d'hivern

200 g de mongetes bullides  

100 g de fideus

100 g d'arròs

safrà

aigua  

sal

Variants:

- S'hi pot posar pollastre i peu de porc

- Hi ha qui hi posa més verdures al brou (api, porro, pastanaga, nap, etc)

Preparació
1.
olla barrejada pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
olla barrejada pas2

La carn, la netejarem prèviament amb aigua i eliminarem tota resta de sang.

3.
olla barrejada pas3

Prepararem també la verdura i les baldanes que incorporarem més endavant l'olla.

4.
olla barrejada pas4

Posem una olla a escalfar amb, aproximadament, aigua fins la meitat. Hi posarem el bracet de corder.

5.
olla barrejada pas5

Si voleu, una mica de pollastre o gallina.

6.
olla barrejada pas6

L'ós d'espinada o del carpó.

7.
olla barrejada pas7

La careta, que pot ser del morro o de l'orella.

8.
olla barrejada pas8

Uns ossos de vedella.

9.
olla barrejada pas9

Un tros de cansalada viada.

10.
olla barrejada pas10

Un peu de porc (o mig).

11.
olla barrejada pas11

Un ós de pernil.

12.
olla barrejada pas12

Addicionalment, a mi m'agrada afegir-hi una branca d'api...

13.
olla barrejada pas13
14.
olla barrejada pas14

Podeu aprofitar per preparar la resta d'ingredients d'aquesta recepta, com l'arròs, els fideus, la mongeta bullida, etc.

15.
olla barrejada pas15

Aprofiteu també per pelar les patates i rentar i tallar la col i les baldanes.

16.
olla barrejada pas16

Afegirem les mongetes que són bullides al final de la cocció, però si voleu fer servir mongeta crua haureu de posar-la en remull la nit abans i afegir-la a l'olla juntament amb les carns, des de un bon principi.

17.
olla barrejada pas17

Arròs i fideus és el més típic, però podeu fer servir una única varietat de pasta.

18.
olla barrejada pas18

Passades les dues hores aproximadament, ja tindrem la carn cuita.

19.
olla barrejada pas19

En aquest punt, prepararem també una altra olla on hi posarem només el brou.

20.
olla barrejada pas21

Dins hi abocarem el brou colat.

21.
olla barrejada pas22

I ho posem a escalfar de nou.

22.
olla barrejada pas23

Mentrestant, triarem les parts de carn més aprofitables i comestibles.

23.
olla barrejada pas24

I llençarem els ossos i parts més dures.

24.
olla barrejada pas25

Quan arrenqui el bull, hi afegirem la patata tallada a trossos i escapçada.

25.
olla barrejada pas26

En el mateix moment, la col d'hivern a trossos grans també. Rectificarem de sal i esperarem uns 15 minuts a que es faci una mica la patata.

26.
olla barrejada pas27

Mentrestant, tallarem les baldanes a trossos grans.

27.
olla barrejada pas28

Fins i tot, les hi podeu posar senceres.

28.
olla barrejada pas29

Afegiu-hi l'arròs i els fideus.

29.
olla barrejada pas30

També la carn triada que tenim reservada.

30.
olla barrejada pas31

I ho deixem fer uns 15 minuts més.

31.
olla barrejada pas32

Ben tapat.

32.
olla barrejada pas33

Passats els 15 minuts, els fideus ja seran cuits i l'arròs gairebé també. Només ens queda posar una mica de safrà a la nostra escudella...

33.
olla barrejada pas34

juntament amb les mongetes ja cuites.

34.
olla barrejada pas35

Rectifiqueu de sal i deixeu-ho fer 5 minuts més, que ja hem acabat.

35.
olla barrejada pas36

Apagueu el foc i deixeu-ho reposar uns minuts.

36.
olla barrejada pas37

Ja ho podem servir.

37.
olla barrejada pas38

Un bon cullerot...

 

38.
olla barrejada pas39

i tothom a taula!

39.
olla barrejada pas40

Un plat que ve molt de gust quan fa molt i molt fred, oi?

40.I PER BEURE...
olla barrejada pas41

Bon profit!

41.