Aquesta és una "escudella" típica de la cuina de Girona, que es caracteritza perquè té rodanxes de botifarra, trossets esfilagarsats de carn com pollastre o xai, barrejats amb la pasta, que habitualment és una barreja d'arròs i fideus.
1/2 careta de porc
1 baldana (o botifarró) de ceba
1 baldana (o botifarró) d'arròs
1 bracet de corder
1 os del carpó (o d'espinada)
1 os de bou
1/2 kg de patates
1 col d'hivern
200 g de mongetes bullides
100 g de fideus
100 g d'arròs
safrà
aigua
sal
Variants:
- S'hi pot posar pollastre i peu de porc
- Hi ha qui hi posa més verdures al brou (api, porro, pastanaga, nap, etc)
![olla barrejada pas1 olla barrejada pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/76/79/olla-barrejada-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![olla barrejada pas2 olla barrejada pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/77/21/olla-barrejada-pas2.jpeg)
La carn, la netejarem prèviament amb aigua i eliminarem tota resta de sang.
![olla barrejada pas3 olla barrejada pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/77/63/olla-barrejada-pas3.jpeg)
Prepararem també la verdura i les baldanes que incorporarem més endavant l'olla.
![olla barrejada pas4 olla barrejada pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/78/05/olla-barrejada-pas4.jpeg)
Posem una olla a escalfar amb, aproximadament, aigua fins la meitat. Hi posarem el bracet de corder.
![olla barrejada pas5 olla barrejada pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/78/47/olla-barrejada-pas5.jpeg)
Si voleu, una mica de pollastre o gallina.
![olla barrejada pas6 olla barrejada pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/79/01/olla-barrejada-pas6.jpeg)
L'ós d'espinada o del carpó.
![olla barrejada pas7 olla barrejada pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/79/43/olla-barrejada-pas7.jpeg)
La careta, que pot ser del morro o de l'orella.
![olla barrejada pas8 olla barrejada pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/79/85/olla-barrejada-pas8.jpeg)
Uns ossos de vedella.
![olla barrejada pas9 olla barrejada pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/80/27/olla-barrejada-pas9.jpeg)
Un tros de cansalada viada.
![olla barrejada pas10 olla barrejada pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/80/69/olla-barrejada-pas10.jpeg)
Un peu de porc (o mig).
![olla barrejada pas11 olla barrejada pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/81/11/olla-barrejada-pas11.jpeg)
Un ós de pernil.
![olla barrejada pas12 olla barrejada pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/81/53/olla-barrejada-pas12.jpeg)
Addicionalment, a mi m'agrada afegir-hi una branca d'api...
![olla barrejada pas13 olla barrejada pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/81/95/olla-barrejada-pas13.jpeg)
![olla barrejada pas14 olla barrejada pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/82/37/olla-barrejada-pas14.jpeg)
Podeu aprofitar per preparar la resta d'ingredients d'aquesta recepta, com l'arròs, els fideus, la mongeta bullida, etc.
![olla barrejada pas15 olla barrejada pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/82/79/olla-barrejada-pas15.jpeg)
Aprofiteu també per pelar les patates i rentar i tallar la col i les baldanes.
![olla barrejada pas16 olla barrejada pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/83/21/olla-barrejada-pas16.jpeg)
Afegirem les mongetes que són bullides al final de la cocció, però si voleu fer servir mongeta crua haureu de posar-la en remull la nit abans i afegir-la a l'olla juntament amb les carns, des de un bon principi.
![olla barrejada pas17 olla barrejada pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/83/69/olla-barrejada-pas17.jpeg)
Arròs i fideus és el més típic, però podeu fer servir una única varietat de pasta.
![olla barrejada pas18 olla barrejada pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/84/14/olla-barrejada-pas18.jpeg)
Passades les dues hores aproximadament, ja tindrem la carn cuita.
![olla barrejada pas19 olla barrejada pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/84/95/olla-barrejada-pas19.jpeg)
En aquest punt, prepararem també una altra olla on hi posarem només el brou.
![olla barrejada pas21 olla barrejada pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/85/79/olla-barrejada-pas21.jpeg)
Dins hi abocarem el brou colat.
![olla barrejada pas22 olla barrejada pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/86/27/olla-barrejada-pas22.jpeg)
I ho posem a escalfar de nou.
![olla barrejada pas23 olla barrejada pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/86/75/olla-barrejada-pas23.jpeg)
Mentrestant, triarem les parts de carn més aprofitables i comestibles.
![olla barrejada pas24 olla barrejada pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/87/17/olla-barrejada-pas24.jpeg)
I llençarem els ossos i parts més dures.
![olla barrejada pas25 olla barrejada pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/87/59/olla-barrejada-pas25.jpeg)
Quan arrenqui el bull, hi afegirem la patata tallada a trossos i escapçada.
![olla barrejada pas26 olla barrejada pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/88/04/olla-barrejada-pas26.jpeg)
En el mateix moment, la col d'hivern a trossos grans també. Rectificarem de sal i esperarem uns 15 minuts a que es faci una mica la patata.
![olla barrejada pas27 olla barrejada pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/88/79/olla-barrejada-pas27.jpeg)
Mentrestant, tallarem les baldanes a trossos grans.
![olla barrejada pas28 olla barrejada pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/90/02/olla-barrejada-pas28.jpeg)
Fins i tot, les hi podeu posar senceres.
![olla barrejada pas29 olla barrejada pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/90/44/olla-barrejada-pas29.jpeg)
Afegiu-hi l'arròs i els fideus.
![olla barrejada pas30 olla barrejada pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/91/31/olla-barrejada-pas30.jpeg)
També la carn triada que tenim reservada.
![olla barrejada pas31 olla barrejada pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/92/24/olla-barrejada-pas31.jpeg)
I ho deixem fer uns 15 minuts més.
![olla barrejada pas32 olla barrejada pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/92/72/olla-barrejada-pas32.jpeg)
Ben tapat.
![olla barrejada pas33 olla barrejada pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/93/14/olla-barrejada-pas33.jpeg)
Passats els 15 minuts, els fideus ja seran cuits i l'arròs gairebé també. Només ens queda posar una mica de safrà a la nostra escudella...
![olla barrejada pas34 olla barrejada pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/93/56/olla-barrejada-pas34.jpeg)
juntament amb les mongetes ja cuites.
![olla barrejada pas35 olla barrejada pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/93/98/olla-barrejada-pas35.jpeg)
Rectifiqueu de sal i deixeu-ho fer 5 minuts més, que ja hem acabat.
![olla barrejada pas36 olla barrejada pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/94/82/olla-barrejada-pas36.jpeg)
Apagueu el foc i deixeu-ho reposar uns minuts.
![olla barrejada pas37 olla barrejada pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/95/51/olla-barrejada-pas37.jpeg)
Ja ho podem servir.
![olla barrejada pas38 olla barrejada pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/96/08/olla-barrejada-pas38.jpeg)
Un bon cullerot...
![olla barrejada pas39 olla barrejada pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/96/50/olla-barrejada-pas39.jpeg)
i tothom a taula!
![olla barrejada pas40 olla barrejada pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/96/92/olla-barrejada-pas40.jpeg)
Un plat que ve molt de gust quan fa molt i molt fred, oi?
![olla barrejada pas41 olla barrejada pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/97/34/olla-barrejada-pas41.jpeg)
Bon profit!