En el meu cas, com per a molts de vosaltres, el menú està ben definit i l'escudella no falta mai per Nadal. A casa nostra sempre s'ha fet el caldo amb els galets més petitons, que són els que més ens agraden.

I a casa li posem xoriço, sí, quan no toca. I cal respectar la recepta tradicional, per això el xoriço no apareix en la llista d'ingredients principals, només com a variant. De fet, el xoriço no deixa de ser una botifarra més, especiada això sí. Per tant, detractors del xoriço... que no hi ha per tant! Hi ha gent que no hi posa peu de porc, o pastanaga, o botifarra negra. Jo opino que tenint clara la recepta original com a referència, que cadascú apliqui la variant que més li agradi a casa seva. Al cap i a la fi, això és el que fa gran aquella mítica frase de: com a casa de la mama, enlloc! Heu de tenir paciència, ja que és una recepta una mica llarga, però que val molt la pena fer-la. Espero que aquest pas a pas us sigui d'utilitat.

Ingredients

1 tros de costella de vedella

1 punta de costella de xai 

2 botifarres negres

2 botifarres blanques  

2 talls de cansalada viada

1 careta de porc

1 tros de cua o d'os d'espinada

1 tros d'os de pernil

1 quarter de gallina o de pollastre

4 patates

2 pastanagues

1 branca d'api

1 xirivia / nap

1 porro

1 grapat de cigrons remullats

1/2 col

300 g de galets de Nadal

sal

aigua

farina

Per a la pilota:

150 g de carn de porc picada

150 g de carn de vedella picada

1 gra d'all trinxat

una mica de julivert picat

sal

pebre

farina de galeta o molla de pa

llet

Variants:

En lloc de cigrons s'hi poden posar mongetes

Podeu posar cigrons crus remullats la nit anterior a l'inici de la cocció

Es pot posar canyella en pols a la pilota

La sopa es pot fer amb macarrons o amb arròs i/o fideus

Per Nadal, de vegades es farceixen els galets per la sopa

Es poden afegir mandonguilles a la sopa

Es pot afegir un tros de sagí enfarinat al caldo

A la sopa de fideus i arròs s'hi poden posar unes fulles de col escaldades

S'hi pot afegir oca

Les crestes, els pedrers, els colls, les potes i altres menuts també es poden fer bullir amb la resta de carn d'olla.

La sang i el fetge del pollastre es poden afegir a la sopa tallats a daus i fregits

Hi ha qui posa a sobre de la tapa un plat amb aigua i mongetes seques, quan les mongetes s'arruguen, les pela i les afegeix a l'olla

Es poden afegir pinyons a la pilota

Es poden coure els galets amb aigua i sal, deixant-los una mica grenyats, i afegir-los al caldo 5 minuts abans.

Si us agrada s'hi pot afegir xoriço com he fet jo, però no forma part de la recepta.  És més habitual amb els potatges.

Preparació
1.
escudella carn dolla nadal pas1

Preparem tota la carn menys la carn picada.

2.
escudella carn dolla nadal pas2

La rentem bé.

3.
escudella carn dolla nadal pas3

Ara, en una cassola fonda i ben gran, hi posarem una bona quantitat d'aigua i ja podem engegar el foc. Anirem incorporant la carn, com aquest quart de gallina (sense pell).

4.
escudella carn dolla nadal pas4

Un tros de cua de vedella.

5.
escudella carn dolla nadal pas6

Una mica de carcassa de pollastre, si és ecològic millor.

6.
escudella carn dolla nadal pas7

Un tros de costella de vedella.

7.
escudella carn dolla nadal pas8

Un tros de carn de vedella.

8.
escudella carn dolla nadal pas9

Un tros de careta de porc.

9.
escudella carn dolla nadal pas10

Un os de pernil, dels que fan el caldo blanc.

10.
escudella carn dolla nadal pas12

Un parell d'ossos de vedella.

11.
escudella carn dolla nadal pas13

Anirem preparant tota la verdura, ben neta també.

12.
escudella carn dolla nadal pas16

Doncs vinga, ja tenim la verdura ben neta i lliure d'arrels. Sobretot el porro, que quedi net, que sempre té molta sorra.

13.
escudella carn dolla nadal pas18

Hi posem la xirivia...

14.
escudella carn dolla nadal pas19

... i el nap.

15.
escudella carn dolla nadal pas20

La pastanaga.

16.
escudella carn dolla nadal pas21

Un parell de fulles d'api.

17.
escudella carn dolla nadal pas22

I ara si, ho cobrirem tot d'aigua. Habitualment, faig servir uns 8 litres d'aigua per aquestes quantitats de producte. Tindreu caldo per a 10 persones tranquil·lament i si en sobra, el congeleu, per consumir més endavant o per utilitzar en altres receptes. Deixem que lentament vagi fent, a foc mitjà-baix.

18.
escudella carn dolla nadal pas23

Heu de respectar un marge per deixar bullir l'aigua.

19.
escudella carn dolla nadal pas24

Més o menys jo tinc aquesta referència. Si hi poseu més aigua podria vessar.

20.
escudella carn dolla nadal pas26

Mentre es va fent el caldo, anirem netejant els ingredients que incorporarem durant l'última mitja hora de cocció, com és la col.

21.
escudella carn dolla nadal pas27

Netegeu-la bé. Podeu treure el tronc central si voleu, de textura no gaire agradable.

22.
escudella carn dolla nadal pas29

Prepararem la botifarra negra, la blanca, el xoriço, les patates pelades i els cigrons si ja són bullits.

23.
escudella carn dolla nadal pas32

De tant en tant, vigilarem el caldo i el remenarem una mica.

24.
escudella carn dolla nadal pas33

Podeu salar-lo lleugerament, però procureu quedar-vos curts. No és fàcil salar quantitats tan grans. És preferible salar de nou la sopa i que la carn d'olla no estigui massa salada.

25.
escudella carn dolla nadal pas34

Ara, picarem un parell de grans d'all i julivert. Ben petit.

26.
escudella carn dolla nadal pas35

En un bol, hi posarem l'all i julivert i quatre o cinc llesques de molla de pa. Jo compro pa de pagès, que va millor.

27.
escudella carn dolla nadal pas36

Aprofiteu per esmicolar-lo una mica.

28.
escudella carn dolla nadal pas37

Afegim un raig de llet per aconseguir fer una pasta amb el pa. Barregeu-ho.

29.
escudella carn dolla nadal pas38

Incorporem un ou.

30.
escudella carn dolla nadal pas39

Una mica de pebre...

31.
escudella carn dolla nadal pas40

i una mica de sal...

32.
escudella carn dolla nadal pas41

I, ara sí, la carn picada, que és porc en un 40% i vedella en un 60%.

33.
escudella carn dolla nadal pas42

Amb les mans ben netes, eh?  Barregeu bé tots els ingredients fins a obtenir una pasta homogènia.

34.
escudella carn dolla nadal pas43

Si la voleu més clara, haureu d'incorporar més pa amb llet o un altre ou.

35.
escudella carn dolla nadal pas44

Posarem farina en un plat.

36.
escudella carn dolla nadal pas45

I ja podem fer boles i enfarinar les nostres pilotes. Jo n'hi posaré tres en aquesta olla.

37.
escudella carn dolla nadal pas47

Quan ja portem un parell d'hores i mitja de cocció, ja podrem incorporar les pilotes. En aquell mateix moment, hi posarem també les patates vermelles pelades...

38.
escudella carn dolla nadal pas48

La col.

39.
escudella carn dolla nadal pas49

La botifarra blanca.

40.
escudella carn dolla nadal pas50

La botifarra negra. Però compte, si no té massa resistència us aconsello afegir-la en els últims 5 minuts, ja que se us pot desfer. Això dependrà del tipus de botifarra que feu servir. El mateix passa amb la blanca.

41.
escudella carn dolla nadal pas51

L'escudella tradicional no porta xoriço, però a casa nostra sempre n'hi hem posat. El gust no canvia gaire, de fet, canvia més el color del brou. Quan se serveix la carn d'olla, a casa hi ha bufetades pel xoriço. Però entenc algunes crítiques rebudes al respecte i teniu raó, oficialment a l'escudella i carn d'olla no s'hi ha de posar xoriço.

42.
escudella carn dolla nadal pas52

I els cigrons cuits. Ho remenem tot i ho deixarem acabar de fer 30 minuts més, el que triga a fer-se la patata.

43.
escudella carn dolla nadal pas55

Ara, dedicarem uns 30 minuts a preparar els galets.

44.
escudella carn dolla nadal pas56

N'hi ha de més grossos, però aquests són força típics.

45.
escudella carn dolla nadal pas57

Fem un petit tall i...

46.
escudella carn dolla nadal pas58

... comencem a omplir els nostres galets.

47.
escudella carn dolla nadal pas59

La veritat és que la mànega va molt bé i és força còmode.

48.
escudella carn dolla nadal pas60

Un cop farcits, a mi m'agrada donar-los una capa de farina per segellar bé la carn picada. D'aquesta manera evitareu que la carn s'escapi del galet durant la cocció.

49.
escudella carn dolla nadal pas61

Aquest seria un galet perfectament acabat.

50.
escudella carn dolla nadal pas63

Remenem de nou el caldo, que ja està pràcticament fet.

51.
escudella carn dolla nadal pas64

Un cop hagin passat els 30-35 minuts (tampoc no ve d'uns quants minuts amunt o avall), haurem de colar el caldo.

52.
escudella carn dolla nadal pas65

Jo utilitzo una altra olla amb un colador.

53.
escudella carn dolla nadal pas66

A poc a poc i bona lletra.

54.
escudella carn dolla nadal pas67

Quin coloret més agradable aporta el xoriço, eh?... però només és la primera capa. La resta és blanc.

55.
escudella carn dolla nadal pas68

Ara anem a fer la sopa de Nadal. Haurem de salar una mica més aquest brou.

56.
escudella carn dolla nadal pas69

Aproximadament, entre 6-8 galets per persona seran suficients.

57.
escudella carn dolla nadal pas70

Els incorporem quan bulli i ho deixarem coure uns 20 minuts. 

58.
escudella carn dolla nadal pas71

Un cop cuits, ja podem emplatar.

59.
escudella carn dolla nadal pas72

Quina oloreta!

60.
escudella carn dolla nadal pas73

La veritat és que és un caldo genial, dels més bons que es fan, ja que normalment no hi posem tants ingredients ni li dediquem tant de temps.

61.
escudella carn dolla nadal pas74

Ho podem emplatar en un plat més tradicional també.

62.
escudella carn dolla nadal pas75

Bufeu una mica, primer, eh? Golafres!

63.
escudella carn dolla nadal pas76

Ha quedat molt bo, de cine!

64.
escudella carn dolla nadal pas77

I després, és clar, hauríem de triar bé la carn d'olla i servir-la a taula ben calenta en una safata gran.

65.
escudella carn dolla nadal pas78

O podeu servir els plats fets si voleu...

66.
escudella carn dolla nadal pas79

... tot i que normalment, tothom prefereix servir-se i escollir allò que més li agrada.

67.
escudella carn dolla nadal pas80

Ummm... que bona és la carn d'olla. En soc un apassionat, certament.

68.
escudella carn dolla nadal pas81

La pilota, el xoricet, la botifarra aixafada amb la patata i la vedella (sempre hi ha disputes per la vedella)... és un plat molt apreciat per tots.

69.
escudella carn dolla nadal pas82

Us sobrarà, segurament, depèn de les persones que en mengin.

70.
escudella carn dolla nadal pas83

Com veieu, podeu omplir ampolles petites i congelar-les i així tindreu racions de caldo individuals, per als propers un o dos mesos. També podeu utilitzar aquest brou per elaborar altres plats. Bon Profit i Bon Nadal!