Avui veurem una de les receptes més tradicionals i representatives de la nostra cultura. Una recepta que s'ha cuinat tota la vida, un plat antic que han consumit totes les societats de parla catalana i, en definitiva, una preparació festiva que garanteix la reunió, la felicitat i el bon rotllo. Amb aquesta recepta obtindrem un caldo blanc, espès, lleugerament gelatinós, amb un puntet ranci, però atractiu i saborós.

Com ja sabeu, és un plat típicament d'hivern, força elaborat i calòric. A més, el d'avui, és un d'aquells plats amb els que estareu tot el matí fotuts dins la cuina.

Ingredients

1 tros de costella de vedella

1 punta de costella de xai (brot del pit)

2 botifarres negres

2 botifarres blanques

2 talls de cansalada viada

1 careta de porc

1 tros de cua o d'os d'espinada

1 tros d'os de pernil

1 quarter de gallina o de pollastre

4 patates

2 pastanagues

1 branca d'api

1 xirivia / nap

1 porro

1 grapat de cigrons remullats

1/2 col

300gr. galets de Nadal

sal

aigua

farina

 

Per la pilota:

150gr. carn de porc picada

150gr. carn de vedella picada

1 gra d'all trinxat

una mica de julivert picat

sal

pebre

farina de galeta o molla de pa

llet

 

Variants:

- En lloc de cigrons s'hi poden posar mongetes

- Es pot posar canyella en pols a la pilota

- La sopa es pot fer amb macarrons o amb arròs i/o fideus

- Per Nadal, de vegades es farceixen els galets per la sopa

- Es poden afegir mandonguilles a la sopa

- Es pot afegir un tros de sagí enfarinat al caldo

- A la sopa de fideus i arròs s'hi poden posar unes fulles de col escaldades

- S'hi pot afegir oca

- Les crestes, els pedrers, els colls, les potes i altres menuts també es poden fer bullir amb la resta de carn d'olla.

- La sang i el fetge del pollastre es poden afegir a la sopa tallats a daus i fregits

- Hi ha qui posa a sobre de la tapa un plat amb aigua i mongetes seques, quan les mongetes s'arruguen, les pela i les afegeix a l'olla

- Es poden afegir pinyons a la pilota

- Es poden coure els galets amb aigua i sal, deixant-los una mica grenyals, i afegir-los al caldo 5 minuts abans.

- Tot que és més propi de potatges i que l'escudella no en porta, s'hi pot afegir xoriço si us agrada.

Preparació
1.ELABORACIÓ - FASE 1 - LA COCCIÓ DE LA CARN
escudella carn dolla pas1

Netegem i preparem tota la carn menys les botifarres i la carn picada

2.
escudella carn dolla pas2

En una olla ben grossa, d'uns 15 litres, hi abocarem aigua fins la meitat aproximadament. A continuació, ja podem engegar el foc i anar incorporant tota la carn. Avui, també hi posaré una carcassa de pollastre.

3.
escudella carn dolla pas3

Un ós de vedella.

4.
escudella carn dolla pas4

Un ós d'espinada.

5.
escudella carn dolla pas5

Un tros de carn de vedella.

6.
escudella carn dolla pas6
7.
escudella carn dolla pas7

Un ós de pernil (a mi m'agrada amb carn).

8.
escudella carn dolla pas10

Un tros de morro.

9.
escudella carn dolla pas11

Un peu de porc.

10.
escudella carn dolla pas12

Un quart de gallina, de la part d'abaix.

11.
escudella carn dolla pas13

Un tros de cansalada.

 

12.
escudella carn dolla pas14

Acabeu d'omplir l'olla...

13.

fins que arribi a les 4/5 parts aproximadament.

14.
escudella carn dolla pas16

Si enteniu i us agrada el sagí, agafeu-ne un tros i feu una bola amb les mans. No és pas difícil, ja que és tot greix. Però és greix ranci que aportarà una agradable punt ranci a la nostra escudella.

15.
escudella carn dolla pas17

Enfarineu aquesta bola...

16.
escudella carn dolla pas18

i afegiu-la a l'olla.

17.
escudella carn dolla pas19

Tapeu l'olla i deixeu coure la carn a foc mig baix durant una hora. Remeneu de tant en tant.

18.
escudella carn dolla pas20

Mentre es fa la carn, prepararem la verdura. Talleu les parts més lletges i netegeu bé la resta.

19.
escudella carn dolla pas21

Oh!!! un ratolí a la cuina!!!!!

20.
escudella carn dolla pas22

Ah!, no, és un nap! jeje.

21.
escudella carn dolla pas23

Mentre es fa la carn, és recomanable desgreixar i netejar l'olla de l'escuma que apareix.

22.
escudella carn dolla pas24
23.ELABORACIÓ - FASE 2 - LA COCCIÓ DELS CIGRONS
escudella carn dolla pas25

Recordeu que tenim els cigrons secs en remull del dia anterior.

24.
escudella carn dolla pas26

Quin gustet posar les mans entre cigrons, eh?

25.
escudella carn dolla pas27

Passada la primera hora de cocció de la carn, ja hi podrem incorporar els cigrons escorreguts. Ho deixarem fer una hora més, desgreixant amb una escumadora de tant en tant.

26.ELABORACIÓ - FASE 3 - LA COCCIÓ DE LES VERDURES
escudella carn dolla pas28

Passada la segona hora de cocció, ja hi podrem incorporar la verdura. Com veureu, no respectaré del tot les quantitats de la recepta base. Hi posarem un nap, que hem netejat i tallat les puntes.

27.
escudella carn dolla pas29

Una xirivia, també neta.

28.
escudella carn dolla pas30
29.
escudella carn dolla pas31

El porro, ben net, sobretot, que contenen molta sorra.

30.
escudella carn dolla pas32

Una branca d'api ben maca.

31.
escudella carn dolla pas33

I la col, que haurem netejat i partit en trossos grans. Tapeu-ho i deixeu-ho coure una hora més.

32.
escudella carn dolla pas34

Mentrestant, aprofitarem per fer la pilota. Ara, picarem un parell de grans d'all i julivert.

33.
escudella carn dolla pas35

En un bol posarem l'all i julivert i quatre o cinc llesques de molla de pa. Jo compro pa de pagès que va millor.

34.
escudella carn dolla pas36

Aprofiteu per esmicolar-lo una mica.

35.
escudella carn dolla pas37
36.
escudella carn dolla pas38

Seguidament, hi incorporem un ou.

37.
38.
escudella carn dolla pas40

una mica de sal també.

39.
escudella carn dolla pas41

Ja només queda posar-hi la carn picada, que és carn de porc en un 40% i de vedella en un 60%.

40.
escudella carn dolla pas42

Amb les mans ben netes o amb una cullera, barregeu-ho tot plegat fins a obtenir una pasta.

41.
escudella carn dolla pas43

Si la voleu més clara haureu d'incorporar més pa amb llet o un altre ou.

42.
escudella carn dolla pas44

Poseu farina en un plat.

43.
escudella carn dolla pas45

Ara, ja podreu enfarinar les pilotes i donar-les forma ovalada. Parlo en plural perquè és aconsellable fer-ne dues més petites que no pas una de grossa. Les reservarem fins el moment d'afegir-les al caldo, que serà durant l´última mitja hora. Recordeu que ara anem camí de les tres hores de cocció total.

44.
escudella carn dolla pas46

Preparem els ingredients que afegirem a l'escudella durant els 30 minuts últims.

45.
escudella carn dolla pas47

Procureu fer servir patata vermella o per bullir.

46.
escudella carn dolla pas48

Jo, de botifarra blanca, en posaré mitja, però en podeu posar més.

47.
escudella carn dolla pas49

El mateix amb la botifarra negra.

48.
escudella carn dolla pas50

I el xoriço recordeu que és opcional. A mi m'agrada posar-ne sempre una mica.

49.
escudella carn dolla pas51

De tant en tant remeneu una mica l'escudella.

50.ELABORACIÓ - FASE 4 - LA COCCIÓ DE LES BOTIFARRES, LA PATATA I LA PILOTA
escudella carn dolla pas52

Un cop passades les tres hores ja hi podrem incorporar la patata...

51.
escudella carn dolla pas53

la botifarra blanca...

52.
escudella carn dolla pas54

la botifarra negra...

53.
escudella carn dolla pas55

El xoriço. A veure, l'escudella i carn d'olla no porta xoriço oficialment. Però a casa n'hem posat tota la vida. Mal fet? segurament, però així ens agrada, sobretot pel color que aporta al brou. Per tant, vosaltres mateixos.

54.
escudella carn dolla pas57

Ara, aprofiteu per salar lleugerament l'escudella. Tapeu-ho i deixeu-ho coure fins que la patata sigui cuita, uns 25-30 minuts. Si no heu posat cigrons secs en remull ara seria el moment d'incorporar també els cigrons cuits.

55.
escudella carn dolla pas58

Després de 3 hores i 30 minuts, ja tenim l'escudella i carn d'olla preparada.

56.ELABORACIÓ: FASE 5 - LA PREPARAciÓ DEL CALDO AMB GALETS
escudella carn dolla pas59

En aquest moment, prepararem la sopa amb els galets. Per tant, colarem el caldo necessari per fer la sopa en una nova olla. La resta de caldo (que sempre en sobra) el deixarem amb la carn d'olla, així es mantindrà calenta. Per a la sopa, jo sempre compto dos cullerots grans de caldo per persona.

57.
escudella carn dolla pas60

Jo sempre utilitzo galets del número 0, excepte per Nadal, que són dels grossos.

58.
escudella carn dolla pas61

Podeu comptar una tassa de cafè plena de galets per persona.

59.
escudella carn dolla pas62

Quan arrenqui el bull incorporarem la pasta.

60.
escudella carn dolla pas63

Com podeu observar, l'aspecte dista bastant dels caldos industrials.

61.
escudella carn dolla pas64

Té cos, densitat, i aquest caldo està ple de vitamines.

62.
escudella carn dolla pas65

Salem lleugerament.

63.
escudella carn dolla pas66

Ho deixem bullir fins que la pasta sigui cuita, uns 20-25 minuts.

64.
escudella carn dolla pas67

Ummm... quina oloreta nanos!

65.
escudella carn dolla pas68

Serviu la sopa de galets ben calenta.

66.
escudella carn dolla pas69

Un parell de cullerots per persona és suficient, sobretot sabent que després vindrà la carn d'olla.

67.
escudella carn dolla pas70

Un gran plat de la nostra gastronomia, senyors.

68.
escudella carn dolla pas71

A dinaaaaaarrrrr! Tots a taulaaaaaa!

69.
escudella carn dolla pas72

I a gaudir d'un excel·lent primer i segon plat.

70.ELABORACIÓ - FASE 6- LA PREPARACIÓ DE LA CARN D'OLLA
escudella carn dolla pas73

Recordeu que tenim l'olla de la cocció de l'escudella amb la resta de caldo i la carn d'olla. Acabeu de colar tot el líquid i separeu les peces de carn més aptes per ser presentades a taula. Amb la resta, si ho trieu bé, podeu fer croquetes o puré.

71.
escudella carn dolla pas74

I aquí teniu el resultat.

72.
escudella carn dolla pas75

Un llarg plat que sempre val la pena cuinar. Bon profit!