Quantes vegades us ha fet la vostra mare (i àvia) aquest "peixet que es mossega la cua" amb pa amb tomàquet? Aquesta és una d'aquelles receptes antològiques, tradicionals i de tradició familiar. No són receptes elaborades, ni tan sols, de vegades, exquisides. Però són extremadament representatives de la nostra cultura. Us he de confessar que quan era petit, em pensava que aquest peix era així. És a dir que era un peix que realment es mossegava la cua. Vaja, que vivia així, mossegant-se la cua i que també el compraves així, juas, juas!... quines coses. Avui, és un honor per a mi presentar-vos aquest llucet que es mossega la cua.

Ingredients

1 kg de llucet fresc i net (amb el cap)  

farina

sal  

oli per fregir

  

Variants:  

- Es pot fer amb altres peixos similars, com la maira.

Preparació
1.
llucet que mossega cua pas1

Compreu llucet ben fresc. Que us el netegin bé, però sense treure el cap. Li podeu dir al peixater que és per fer-lo mossegant-se la cua.

2.
llucet que mossega cua pas2

Aneu amb compte perquè aquestes dentetes punxen molt. Heu d'obrir la boca...

3.
llucet que mossega cua pas3

... posar la cua dins i prémer les mandíbules. De seguida quedaran les dents clavades.

4.
llucet que mossega cua pas4

Poc a poc els aneu fent tots.

5.
llucet que mossega cua pas5

Ara, saleu-los una mica.

6.
llucet que mossega cua pas6

Enfarineu-los bé.

7.
llucet que mossega cua pas7

Per totes bandes.

8.
llucet que mossega cua pas8

I fregiu-ho en oli ben calent.

9.
llucet que mossega cua pas9

I ja els tenim.

10.
llucet que mossega cua pas10

Com us deia, cal acompanyar-los de pa amb tomàquet.

11.
llucet que mossega cua pas11

Quina pinta més maca i quina imatge més entranyable.

12.
llucet que mossega cua pas12

És una bona combinació, la del pa amb tomàquet i la carn blanca i suau del lluç.

13.
llucet que mossega cua pas13

Però compte amb les espines, eh? sobretot amb els petits de la casa.

14.
llucet que mossega cua pas14

Bon Profit!