Un altre guisadet de peix, un suquet o un "ranxet" si voleu dir-li. Vindria a ser una mena de salsa biscaïna... però amb uns ceps frescos que li aportaran un toc de bosc suau al plat, al contrari que passaria amb el cep sec. Jo l'he fet amb brou de peix, però el podeu fer amb aigua directament... si no en teniu. Unes cloïsses per decorar el plat i un bitxo picant per donar-li caràcter. I és que en certs plats, m'agrada trobar-hi un toc de picant.

 

Ingredients

1 lluç fresc tallat a rodanxes

1 ceba picada

3 grans d'all laminats

1/2 pebrot vermell picat

4 tomàquets madurs

una cullerada de carn de "pimiento choricero"

dues cullerades de pebre vermell dolç

1 bitxo picant

2 ceps frescos

200gr. cloïssa fresca

1 got de vi blanc

brou de peix

oli d'oliva

sal

Variants:

Podeu utilitzar nyora en comptes del "pimiento choricero"

Podeu fer-ho amb aigua directament i obviar el brou

Si no us agrada el picant no hi poseu el bitxo, o poseu-ne menys

Aquest guisat es pot fer amb d'altres peixos blancs

Es poden afegir musclos de roca

Podeu afegir trossos de patata escapçada

Preparació
1.
suquet lluc cep fresc cloisses pas1

Netegem bé el nostre lluç.

2.
suquet lluc cep fresc cloisses pas2

Ho podríem fer amb filets de lluç, però avui he preferit utilitzar rodanxes ben maques.

3.
suquet lluc cep fresc cloisses pas3

Primer de tot, prepararem un brou amb les espines i el cap del lluç.

4.
suquet lluc cep fresc cloisses pas4

Aprofitaré unes espines que tinc de llenguado... i alguna coseta més del congelador. Quan compro peix sempre guardo les espines... esperant l'oportunitat de fer brou.

5.
suquet lluc cep fresc cloisses pas5

La cua del lluç...

6.
suquet lluc cep fresc cloisses pas6
7.
suquet lluc cep fresc cloisses pas7

Avui he comprat uns quants bolets al mercat... i ara utilitzaré aquests ceps tant macos.

8.
suquet lluc cep fresc cloisses pas8

A que són xulos?... 8 euros un parell de ceps... quina barbaritat!

9.
suquet lluc cep fresc cloisses pas9

Els tallarem a làmines fines.

10.
suquet lluc cep fresc cloisses pas11

Prepararem també la resta d'ingredients del plat. Si és verdura ecològica, millor.

11.
suquet lluc cep fresc cloisses pas12

En una cassola amb un bon raig d'oli... sofregirem l'all i el pebrot picats.

12.
suquet lluc cep fresc cloisses pas13

Fins que agafi un coloret maco.

13.
suquet lluc cep fresc cloisses pas14

Seguidament incorporem llorer i la ceba picada. Ho remenem bé.

14.
suquet lluc cep fresc cloisses pas15

Avui utilitzaré aquesta pasta de "pimiento choricero", però podeu utilitzar la carn d'un parell de nyores.

15.
suquet lluc cep fresc cloisses pas16

Una cullerada, que barrejarem amb el tomàquet ratllat.

16.
suquet lluc cep fresc cloisses pas17

Si no voleu que es faci malbé la resta de pasta... afegiu una mica d'oli fins cobrir la primera capa. Guarde-ho a la nevera, us aguantarà força temps així. Si no, en una setmaneta es florirà.

17.
suquet lluc cep fresc cloisses pas18

Afegim també una parell de cullerades de pebre vermell dolç. És un guisat intens de gust i color.

18.
suquet lluc cep fresc cloisses pas19

Quan la ceba ja sigui sofregida, incorporem el tomàquet preparat.

19.
suquet lluc cep fresc cloisses pas20

Ho remenem una mica... ho salem...

20.
suquet lluc cep fresc cloisses pas22

Passat aquest temps, ho remenem de nou...

21.
suquet lluc cep fresc cloisses pas23

... i afegim el vi blanc.

22.
suquet lluc cep fresc cloisses pas24

Deixarem coure uns 5 minuts més... i així s'evaporarà tot l'alcohol.

23.
suquet lluc cep fresc cloisses pas25

Ara parem el foc i triturem aquest sofregit.

24.
suquet lluc cep fresc cloisses pas26

Ben finet.

25.
suquet lluc cep fresc cloisses pas28

Ara tallem el bitxo...

26.
suquet lluc cep fresc cloisses pas29

... i en una paella apart, el saltarem un minutet... amb un raig d'oli...

27.
suquet lluc cep fresc cloisses pas30

Incorporem el cep.

28.
suquet lluc cep fresc cloisses pas31

El salem una mica.

29.
suquet lluc cep fresc cloisses pas32

El saltarem fins que agafi un coloret torradet.

30.
suquet lluc cep fresc cloisses pas33

Ara, incorporem els bolets a la salsa de tomàquet.

31.
suquet lluc cep fresc cloisses pas34

Ho remenem una mica...

32.
suquet lluc cep fresc cloisses pas35

... que quedi ben impregnat de salsa...

33.
suquet lluc cep fresc cloisses pas36

... i seguidament incorporem el brou de peix que hem colat prèviament.

34.
suquet lluc cep fresc cloisses pas37

Ara ja només és qüestió de posar tot el peix dins... ben repartit...

35.
suquet lluc cep fresc cloisses pas38

... i les cloïsses, que hem tingut mitja horeta en aigua i sal... per purgar la sorra.

36.
suquet lluc cep fresc cloisses pas39

Ho rectifiquem de sal...

37.
suquet lluc cep fresc cloisses pas40

... ho tapem i ho deixem coure uns 7-8 minutets. No més.

38.
suquet lluc cep fresc cloisses pas41

No li dongueu més cocció. Penseu que aquest peix de seguida està cuit... i gairebé es fa amb la mateixa escalfor de la cassola.

39.
suquet lluc cep fresc cloisses pas42

Ho deixem reposar 5 minutets... i ja el podrem servir.

40.
suquet lluc cep fresc cloisses pas43

Procureu posar una mica de tot a cada plat, que quedi ben maco.

41.
suquet lluc cep fresc cloisses pas44

El cep cru no és, ni de bon tros, tan aromàtic com el cep sec. Per tant, aquest bolet no us condicionarà el gust del plat però si que li aportarà un suau aroma... i l'inconfusible aroma de bosc... que tant m'agrada.

42.
suquet lluc cep fresc cloisses pas45

Això si, l'haureu de servir acompanyat d'un gran vi.

43.
suquet lluc cep fresc cloisses pas46

Bon Profit!