Em fa, fins i tot, una certa il·lusió publicar aquesta recepta tan tradicional, tan nostrada i tan recomanable. Feia temps que tenia pensat fer la clotxa però fins que no he disposat de llar de foc no l'he pogut interpretar com jo volia, és a dir, tal i com es feia antigament. En qualsevol cas, també podeu utilitzar el forn per escalivar la verdura i fer l'arengada a la planxa. Quedarà pràcticament igual de bo.

 

Ingredients

1 pa de pagès de ½ kg  

2 arengades  

1 cebes  

4 tomàquets de penjar

1 cabeces d'all  

oli d'oliva verge extra

  

Variants:

- Es pot menjar amb olives cendroses.

- Es pot menjar amb raïm.

Preparació
1.
clotxa pas1

Preparem els ingredients.

2.
clotxa pas2

Ben senzills i econòmics. Per cert, les olives són per acompanyar, eh?

3.
clotxa pas3

Preparem també la llar de foc per aconseguir una bona brasa.

4.
clotxa pas4

Ja sabeu que les arengades tenen un sabor molt peculiar i molt salat. Personalment, trobo que son una exquisidesa d'aquesta vida, tot i no es bo abusar-ne, sobretot si teniu la tensió alta, com jo.

5.
clotxa pas5

I quina olor que foten, eh? vigileu amb l'olor que impregnen tot allò que toquen.

6.
clotxa pas6

I vull parlar-vos del pa. Heu de trobar un pa realment bo. Un pa de pagès fet com cal, cruixent, amb gust de pa. Jo tinc la sort de tenir ben a prop un forn tradicional on fan un pa absolutament increïble. Qualsevol cosa que mengis amb aquest pa es torna més bona. Una clotxa feta amb qualsevol pa de pagès perdrà molt. Teniu-ho molt en compte això.

7.
clotxa pas7

Comencem a preparar la verdura per escalivar. La podeu pelar o no.

8.
clotxa pas8

De fet no cal, però la ceba, al tenir moltes capes, es fa bé.

9.
clotxa pas9

Emboliqueu-la amb paper d'alumini.

10.
clotxa pas11

Feu una pilota.

11.
clotxa pas12

Poseu-la a torrar damunt la brasa o sobre una paella amb forats, com per fer castanyes.

12.

Feu la mateixa operació amb els tomàquets de penjar.

13.
clotxa pas14

I els alls igual, podeu posar la cabeça d'alls sencera o els grans d'alls per separat.

14.
clotxa pas15

Embolicat i cap a la brasa.

15.
clotxa pas16

Si teniu un foc important doneu-li la volta sovint o se us pot cremar.

16.
clotxa pas17

Per cert, tota la vida no he tingut llar de foc fins ara. Els que en tingueu doncs com sempre, feu servir el forn que també us quedarà fantàsticament bé.

17.
clotxa pas18

Les arengades també les farem a la brasa un cop estigui escalivada la verdura.

18.
clotxa pas19

És interessant fer servir una graella de doble cara.

19.
clotxa pas20

D'aquesta manera li anirem donen la volta sense perill que ens caiguin. Si no podeu fer-les a la brasa feu-les a la planxa. Espereu a fer-les quan tingueu la clotxa a punt. Penseu que es fan en dos minuts i convé menjar-les calentes.

20.
clotxa pas22

Talleu-lo per la meitat.

21.
clotxa pas23

Traieu tota la molla.

22.
clotxa pas24

A poc a poc, que quedi bé.

23.
clotxa pas25

I sense por. Però tampoc cal passar-se. Procureu no foradar el pa per la part inferior.

24.
clotxa pas26

La molla la reserveu.

25.
clotxa pas27

El pa ja està a punt. Hi ha qui posa el pa a torrar. Com més us agradi.

26.
clotxa pas28

Els tomàquets ja estan.

27.
clotxa pas29

Perfecte.

28.
clotxa pas31

La pell surt sola. Vigileu no us cremeu.

29.
clotxa pas32

Abans de posar el tomàquet ruixeu bé tot el pa per dins amb un bon oli d'oliva verge extra.

30.
clotxa pas33

Genial!

31.
clotxa pas34

Ara hi posem els tomàquets escalivats.

32.
clotxa pas35

Amb la mateixa cullera escampeu-los bé per tot arreu.

33.
clotxa pas36

Vaja, que us ha de quedar una mena de pa amb tomàquet per dins.

34.
clotxa pas37

Més.

35.
clotxa pas38

Retireu la pell dels alls que han d'estar tovets. Poseu els que voleu dins el pa.

36.
clotxa pas39

I ara la ceba.

37.

Sense cremar-vos, retireu el paper...

38.
clotxa pas41

Us quedarà una ceba escalivada com aquesta.

39.
clotxa pas42

Talleu-la a trossos si voleu.

40.
clotxa pas43

Poseu la ceba dins el pa. I ara només ens queda posar l'arengada.

41.
clotxa pas44

Si voleu, podeu aprofitar.

42.
clotxa pas45

És el moment de fer les arengades a la brasa.

43.
clotxa pas46

Vigileu no es cremin. Doneu-li la volta.

44.
clotxa pas47

Amb una parell o tres de minuts les tindreu fetes.

45.
clotxa pas48

Penseu que és un aliment salat que es pot consumir en cru.

46.
clotxa pas49

Ara toca embrutar-se una mica, però aquesta també és la gràcia de la clotxa. L'escalfor de la brasa us permetrà retirar la pell de l'arengada amb facilitat.

47.
clotxa pas50

Surt a clapes.

48.
clotxa pas51

Retireu la carn i procureu treure totes les espines possibles.

49.
50.
clotxa pas53

Esmicoleu l'arengada dins la clotxa.

51.
clotxa pas54

Retireu l'espina central i...

52.
clotxa pas55

feu el mateix amb la carn de l'altre banda.

53.
clotxa pas56

Un cop tingueu l'arengada dins, remeneu-ho tot plegat. Hi ha qui s'ho fa molt petit, molt esmicolat, però no cal.

54.
clotxa pas57

Un últim raig d'oli d'oliva i...

55.
clotxa pas58

ho tapem amb la molla torrada.

56.
clotxa pas59

I ja teniu la clotxa a punt per menjar!

57.
clotxa pas60

Fa bona pinta, oi?

58.
clotxa pas61

La tallarem per la meitat per veure com ha quedat.

59.
clotxa pas62

Fuassss! no calen paraules, oi?

60.
clotxa pas63

Quin entrepà nanos!

61.
clotxa pas64

Amb un esmorzar així no cal dinar.

62.
clotxa pas65

És una menja espectacular.

63.
clotxa pas66

Millor no veure aquestes fotos amb gana. És un consell que us dono.

64.
clotxa pas67

Bon profit!

65.I PER BEURE...
clotxa pas68