Un d'aquells plats de peix senzills però exquisits. De les millors maneres que podeu fer un lluç, de veritat. De fet, no deixa de ser una salsa marinera tradicional, però amb un puntet picant. Espero que us agradi.

Ingredients

4 talls de lluç fresc sense espina

200gr. cloïssa grossa fresca

4 tomàquets madurs ratllats

3 alls

1 ceba trinxada

oli d'oliva

julivert

uns brins de safrà

1 bitxo

un got de vi blanc

un got d'aigua

una cullerada de farina

pebre negre

sal

 

Variants:

- Podeu utilitzar brou de peix en comptes d'aigua

Preparació
1.

Escalfem (poc a poc) una cassola de fang al foc... amb un bon raig d'oli d'oliva.

2.

Sofregim la ceba ben trinxadeta.

3.

Mentre, anirem ratllant els tomàquets.

4.

Rentarem les cloïsses i , si tenen sorra, les deixarem una estona en aigua i sal.

5.

Picarem un bitxo, que li aportarà un lleuger toc picant molt agradable al plat. Si no us agrada el picant, el podeu obviar completament.

6.

Quan la ceba comenci a canviar de color, afegiu-hi el bitxo...

7.

... i el tomàquet...

8.

Ho remeneu una micona... i ho tapeu. Baixeu el foc i deixeu que el tomàquet es faci uns 10 minuts.

9.

Mentre, en una mà de morter, picarem dos o tres alls amb una mica de julivert i un polsim de sal.

10.

Afegim també uns brins de safrà... i ben picadet... fins que es desfaci tot.

11.

Avui utilitzaré un Blanc Pescador que ja tenia obert. No és que un vi d'agulla sigui el més adient per cuinar, però escolta... no encetaré una ampolla ara!... quedarà bé segur!

12.

... omplim un got...

13.

L'afegim al nostre sofregit.

14.

Tapem i deixem coure uns 15 minuts, fins que s'evapori l'alcohol.

15.

Ara ja podem anar rentant els lloms de lluç. Saleu-los i empebreu-los.

16.

Per un altre banda, afegirem una cullerada de farina en un got....

17.

... i la barrejarem bé amb aigua freda... fins que no quedin grumolls...

18.

Ho incorporarem també al nostre guisat.

19.

Remeneu-lo bé. Això ens farà lligar la salseta.

20.

Ja ho podeu salar...

21.

... i ja podeu incorporar el peix...

22.
23.

... i només hem d'esperar uns 10-12 minutets més...

24.

... tapat i a foc mitjanet...

25.

Passat aquest temps, jo sempre recomano donar-li un cop de grill al forn.

26.

En 5 minuts obtindreu aquesta capa tan espectacular que diu "Menja'm!"

27.

... i quina olereta que fot...

28.

Ja el podem servir... a taula... i emplatar.

29.

Feu-vos amb un bon trosset de pa... per què us farà falta.

30.

Les cloïsses li van que ni pintades al llucet...

31.

... un llucet que es desfà a la boca... quina meravella de peix.

32.

I clar, ho acompanyaré del Blanc Pescador que ja tenia obert. No és (ni de bon tros) dels vins blancs que més m'agraden, però fresquet... entra bé. Sempre és millor que un Lambrusco, no?

33.

Bon Profit!