A mi m'encanta el bacallà... en totes les seves formes. Però si busqueu una mica trobareu moltes versions de brandada. 

Segons la vikipèdia, la brandada es fa amb bacallà només lleugerament bullit, escorregut i emulsionat amb oli d'oliva, de vegades amb una mica de l'aigua de cocció (a la qual s'hi poden afegir cebes), i pot ser condimentat amb all i julivert. Es pot acompanyar de patates bullides a la mateixa aigua que el bacallà. La brandada no conté mai llet, ni nata, ni mantega, ni formatge ni cap altre producte lacti, barreges inacceptables amb el peix a la gramàtica de la cuina catalana, occitana i mediterrània en general ja que contradiuen l'origen, gust i tradició del plat, nascut i popularitzat com a plat de dies als quals no es poden menjar productes d'origen animal a part del peix (el peix és un símbol del cristianisme). La seva textura ha de ser cremosa, la brandada tradicional s'assembla més a una maionesa o a un allioli que a un puré de patata.

A la Catalunya Nord de vegades s'acompanya amb olives, a més de les patates i el pa torrat. La manera tradicional de presentar-la a taula és en forma de piràmide, o muntanya de forma cònica, però ara se sol servir en cassoletes individuals. En algunes receptes contemporànies d'altres indrets, per exemple el País Basc, per a suavitzar el seu contingut en greix (o, en certs restaurants, per a abaratir-ne el cost) es pot afegir una patata petita cuita. Els pescadors catalans i valencians la fan tradicionalment al morter, posant el bacallà i l'oli d'oliva i sacsejant i barrejant-ho tot, però actualment també es munta amb una batedora elèctrica. Cal recordar, doncs, que "una brandada no és un puré de patates amb bacallà". Com veureu, jo he utilitzat tires de bacallà i bacallà esqueixat, però també es poden utilitzar supremes o lloms de bacallà sencer. 

Ingredients

400 g de bacallà dessalat

30 cl d'oli

10 cl de llet

2 grans d'all

1 patata

llorer

sal

 

Variants:

Es pot fer sense patata

Es pot fer amb crema de de llet en lloc de llet

Preparació
1.
brandada bacalla pas1

Com us comentava, jo l'he fet amb bacallà esqueixat...

2.
brandada bacalla pas2

... i, com que me'n faltava una mica, he afegit un parell de tires de bacallà.

3.
brandada bacalla pas3

El dia abans el vaig rentar bé...

4.
brandada bacalla pas4

... i el vaig posar en remull 24 hores. Cada 8 hores li he canviat l'aigua. 

5.
brandada bacalla pas5

Ara, el bacallà ja estarà totalment dessalat. El tastarem una mica per comprovar-ho. Penseu que no és un producte cru, ja que s'ha curat en sal. De fet, així mateix és com es serveix al plat a l'hora de fer, per exemple, un xató.

6.
brandada bacalla pas6

Per últim, el tornem a rentar.

7.
brandada bacalla pas7

Posem una bona quantitat d'aigua a bullir en una cassola amb un parell de fulles de llorer.

8.
brandada bacalla pas8

Quan bulli amb força submergirem el nostre bacallà i contarem 5 segons.

9.
brandada bacalla pas9

Si són tires, 10 segons, però no gaire més, ja que de seguida ens quedarà escaldat.

10.
brandada bacalla pas10

El posem a escórrer.

11.
brandada bacalla pas11

Ara aprofitarem l'aigua d'escaldar el bacallà per coure una patata.

12.
brandada bacalla pas12

La tindrem uns 20 minuts, fins que quedi tova.

13.
brandada bacalla pas13

Mentrestant, anirem esmicolant el bacallà i li traurem la pell i les espines, si en té. La millor manera de detectar espines és utilitzant els dits amb les mans sempre ben netes, és clar.

14.
brandada bacalla pas14

Ara, preparem l'oli. Uns 30 centilitres... que equivalen a 300 mil·lilitres.

15.
brandada bacalla pas15

El posem en una paella a escalfar a foc lent.

16.
brandada bacalla pas16

Hi incorporem l'all tallat...i deixem que aromatitzi l'oli. No ha d'arribar a fregir-se. El traieu del foc.

17.
brandada bacalla pas17

Ja tenim la patata cuita.

18.
brandada bacalla pas18

La fem a trossos i l'afegim al bol amb el bacallà esmicolat.

19.
brandada bacalla pas19

En aquest punt hi incorporarem la llet calenta, poc a poc i amb l'ajuda d'una batedora elèctrica l'anirem integrant.

20.
brandada bacalla pas20

Us quedarà una pasta enganxosa.

21.
brandada bacalla pas21

A continuació hi anirem afegint l'oli poc a poc...

22.
brandada bacalla pas22

... i amb la batedora ho emulsionarem tot plegat.

23.
brandada bacalla pas23

Us ha de quedar una textura cremosa i untuosa. Tasteu-ho de sal. En principi no caldria afegir-ne però si l'heu dessalat bé... us en admetrà una mica.

24.
brandada bacalla pas24

Ja podem omplir cassoletes individuals amb la nostra brandada.

25.
brandada bacalla pas25

Prepararem el forn per a gratinar a 190-200 graus.

26.
brandada bacalla pas26

I malgrat que no s'ha d'incorporar formatge a la brandada...  a molts llocs ens ho presenten gratinat. Per tant, jo us mostraré la versió gratinada amb formatge que, tot i ser "pecat", és molt bona.

27.
brandada bacalla pas27

Acompanyarem la brandada amb unes llesques de pa fregit que tallarem al biaix.

28.
brandada bacalla pas28

Poseu una mica d'oli en una paella i quan estigui ben calent poseu-hi el pa.

29.
brandada bacalla pas29

Fregiu-lo per totes dues bandes i reserveu-lo en un paper absorbent.

30.
brandada bacalla pas30

Posem a gratinar la brandada durant uns 10-12 minuts.

31.
brandada bacalla pas31

Finalment, hi afegirem la llesca de pa fregida i servirem.

32.
brandada bacalla pas33

Ummm...

33.
brandada bacalla pas34

I aquí us deixo la versió gratinada amb formatge, molt interessant també.

34.
brandada bacalla pas35

Bon profit!