Un plat molt fàcil de fer, de veritat us ho dic. I amb un resultat extraordinari, d'aquells que quedes bé. Que us caldrà?
Bons aliments, és clar. He aconseguit uns lloms de bacallà dessalat excel·lents, al punt de sal i sense espines. I d'altra banda, el torrat dels calamarsets li aporten a la recepta un punt de rigor al paladar, gairebé umami, que juntament amb la salsa romesco gratinada, fa que aquest plat, pel meu gust, sigui exquisit i altament recomanable. Tasteu-lo i en parlem!
400 g calamarsets frescos
1 tros de llom de bacallà dessalat per persona
salsa romesco
oli d'oliva
julivert fresc
2 grans d'all
sal
Variants:
Podeu fer aquest plat amb altres tipus de peix i utilitzar sípia enlloc de calamar
![bacalla calamarsets romesco pas1 bacalla calamarsets romesco pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/57/21/bacalla-calamarsets-romesco-pas1.jpeg)
Prepareu el peix.
![bacalla calamarsets romesco pas2 bacalla calamarsets romesco pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/57/48/bacalla-calamarsets-romesco-pas2.jpeg)
És important que el bacallà estigui en el seu punt i ben dessalat.
![bacalla calamarsets romesco pas3 bacalla calamarsets romesco pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/57/75/bacalla-calamarsets-romesco-pas3.jpeg)
Netegeu els calamars tot retirant les vísceres i la ploma. A mi m'agraden amb pell, així que no recomano retirar-la.
![bacalla calamarsets romesco pas4 bacalla calamarsets romesco pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/58/02/bacalla-calamarsets-romesco-pas4.jpeg)
Peleu un parell de grans d'all.
![bacalla calamarsets romesco pas5 bacalla calamarsets romesco pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/58/29/bacalla-calamarsets-romesco-pas5.jpeg)
Poseu a escalfar una bona quantitat d'oli per fregir el bacallà i afegiu-hi l'all.
![bacalla calamarsets romesco pas6 bacalla calamarsets romesco pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/58/56/bacalla-calamarsets-romesco-pas6.jpeg)
Mentre s'escalfa l'oli, enfarineu el bacallà.
![bacalla calamarsets romesco pas7 bacalla calamarsets romesco pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/58/83/bacalla-calamarsets-romesco-pas7.jpeg)
Vigileu no es cremin els alls.
![bacalla calamarsets romesco pas8 bacalla calamarsets romesco pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/59/10/bacalla-calamarsets-romesco-pas8.jpeg)
Poseu a fregir els llom de bacallà.
![bacalla calamarsets romesco pas9 bacalla calamarsets romesco pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/59/37/bacalla-calamarsets-romesco-pas9.jpeg)
Si convé retireu els alls abans no es cremin.
![bacalla calamarsets romesco pas10 bacalla calamarsets romesco pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/59/64/bacalla-calamarsets-romesco-pas10.jpeg)
Doneu-li la volta al peix.
![bacalla calamarsets romesco pas11 bacalla calamarsets romesco pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/59/91/bacalla-calamarsets-romesco-pas11.jpeg)
Reserveu-lo sobre un paper absorbent.
![bacalla calamarsets romesco pas12 bacalla calamarsets romesco pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/60/18/bacalla-calamarsets-romesco-pas12.jpeg)
Poseu els calamars en una paella amb un raig d'oli i sal.
![bacalla calamarsets romesco pas13 bacalla calamarsets romesco pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/60/45/bacalla-calamarsets-romesco-pas13.jpeg)
Deixeu-los fer fins que perdin tota l'aigua i comencin a torrar-se una mica.
![bacalla calamarsets romesco pas14 bacalla calamarsets romesco pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/60/72/bacalla-calamarsets-romesco-pas14.jpeg)
Quan comencin a enganxar-se és quan deixen anar el torradet umami que us comentava.
![bacalla calamarsets romesco pas15 bacalla calamarsets romesco pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/60/99/bacalla-calamarsets-romesco-pas15.jpeg)
Col·loqueu els lloms de bacallà en una safata de forn.
![bacalla calamarsets romesco pas16 bacalla calamarsets romesco pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/61/26/bacalla-calamarsets-romesco-pas16.jpeg)
Repartiu els calamars.
![bacalla calamarsets romesco pas17 bacalla calamarsets romesco pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/61/53/bacalla-calamarsets-romesco-pas17.jpeg)
El torradet de la paella aprofiteu-lo!
![bacalla calamarsets romesco pas18 bacalla calamarsets romesco pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/61/80/bacalla-calamarsets-romesco-pas18.jpeg)
Excel·lent!
![bacalla calamarsets romesco pas19 bacalla calamarsets romesco pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/62/07/bacalla-calamarsets-romesco-pas19.jpeg)
Anem a per la salsa romesco. La podeu fer a casa o comprar-la feta.
![bacalla calamarsets romesco pas20 bacalla calamarsets romesco pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/62/34/bacalla-calamarsets-romesco-pas20.jpeg)
Si la salsa és massa espessa la podeu rebaixar amb una mica d'aigua.
![bacalla calamarsets romesco pas21 bacalla calamarsets romesco pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/62/61/bacalla-calamarsets-romesco-pas21.jpeg)
Us ha de quedar una salsa que es pugui ruixar.
![bacalla calamarsets romesco pas22 bacalla calamarsets romesco pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/62/88/bacalla-calamarsets-romesco-pas22.jpeg)
Seguidament, escampeu la salsa sobre el peix.
![bacalla calamarsets romesco pas23 bacalla calamarsets romesco pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/63/15/bacalla-calamarsets-romesco-pas23.jpeg)
Tireu-hi una mica de julivert trinxat per sobre.
![bacalla calamarsets romesco pas24 bacalla calamarsets romesco pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/63/42/bacalla-calamarsets-romesco-pas24.jpeg)
I ja ho tenim a punt per gratinar. En aquest estat el podeu reservar l'estona que faci falta i, en l'últim moment, gratinar-ho per servir.-ho ben calent a taula.
![bacalla calamarsets romesco pas25 bacalla calamarsets romesco pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/63/69/bacalla-calamarsets-romesco-pas25.jpeg)
Gratinar uns 10 minuts a uns 180 graus.
![bacalla calamarsets romesco pas26 bacalla calamarsets romesco pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/63/96/bacalla-calamarsets-romesco-pas26.jpeg)
Ha de tenir un aspecte torradet.
![bacalla calamarsets romesco pas27 bacalla calamarsets romesco pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/64/23/bacalla-calamarsets-romesco-pas27.jpeg)
I ja ho podeu emplatar. És un plat que diu "menja'm!", oi? Bon profit!