Com m'agrada el bacallà! Ja sabeu que és un aliment associat a la gastronomia de la Setmana Santa. Es pot fer de mil maneres, el bacallà. De fet, sempre ha estat dels pocs peixos que, gràcies a la seva conservació en sal, s'ha utilitzat per a fer guisats en molts pobles de l'interior on costava trobar peix.
La deshidratació parcial de l'aliment permet inhibir la tasca que farien els bacteris sense la sal. Ben conservat pot durar mesos, fins i tot, més d'un any. Com que ja us vaig explicar amb anterioritat com dessalar el bacallà, saltaré aquest pas i anirem directament a la recepta. Som-hi!
3 o 4 lloms de bacallà dessalats
5 dents d'all
julivert
farina
oli d'oliva
1 got de vi blanc
2 cullerades de pebre vermell dolç
300g de mongeta blanca cuita com a guarnició
![bacalla llauna pas1 bacalla llauna pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/17/31/bacalla-llauna-pas1.jpeg)
Preparem l'all i el julivert ben net.
![bacalla llauna pas2 bacalla llauna pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/17/58/bacalla-llauna-pas2.jpeg)
Avui he utilitzat mongeta ja cuita, que compro al Mercat. Però podeu posar les mongetes en remull la nit abans i coure-les durant una horeta més o menys. Les passarem per aigua.
![bacalla llauna pas4 bacalla llauna pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/18/12/bacalla-llauna-pas4.jpeg)
Agafem els lloms de bacallà dessalats
![bacalla llauna pas5 bacalla llauna pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/18/39/bacalla-llauna-pas5.jpeg)
Enfarineu-lo (no cal salar-lo).
![bacalla llauna pas6 bacalla llauna pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/18/66/bacalla-llauna-pas6.jpeg)
Preparem una paella petita amb una mica d'oli, que cobreixi gairebé la meitat dels lloms.
![bacalla llauna pas7 bacalla llauna pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/18/93/bacalla-llauna-pas7.jpeg)
I el fregirem una estona.
![bacalla llauna pas8 bacalla llauna pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/19/20/bacalla-llauna-pas8.jpeg)
Penseu que es pot menjar directament, aquest bacallà; no cal fer-lo massa.
![bacalla llauna pas9 bacalla llauna pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/19/74/bacalla-llauna-pas9.jpeg)
És qüestió de marcar-lo i donar-li un bon coloret per totes dues bandes.
![bacalla llauna pas10 bacalla llauna pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/20/01/bacalla-llauna-pas10.jpeg)
Mentre, anirem picant l'all i el julivert.
![bacalla llauna pas11 bacalla llauna pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/20/28/bacalla-llauna-pas11.jpeg)
Un cop fregidet el bacallà, el col·locarem en una safata per al forn...
![bacalla llauna pas12 bacalla llauna pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/20/55/bacalla-llauna-pas12.jpeg)
I distribuirem totes les mongetes pel voltant.
![bacalla llauna pas13 bacalla llauna pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/20/82/bacalla-llauna-pas13.jpeg)
Ben trinxat, perfecte.
![bacalla llauna pas14 bacalla llauna pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/21/09/bacalla-llauna-pas14.jpeg)
En el mateix oli de fregir el bacallà, a foc mitjanet, tirarem l'all i julivert.
![bacalla llauna pas15 bacalla llauna pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/21/36/bacalla-llauna-pas15.jpeg)
Ho remenarem, però res, 20 segons... Compte que no es torri l'all!
![bacalla llauna pas16 bacalla llauna pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/21/63/bacalla-llauna-pas16.jpeg)
De seguida, incorporarem el pebre vermell dolç (o picant, si us agrada).
![bacalla llauna pas17 bacalla llauna pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/21/90/bacalla-llauna-pas17.jpeg)
Dues cullerades...
![bacalla llauna pas18 bacalla llauna pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/22/17/bacalla-llauna-pas18.jpeg)
Remenem
![bacalla llauna pas19 bacalla llauna pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/22/44/bacalla-llauna-pas19.jpeg)
Compte que es crema ràpid, també. Als 20 segons de remenar (aprox.)...
![bacalla llauna pas20 bacalla llauna pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/22/71/bacalla-llauna-pas20.jpeg)
Incorporarem el vi blanc.
![bacalla llauna pas21 bacalla llauna pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/22/98/bacalla-llauna-pas21.jpeg)
Li podeu posar un got sencer, però com que jo utilitzo vi "Gran Chef" per cuinar que és més concentrat, només n'hi poso la meitat.
![bacalla llauna pas23 bacalla llauna pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/23/52/bacalla-llauna-pas23.jpeg)
No us passeu, en 3 o 4 minuts ja ho tindrem.
![bacalla llauna pas24 bacalla llauna pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/23/79/bacalla-llauna-pas24.jpeg)
Ara és qüestió de tirar aquesta magnífica salseta per sobre del nostre bacallà i mongetes.
![bacalla llauna pas25 bacalla llauna pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/24/06/bacalla-llauna-pas25.jpeg)
Fuas, quina pinta que fa això.
![bacalla llauna pas26 bacalla llauna pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/24/33/bacalla-llauna-pas26.jpeg)
Regueu bé tota la safata i escureu el contingut de la paella. S'ha d'aprofitar tota aquesta salseta.
![bacalla llauna pas27 bacalla llauna pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/24/60/bacalla-llauna-pas27.jpeg)
Ara ho enfornarem, a uns 180-190 graus, aproximadament....
![bacalla llauna pas28 bacalla llauna pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/24/87/bacalla-llauna-pas28.jpeg)
Durant uns 5 minuts, no li cal més.
![bacalla llauna pas29 bacalla llauna pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/25/56/bacalla-llauna-pas29.jpeg)
Veureu com tot plegat canvia de color.
![bacalla llauna pas30 bacalla llauna pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/25/83/bacalla-llauna-pas30.jpeg)
Només ens queda emplatar-lo.
![bacalla llauna pas31 bacalla llauna pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/26/10/bacalla-llauna-pas31.jpeg)
Com sempre, amb una mica de gràcia, encara que no calen històries per servir aquest plat tan tradicional.
![bacalla llauna pas32 bacalla llauna pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/26/37/bacalla-llauna-pas32.jpeg)
Ja veieu com és de fàcil fer un bacallà a la llauna....
![bacalla llauna pas33 bacalla llauna pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/26/64/bacalla-llauna-pas33.jpeg)
I tan difícil que és trobar-lo ben fet en un restaurant! Sempre pequen de no dessalar-lo bé, oi?
![bacalla llauna pas34 bacalla llauna pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/26/91/bacalla-llauna-pas34.jpeg)
I a gaudir... El podeu acompanyar de vi blanc o negre... o d'un bon porronet.
![bacalla llauna pas35 bacalla llauna pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/27/18/bacalla-llauna-pas35.jpeg)
Bon profit!