Excel·lent plat mariner, dels que m'encanta cuinar i encara més degustar. A més, no és pas complicat de fer i sempre queda bé.
El més important es disposar d'una bona matèria primera, com passa sempre. Podeu deixar-ho tot preparat i muntar el plat en 10 minuts. Bon profit!
4 talls de llom de bacallà dessalat amb pell
allioli fet amb ou (o maionesa amb all)
Per fer la salsa:
4 gambes vermelles
200 ml llet evaporada
brou de peix (2 cullerots)
1 ceba trinxada
1 gra d'all
pebre negre
sal
Variants:
Podeu acompanyar el plat amb un altre guarnició (patates, verduretes, bolets, etc..)
Es pot gratinar amb musselina fent servir només la clara de l'ou muntada
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas1 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/42/45/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas1.jpeg)
Primer de tot heu de dessalar el bacallà. Ja sabeu que el podeu comprar salat completament, semi-dessalat o dessalat per consumir. Per tant, en funció de l'estat del bacallà l'haureu de preparar el dia abans (canviant l'aigua diverses vegades) o el mateix dia (si està a punt per menjar)
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas2 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/42/72/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas2.jpeg)
D'altra banda, comenceu per preparar el brou de peix que fareu servir per fer la salsa. El brou el podeu fer amb espines i cap de peix (lluç, bacallà, llenguado, etc..) Afegiu-hi un parell de fulles de llorer, unes boles de pebre i julivert fresc i ho deixeu bullir uns 20 minuts màxim. Ho reserveu.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas4 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/43/26/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas4.jpeg)
Retireu la pell del bacallà que formarà part de la guarnició.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas6 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/43/80/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas6.jpeg)
A continuació enfarineu el bacallà per totes bandes.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas7 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/44/07/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas7.jpeg)
Retireu l'excés de farina.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas8 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/44/34/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas8.jpeg)
I ara fregiu-lo en oli ben calent.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas9 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/44/61/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas9.jpeg)
Uns 30 segons per cada banda seran suficients.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas10 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/44/88/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas10.jpeg)
I reserveu el peix.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas11 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/45/15/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas11.jpeg)
A continuació, enfarineu les pells del bacallà.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas12 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/45/42/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas12.jpeg)
I fregiu-les.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas13 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/45/69/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas13.jpeg)
Quan siguin daurades les retireu sobre un paper absorbent.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas14 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/45/96/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas14.jpeg)
Al refredar-se notareu que queden molt cruixents. Les reservem per decorar el plat.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas15 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/46/23/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas15.jpeg)
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas16 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/46/50/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas16.jpeg)
La reserveu en un lloc fresc.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas17 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/46/77/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas17.jpeg)
Per últim, prepareu la salsa de gambes. Comenceu per salar les gambes.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas18 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/47/04/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas18.jpeg)
Aromatitzeu un bon raig d'oli amb una mica d'all.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas19 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/47/31/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas19.jpeg)
I fregiu les gambes.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas20 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/47/58/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas20.jpeg)
Per les dues bandes.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas21 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/47/85/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas21.jpeg)
Les reserveu.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas22 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/48/12/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas22.jpeg)
Afegiu-hi ara la ceba trinxada.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas23 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/48/72/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas23.jpeg)
Ho deixeu sofregir tranquil·lament.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas24 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/48/99/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas24.jpeg)
Peleu les gambes.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas25 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/49/26/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas25.jpeg)
Reserveu la carn amb les pells de bacallà fregides.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas26 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/49/53/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas26.jpeg)
Afegiu les pells i els caps al sofregit.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas27 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/49/80/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas27.jpeg)
Quines olors, eh?
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas28 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/50/07/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas28.jpeg)
Ara, recupereu el brou de peix que heu preparat al principi.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas29 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/50/34/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas29.jpeg)
Afegiu a la paella un parell de cullerots amb un colador.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas30 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/50/61/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas30.jpeg)
Deixeu que faci xup xup uns 15 minuts.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas31 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/50/88/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas31.jpeg)
Amb l'ajuda d'un colador (tipus xino) i una ma de morter, passeu tot aquest sofregit a un cassó.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas32 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/51/15/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas32.jpeg)
Això serà l'essència de la nostra salsa.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas33 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/51/42/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas33.jpeg)
Ara afegiu-hi 200 ml de llet evaporada.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas34 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/51/69/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas34.jpeg)
Una mica de sal.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas35 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/51/96/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas35.jpeg)
Una mica de pebre i que redueixi a foc lent el temps necessari (15-20-25 minuts) fins que comenci a espessir. Vigileu no es cremi, remeneu de tant en tant.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas36 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/52/23/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas36.jpeg)
Un cop feta, rectifiqueu de sal si cal i la reserveu.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas37 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/52/77/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas37.jpeg)
Fins aquí, ho podeu tenir tot fet i preparat mentre feu el vermut o espereu als convidats. A partir d'ara només necessitareu 10 minuts per acabar de muntar el plat. Poseu el peix en una safata de forn
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas38 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/53/16/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas38.jpeg)
Napeu el bacallà amb l'allioli que teniu reservat.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas39 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/53/58/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas39.jpeg)
No passa res si cau pels costats. Vaja, millor que caigui.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas40 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/53/91/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas40.jpeg)
I ho poseu a gratinar al forn a uns 190-195 graus centígrads fins que l'allioli tingui bon color (uns 10 minuts). Aprofiteu per posar les pells de bacallà al forn, per escalfar-les.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas41 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/54/18/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas41.jpeg)
Ja ho tenim, calentó i per servir.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas42 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/54/45/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas42.jpeg)
Assegureu-vos que la salsa és calenta abans de servir-la.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas43 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/54/72/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas43.jpeg)
Col·loqueu un tros de peix al plat.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas44 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/54/99/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas44.jpeg)
Decoreu amb la gamba i la pell fregida.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas45 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/55/26/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas45.jpeg)
I per últim, regueu-ho tot amb la salsa de gambes.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas46 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/55/53/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas46.jpeg)
Podeu servir més salsa a taula amb una salsera.
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas47 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/55/80/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas47.jpeg)
Un petit raig d'oli d'oliva verge extra i quina cosa més bona!
![bacalla allioli gratinat salsa gambes pas48 bacalla allioli gratinat salsa gambes pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/36/56/07/bacalla-allioli-gratinat-salsa-gambes-pas48.jpeg)
Bon profit!