Aquest sí que és un plat de tradició familiar. Un plat de festa. És una espècie de peix molt apreciada a la nostra cuina i molt utilitzada tradicionalment. Està tan arrelat a la cultura popular que fins i tot sol ser part del menú nadalenc de moltes famílies. A la peixateria costa molt de trobar... i jo l'he hagut d'encarregar. Però com és el besuc?

El besuc es distingeix pels seus ulls grans i sortits cap a fora i per les seves dents punxegudes. És de color gris platejat, amb aletes rosades i una taca negra sobre les aletes pectorals. La carn del besuc posseeix un gust marcat i té bastantes espines. Això sol generar rebuig en els nens, però el converteix en un dels plats preferits dels autèntics amants del peix.

Ingredients

1 Besuc gran i maco (que el peixater us tregui les escames i el netegi)

4 tomàquets de penjar

2 cebes 

3 patates

1/2 llimona

6 caps d'all

1 got de vi blanc

300 dl. brou de peix

julivert

oli d'oliva verge extra

sal i pebre i pebre vermell dolç

Preparació
1.
besuc al forn pas1

Rentem bé el peix.

2.
besuc al forn pas4

Sobretot que sigui molt fresc, eh?... com sempre recomano, vaja

3.
besuc al forn pas5

En una safata gran pel forn... tirem un bon raig d'oli d'oliva. Mentrestant, anirem calentant el forn a 160 graus.

4.
besuc al forn pas6

Tallarem unes patates a rondanxes grosses i les col.locarem a la safata. Les podeu escapçar una mica, si voleu.

5.
besuc al forn pas7

Les sal-pebrem.

6.
besuc al forn pas8

Afegim un parell de cebes mitjanetes per sobre... tallades en juliana

7.

Ara col·loquem els tomàquets partits per la meitat i ho reguem de nou amb oli.

8.
besuc al forn pas10

Li tirarem per sobre una mica d'all i julivert.

9.
besuc al forn pas11

I finalment, un pols de pebre vermell per sobre.

10.
besuc al forn pas12

I ho posarem a coure durant uns 15 minuts.

11.
besuc al forn pas13

L'objectiu és incorporar el peix quan les patates estiguin a mitja cocció, ja que tenen coccions diferents.

12.
besuc al forn pas14

Salpebrem el besuc per les dues bandes i li fem un parell de talls per a marcar les porcions (no s'ha de tallar completament). Això us ho poden fer a la mateixa peixateria.

13.
besuc al forn pas15

Li posarem unes llesques de llimona dins de cada tall.

14.
besuc al forn pas17

I dins del peix també.

15.
besuc al forn pas18

Quan les patates estiguin una mica cuites... tirarem per sobre un bon raig de vi blanc.

16.
besuc al forn pas20

I ho deixarem coure una estona més.

17.
besuc al forn pas21

Quan les patates hagin evaporat l'alcohol del vi (uns 5 minuts), incorporem un bon raig de brou de peix. Rectificarem de sal i deixarem coure una estona més.

18.
besuc al forn pas22

Ja fa bona pinta, eh?

19.
besuc al forn pas23

Ja tenim les patates gairebé a punt.

20.
besuc al forn pas24

Veureu que comencen a estar toves i la salsa haurà lligat amb el brou i el midó que porten les patates.

21.
besuc al forn pas25

 Posarem el peix a sobre de tot i el regarem amb oli.

22.
besuc al forn pas26

... sense por...

23.
besuc al forn pas27

Finalment, li tirarem un pols de pebre vermell per sobre.

24.
besuc al forn pas28

Ara sí... pujarem el forn a 190 graus amb ventilació... i ho deixarem coure altres15 minuts

25.
besuc al forn pas29

A mitja cocció regarem el peix amb la salsa.

26.
besuc al forn pas30

I quan faltin 5 minutets... posarem una mica d'all i julivert per sobre

27.
besuc al forn pas31

... ben escampat...

28.
besuc al forn pas32

... i posarem el forn en modalitat "grill" per a daurar la pell del besuc.

29.
besuc al forn pas33

I aquest és el resultat.

30.
besuc al forn pas34

La pell ha de quedar cruixent... encara que no recomano menjar-la, però si sucar-hi pa.

31.
besuc al forn pas35

El servim a la taula així mateix.

32.
besuc al forn pas36

Presentem el plat amb una mica de gràcia.

33.
besuc al forn pas37

Quina pinta Déu Meu!... de vegades m'asombro jo mateix!

34.
besuc al forn pas38

Acompanyarem el besuc amb un vi blanc.

35.
besuc al forn pas39

... ummm... m'encanta el besuc!

36.
besuc al forn pas40

... de carn blanca i gustosa... i de les patates, del tomàquet i de la salsa... ja ni en parlem... perquè estan que t'hi cagues!

37.

Un plat festiu que podeu fer en qualsevol celebració i segur que no fallareu.