"A l'espatlla" és, senzillament, una tècnica. És com parlar d'un arrebossat o d'una vinagreta. Són tècniques usades en totes les contrades del mediterrani. El peix a l'espatlla es fa i es menja a tot arreu i potser podríem destacar la província andalusa d'Almeria on és un plat molt típic i fàcil de trobar als restaurants. Per tant, aquesta és una tècnica de cuinat del peix que permet treure el màxim rendiment d'aquelles peces de peix que són exquisides, saboroses i no necessiten massa elaboració.

El peix l'haurem de tenir obert per la meitat, encara que, si voleu, unit per la zona ventral, com si fos un llibre, vaja. També podeu utilitzar els filets sense espina directament, com veurem avui. Li podeu demanar al peixater/a que us el prepari.

Ingredients

1 besuc de 1 Kg

6 cullerades d'oli d'oliva

6 dents all

2 bitxos  

un bon raig de vinagre de vi  

sal  

  

Variants:

- Podem fregir unes patates a làmines gruixudes com a guarnició.

- Podem incloure uns xampinyons o verdures a la planxa.

Preparació
1.
besuc lespatlla pas2

Com us comentava, podeu comprar el besuc sencer i tallar-lo a casa o demanar-lo a filets.

2.
besuc lespatlla pas3

Un besuc de quilo ens proporcionarà un bon filet per persona.

3.
besuc lespatlla pas5

i l'espina. Avui no ho necessitem, però ho podeu congelar i afegir-ho en qualsevol fumet de peix.

4.
besuc lespatlla pas6

Preparem tots els ingredients.

5.
besuc lespatlla pas7

Pelem els alls i els tallem a làmines.

6.
besuc lespatlla pas8

El bitxo també el tallarem a rodanxes.

7.
besuc lespatlla pas9

Ara, en una planxa molt i molt calenta amb unes gotes d'oli farem els nostres filets de besuc.

8.
besuc lespatlla pas10

Deixeu que comencin a torrar-se una mica abans de donar-los la volta, així evitareu que s'enganxin.

9.
besuc lespatlla pas11

No els heu de tenir massa estona, només el temps suficient per a generar una capa cruixent.

10.
besuc lespatlla pas12

De dins, el besuc, encara ha d'estar força cru. Els passarem a una safata de forn amb una mica d'oli. Preescalfarem el forn a 160º C.

11.
besuc lespatlla pas13

Ara, en la mateixa planxa, haurem de daurar l'all afegint-hi dues o tres cullerades d'oli.

12.
besuc lespatlla pas14

Vigileu que es torra amb facilitat.

13.
besuc lespatlla pas15

Quan agafi color, hi afegirem el bitxo.

14.
besuc lespatlla pas16

També es crema amb facilitat, per tant, volta i volta...

15.
besuc lespatlla pas17

i serà el moment d'afegir el vinagre de vi.

16.
besuc lespatlla pas18

COMPTE! Perill de cremades. Vigileu per què el contacte del vinagre amb l'oli roent genera una reacció molt forta. Heu d'afegir un parell de cullerades de vinagre aproximadament. És qüestió de segons.

17.
besuc lespatlla pas19

De seguida farà molt de fum. Espereu a que la reacció minvi una mica...

18.
besuc lespatlla pas20

i de seguida aboqueu aquesta barreja a sobre dels lloms de besuc.

19.
besuc lespatlla pas21

Repartiu-ho bé.

20.
besuc lespatlla pas22

Seguidament, els posarem al forn 10 minuts per escalfar-ho tot i acabar de coure el besuc. No us passeu de temps o us quedarà massa sec. Tot dependrà del temps que l'heu tingut a la planxa.

21.
besuc lespatlla pas23

I ja tenim el nostre besuc a l'espatlla acabat.

22.
besuc lespatlla pas24

Emplatem i aboquem el suquet per sobre.

23.
besuc lespatlla pas25

Acabem amb una mica de sal en escates per sobre.

24.
besuc lespatlla pas26

Realment, sembla que quedi molt oliós, però aquesta vinagreta està molt bona per sucar-hi pa.

25.
besuc lespatlla pas27

Un forma de cuinar el peix molt interessant, fàcil i ràpida.

26.
besuc lespatlla pas28

Bon profit!