Molt bon plat senyors. Molt adient per consumir durant el període de Quaresma, pels que hi cregueu en aquestes coses, però és un plat que es pot fer i menjar durant tot l'any. Especialment recomanable durant l'època de pèsol i carxofa frescos, vaja, de cara a l'hivern.

Un plat de cullera, per menjar calent i amb la companyia d'un bon vi negre. Us recomano la lectura prèvia del consell Com dessalar el bacallà salat.

Ingredients

500 g de llom de bacallà dessalat

250 g de pèsols

2 carxofes

2 cebes trinxades

2 ous durs

500 g de patata esbocinada

3 tomàquets madurs

2 fulles de llorer

oli d'oliva

farina

aigua

sal

Per a la picada:

2 grans d'all

uns brins de safrà

julivert fresc

Variants:

Com he fet jo, podeu fer una reducció de vi blanc amb el sofregit

També s'hi pot afegir truita de farina

Preparació
1.
bacalla catalana pas1

Preparem els ingredients.

2.
bacalla catalana pas2

Els pèsols, si són frescos millor, però en el cas d'avui encara no era temporada.

3.
bacalla catalana pas3

El bacallà l'haurem dessalat prèviament.

4.
bacalla catalana pas4

Peleu i talleu les patates a bocins. Les heu d'escapçar, és a dir, les heu de trencar. D'aquesta manera fareu sortir tot el midó que contenen i la salsa espessirà millor.

5.
bacalla catalana pas5

Les rentem.

6.
bacalla catalana pas6

Pelem les carxofes i els en tallem la base. Traiem les fulles més verdes i ens quedem amb el cor.

7.
bacalla catalana pas7

D'altre banda, enfarinarem els lloms de bacallà...

8.
bacalla catalana pas8

... per totes bandes...

9.
bacalla catalana pas9

... i els fregirem una estona...

10.
bacalla catalana pas11

Doneu-li la volta.

11.
bacalla catalana pas12

I el reservem.

12.
bacalla catalana pas13

Tallem les carxofes a quarts i, en el mateix oli de fregir el bacallà...

13.
bacalla catalana pas14

... fregim les carxofes.

14.
bacalla catalana pas15

Mentrestant, podeu anar trinxant la ceba.

15.
bacalla catalana pas16

La carxofa ja la tenim ben fregida. La reservem.

16.
bacalla catalana pas17
17.
bacalla catalana pas18

En farem servir una part per al sofregit.

18.
bacalla catalana pas19

Hi posem la ceba trinxada i deixem que agafi color.

19.
bacalla catalana pas21

... uns brins de safrà....

20.
bacalla catalana pas22

... i el julivert fresc...

21.
bacalla catalana pas23

... i a mi m'agrada afegir-hi una mica de sal també.

22.
bacalla catalana pas24

Ho piquem ben fi.

23.
bacalla catalana pas25

Poseu un parell d'ous a bullir.

24.
bacalla catalana pas26

Un cop cuits, pelem i reservem els ous durs.

25.
bacalla catalana pas27

La ceba ja és transparent, però la deixarem una mica més.

26.
bacalla catalana pas28

Hi podeu posar les fulles de llorer, també.

27.
bacalla catalana pas29

Partim els tomàquets a quarts i els incorporem a la cassola.

28.
bacalla catalana pas30

Al mateix temps, hi posarem un raig de vi blanc. Ja sabeu que jo utilitzo aquest per cuinar.

29.
bacalla catalana pas31

Més o menys una copa de vi blanc o mitja d'aquest especial per cuinar, que és més intens.

30.
bacalla catalana pas32

Tapeu la cassola i deixeu-ho uns 10 minuts a foc baix... que s'evapori tot l'alcohol.

31.
bacalla catalana pas33

Passat aquest temps notareu que el sofregit es comença a enganxar una mica.

32.
bacalla catalana pas34

Hi afegirem aigua molt calenta... aproximadament un parell de gots.

33.
bacalla catalana pas35

També hi abocarem les patates que teníem tallades...

34.
bacalla catalana pas36

... ho remenem tot plegat una mica... i ho deixem coure uns 15 minuts.

35.
bacalla catalana pas37

Passat aquest temps, hi afegirem el bacallà, els pèsols i les carxofes.

36.
bacalla catalana pas38

Si els pèsols són frescos els haureu d'incorporar juntament amb les patates, a l'inici de la cocció.

37.
bacalla catalana pas39

Ho salem tot plegat.

38.
bacalla catalana pas40

Que quedi ben repartit.

39.
bacalla catalana pas41

Ara, ho tapem i ho deixem coure 15 minuts més.

40.
bacalla catalana pas42

En els últims 5 minuts afegiu-hi l'ou dur...

41.
bacalla catalana pas43

... i la picada que deixatarem amb una mica del suc de cocció.

42.
bacalla catalana pas44

La repartim bé.

43.
bacalla catalana pas45

Ara que acabi bullir cinc minuts més...

44.
bacalla catalana pas46

... i ja tindrem el nostre plat acabat. 

45.
bacalla catalana pas47

Com fem sempre, podem daurar el guisat al forn en mode grill... durant cinc minuts més.

46.
bacalla catalana pas48

I ja podeu servir.

47.
bacalla catalana pas49

Emplatem.

48.
bacalla catalana pas50

Un bon i saludable dinar... o sopar.

49.
bacalla catalana pas51

Espero que us agradi.

50.
bacalla catalana pas52

Bon profit!