Que a Catalunya tenim una gastronomia extraordinària ho sap tothom. Bé, tothom de casa, perquè de vegades ens oblidem que el valor del nostre producte també l'aprecia la gent d'arreu del món. Una qualitat que queda demostrada en un dels rànquings populars de gastronomia mundial més complets de tots. El Taste Atlas és un mapa amb les millors receptes tradicionals de diferents llocs del món, entre les quals s'han colat aquestes salses catalanes.
 

🥄Receptes de salses a la Gourmeteria

🥔Les 5 salses que no sabies que podies posar a les patates braves
 

Les salses catalanes més populars al món

En són quatre i segur que les coneixes. Cada salsa està puntuada amb una nota mitjana, sobre cinc punts, que surt de les valoracions que diferents usuaris d'arreu del món li donen a cada recepta. Es tracta del romesco (4,2), el xató (3,9), la samfaina (3,6) i la picada, que encara no té nota. Totes quatre apareixen al mapa del Taste Atlas amb informació detallada sobre com es preparen, en quins plats es poden fer servir i amb alguns comentaris d'usuaris que les han tastat.

Salses catalanes a l'atlas mundial / Foto: Taste Atlas
Salses catalanes a l'atles mundial / Foto: Taste Atlas

Segur que les coneixes totes, però el que potser no sabies és que són les quatre salses catalanes amb més projecció internacional, segons Taste Atlas. I encara que sàpigues de quines salses es tracta, si et fessin explicar com es preparen a una persona estrangera que les troba a través d'aquesta web, sabries explicar-li com es preparen? Et donem un cop de mà per si mai et trobes en aquesta situació.

Com preparar les salses

Totes quatre es poden gaudir com acompanyament de diversos plats, i en el cas de la samfaina, com a plat únic individual. T'expliquem com preparar a casa aquestes quatre delicioses salses tradicionals de Catalunya.

Romesco

Molt habitual per acompanyar calçots, el romesco es fa servir durant tota la temporada en altres preparacions. És perfecta per sucar-hi pa i es fa amb tomata, pebrot, alls i fruits secs. Els ingredients poden variar en funció de la tradició de cada casa, però en essència donen com a resultat una salsa cremosa, gustosa i amb un punt cruixent.

🧄 Recepta de salsa romesco
 

Xató

La insígnia del Penedès i el Garraf, el xató és, a més de salsa, el nom de l'amanida que es prepara amb enciam, peix i diferents verdures. Amb anxoves, ventresca o bacallà, cada ciutat elabora el seu propi xató. Vilanova o el Vendrell són algunes de les seus on trobar aquesta exquisida salsa catalana.

🐟 Recepta de xató
 

Samfaina

La samfaina és la salsa més versàtil de totes. Es pot servir amb carn, amb peix, en una amanida o com a plat vegetarià individual. Feta amb tomata, ceba, all, pebrot, albergínia i oli d'oliva, es pot gaudir en qualsevol moment del dia i a qualsevol època de l'any. Una salsa que va arribar a ser la novena més popular del món al rànquing de Taste Atlas.

🍅 Recepta de samfaina
 

Picada

La més senzilla de totes, però la més imprescindible per a certs plats especials. A la picada se li pot donar diferents usos, però un dels més populars és com a condiment per als entrepans de llonganissa. All, julivert i un raig d'oli és tot el que necessites per a fer una bona picada casolana.

Convé fer una menció especial a l'allioli. Sí, tots trobem a faltar l'allioli en aquesta llista, però si vols que la salsa més estimada dels catalans es converteixi en una de les més populars del món, parla'n i explica-la arreu!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!