Excel·lent i tradicional amanida marinera. A mi m'agrada molt. Aquest plat requereix d'una salsa anomenada "Salsa de Romesco", recepta que us recomano llegir prèviament, ja que la dono per feta en aquest cas. Clar, la podeu comprar feta, però aquesta salsa, si la feu a casa, és molt millor, més bona queda.

Ingredients

1 escarola

8 filets d'anxoves dessalades

50 g de bacallà esqueixat i dessalat

50 g d'olives arbequines (o negres)

1 llauna de ventresca de bonítol, melva o tonyina

oli d'oliva verge extra

salsa romesco

Variants:

Podeu incorporar una ceba escalivada

Podeu amanir el bacallà amb una mica de vinagre de Mòdena i oli

Es pot portar tot a taula separadament i que cadascú es monti el seu plat

Si es vol picant es pot afegir un bitxo a la salsa

Es pot afegir una anxova a la salsa

Es pot acompanyar de truites variades (d'espinacs, de patates, etc.)

Preparació
1.
xato pas1

El bacallà esqueixat (o tallat a tires petites) el podeu comprar salat el mateix dia o el dia abans.

2.
xato pas2

Us caldrà rentar-lo bé sota l'aigua... per extreure'n tota la sal...

3.
xato pas3

I després l'haureu de tenir un parell d'hores en remull, canviant l'aigua un parell de cops.

4.
xato pas4

Un cop tingueu el bacallà dessalat, ja podreu preparar l'amanida.

5.
xato pas5

Jo utilitzo olives arbequines, però poden ser negres o barrejades.

6.
xato pas6

Netegeu bé l'escarola.

7.
xato pas7

Podeu amanir l'escarola amb una mica d'oli d'oliva.

8.
xato pas8

La salsa de romesco, com us he comentat a la introducció, ja la tindrem feta.

9.
xato pas9

I la ventresca de tonyina, que sigui bona...

10.
xato pas10

Jo gasto d'aquesta que em recomanen... però surt cara, a uns 5 euros la llauna.

11.
xato pas11

El bacallà el podem tastar per assegurar-nos que no sigui massa salat.

12.
xato pas12

Les anxoves, que siguin bones també. De l'Escala o de Santoña, però filets macos. Penseu que és una amanida que només porta quatre filets... i cal que siguin de bona qualitat.

13.
xato pas13

A mi, el bacallà, m'agrada amanir-lo una mica amb vinagre de Mòdena...

14.
xato pas14

i oli d'oliva... però no cal. Aquest procés us el podeu saltar, tot i que recomano fer-lo.

15.
xato pas15

El bacallà queda més apetitós.

16.
xato pas16

Agafem un plat gran... i comencem a muntar: una mica d'escarola... el bacallà...

17.
xato pas17

una mica de tonyina...

18.
xato pas18

les anxoves...

19.
xato pas19

les olives...

20.
xato pas20

i per últim, la salsa romesco...

21.
xato pas21

Una bona quantitat.

22.
xato pas22

Per acabar, i abans de servir, un raig d'oli d'oliva per sobre de tot.

23.
xato pas23

I ja ho podem servir a taula.

24.
xato pas24

Ummmm... Quina pinta, eh?

25.
xato pas25

Si us agraden els salats... és una amanida espectacular.

26.
xato pas26

Una vegada, anant de turisme rural, vaig fer gairebé 20 plats de xató, que es munten ràpid si ho teniu ben preparat tot.

27.
xato pas27

De segon, un arròs negre... i tothom va quedar força content. Bon profit!