La cuina catalana és magnífica. Però, encara millor, és diversa i amb una infinitat de receptes que ens omplen d'orgull. Plats típics de les Terres de l'Ebre, del Camp de Tarragona, de les comarques de Lleida, de les contrades gironines o de petits pobles amb una història fascinant. En aquest cas, fem parada i fonda per descobrir com cuinar la mel i mató. Amb la inestimable ajuda de l'Alba i la Laura, creadores del popular compte @taulaperdos_, ens ensenyen a elaborar aquesta icònica recepta, que representa les postres per excel·lència de les fondes tradicionals.
La recepta catalana viral que demostra si ets un bon català
Si vols demostrar que ets un bon català i un autèntic expert de la cuina catalana, toca enfundar-se el davantal i fer front a un nou repte de “no ets català si això no saps cuinar”. La cuina catalana és plena de plats salats, però de vegades oblidem que el ventall de postres del nostre receptari és enorme. Postres tan icòniques com el flam o la crema catalana són habituals en molts restaurants. Però si hi ha unes postres tradicionals que brillen a les fondes del país són la mel i mató. El mató és un formatge fresc molt típic de la Catalunya Central que originàriament es feia amb llet de cabra. Avui en dia, però, en trobem també de vaca o d'ovella i és un formatge popular arreu del país. Aquesta recepta pot semblar tan senzilla com un músic: ajuntar quatre ingredients i llestos. Però les postres casolanes necessiten temps i tècnica, per això aquesta recepta inclou l'elaboració casolana del mató. Un formatge que es qualla amb llimona, vinagre o herbacol per separar el xerigot (sèrum). Fes aquesta recepta amb només tres ingredients, cap complicació i un resultat que sempre triomfa!
Com fer mel i mató: ingredients i pas a pas
Ingredients:
- 2 l de llet fresca
- Suc de 2 llimones
- Mel al gust
- Nous per decorar

El pas a pas d'aquesta recepta és especialment senzill. El primer que has de tenir en compte és que, en realitat, aquestes postres es poden fer comprant la mel i el mató per separat i ajuntant-ho. Però per tenir unes bones postres casolanes, és millor fer-ho tot des de zero. El primer que necessites és escalfar la llet en una olla fins que estigui a punt de bullir. En aquest punt, retira-la del foc i afegeix-hi el suc de les dues llimones. Deixa reposar la mescla entre 5 i 10 minuts fins que comenci a quallar. A continuació, remena suaument a foc molt baix fins que es talli del tot. És moment de colar-ho amb un drap net i prémer-ho per eliminar el líquid. Finalment, deixa refredar el formatge i serveix-lo amb mel i nous per sobre. Tingues en compte que en receptes tan senzilles com aquesta, la qualitat dels productes que facis servir determinarà el resultat final. Una bona llet, una bona mel i unes bones nous són la clau per fer unes postes d'èxit!