La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, torna una setmana més on ens proposa aquest nou menú de batch cooking setmanal per donar-nos idees per cuinar diferents plats per cada dia mantenint sempre una dieta equilibrada amb els productes de temporada. Aquesta setmana, del 28 de novembre al 4 de desembre, destaquen els plats amb llegums, una font de ferro molt important: llenties amb verdures, quiche lorraine, hummus de llenties, hamburguesa de llenties... Quanta varietat i quins plats tan bons ara que sembla que ha arribat el fred! Aquí també trobaràs la llista de la compra amb tots els ingredients que necessites si tens pensat anar al mercat. Pots descobrir com fer cada plat a través dels vídeos o bé consultar el menú de batch cooking. Us hi animeu?

No tindreu excuses per no menjar bé aquesta setmana! Ada Parellada

 

Què mengem aquesta setmana? Receptes de batch cooking del 28 al 4 de desembre

 

Aquests plats són els que menjarem aquesta setmana de dilluns a diumenge. Si vols saber com cuinar-los, continua llegint o, si ho prefereixes, pots descarregar-te el menú de batch cooking en PDF.

Una tarda de feina... estris i ingredients, pas a pas

Què necessites per a poder fer el teu batch cooking? Aquí trobaràs tots els estris i ingredients necessaris, pas a pas.

cuinar unsplash

Olla

Omplim l'olla d'aigua i quan trenqui el bull:

  1. Arròs: Bullim arròs integral durant vint minuts. Refresquem immediatament i guardem.
  2. Col: Separem les fulles externes de la col (la part interna la farem servir per al brou de pollastre) i les escaldem un parell de minuts. Les refresquem amb aigua ben freda, assequem i guardem.
  3. Brou de pollastre: El farem amb una carcassa de pollastre, 400 g de carbassa i una branca d’api. En una olla gran amb un raig escàs d’oli, hi posem la carcassa de pollastre. A foc lent, sofregim la carcassa. Quan comenci a treure part del seu greix, hi posem les verdures tallades (carbassa i api). Donem un parell de voltes perquè s’enrosseixin lleugerament, hi afegim una fulla de llorer, una branca de farigola i unes quatre boles de pebre negre i ho cobrim amb aigua. Ho fem bullir durant 50 minuts. Si queda sense aigua, n’afegim. Ha de quedar cobert. Anem desescumant de tant en tant. Colem i guardem les verdures i el brou. 
  4. Brou de peix: En una olla amb una mica d’oli posem els caps i les pells de les gambes, les potes dels calamars, el cap de rap tallat i la morralla. Enrossim durant un parell de minuts. Afegim el sofregit de ceba i tomàquet, la cullerada d’all i julivert. Fem un parell de voltes i hi posem la fulla de llorer i la branca de farigola. Cobrim amb l’aigua i fem bullir durant mitja hora. Colem, prement bé per extreure tots els sabors.
  5. Patates: Bullim la meitat de les patates amb pell, durant 30 minuts.
  6. Ous: Aprofitant que tenim l’aigua de bullir les patates, hi bullim uns 8 ous durant 8  minuts. Els refresquem i els guardem amb la closca.
  7. Ous moellé: Retirem els ous quan portin 4 minuts de cocció i els refresquem immediatament (amb aigua molt freda i gel). Els guardem sense pelar.

Forn

Encenem el forn a 200 °C:

  1. Pastanaga: Pelem les pastanagues i les tallem a tires, les ruixem amb oli, sal i herbes. Les coem al forn durant 30 minuts.
  2. Carabassa: Tallem la carabassa a daus, oli i sal. La coem al forn 20 minuts.
  3. Romesco: En una safata de forn posem 3 tomàquets i una cabeça d’alls repelada però sencera. Ruixem amb una mica d’oli d’oliva i sal. Coem 30 minuts.
  4. Remolatxes: Rentem bé les remolatxes, les tallem a llunes, les ruixem amb oli i sal i les enfornem durant 25 minuts.
  5. Alls rostits: Posem els caps d’all sencers, però pelats de les capes seques externes, els ruixem amb un raig d’oli i enfornem 30 minuts.
  6. Tomàquets i alls pel romesco: En una safata posem 4 tomàquets de sucar i una cabeça d’alls sense pelar però sense les pells externes. Ruixem amb oli i un bon pessic de sal. Enfornem durant 30 minuts.
  7. Crostons de pa: Tallem el pa del dia anterior a daus. Els ruixem amb un bon raig d’oli d’oliva, sal i herbes. Enfornem a 180 °C 10 minuts.

Cassola

  1. Ceba sofregida: Piquem el quilo de cebes i les coem amb un raig d’oli generós durant 30 minuts, a foc molt lent fins que quedi ben confitada. Posem la meitat de la ceba en pots de vidre tapats i donem la volta perquè faci el buit. 
  2. Sofregit de ceba i tomàquet: Amb la ceba restant a la cassola, hi posem mig quilo de tomàquets tallats de fer salsa, amb un parell de grans d’all talladets, farigola fresca i una mica de sal. Fem coure uns 30 minuts o fins que els tomàquets quedin ben confitats i amb textura de salsa. Afegim una mica de sucre si han quedat àcids. Retirem de la cassola.  
  3. Xampinyons/Bolets: Netegem els bolets, els tallem. Els saltem a la cassola amb un raig d’oli i sal, a foc mitjà, fins que siguin cuits.
  4. Carbassó: Tallem el carbassó a dauets i el saltem a la cassola amb un raig d’oli i sal. 
  5. Beixamel: A la cassola, hi posem 100 g de mantega. Esperem que fongui i hi afegim 100 g de farina. Quan prengui un color marronós bonic, hi aboquem un litre de llet a temperatura ambient i mitja culleradeta de sal. Coem lentament, sense deixar de batre, fins que assolir la textura desitjada de salsa (hem de tenir en compte que un cop freda s’espesseirà). La posem en un recipient i tapem a pell amb paper de forn o plàstic film. 
  6. Bolonyesa: A la mateixa cassola on hem enrossit el bacó, hi coem la meitat de la carn picada amb un raig d’oli, sal i pebre. Hi afegim la pastanaga escaldada tallada a dauets i un bon raig de vi blanc. Deixem evaporar el vi i hi afegim la meitat de la salsa de tomàquet. Remenem tot bé i reservem.
  7. Espinacs saltats: Rentem bé els espinacs i amb un raig d’oli d’all i julivert, els saltem en una paella a foc mitjà durant un parell de minuts. Veurem com de seguida cedeixen i comencen a treure aigua. Hem de deixar-los eixugats, però no secs perquè ens poden quedar negres de tanta cocció. Finalment, salpebrem i guardem.
  8. Samfaina: 300 g de sofregit de ceba i tomàquet, 2 pebrots verds grans, 2 pebrots vermells, 2 carbassons, 2 albergínies, 1 branca de farigola, oli d’oliva, 50 ml d’oli d’all i julivert, sal i pebre. En una cassola posem el sofregit de ceba i tomàquet, l’oli d’all i julivert i els pebrots tallats a daus petits. Afegim un raig generós d’oli, sal, pebre i les herbes aromàtiques. Coem a foc lent durant 10 minuts. Anem sacsejant perquè no s’enganxi. Ara hi afegim l’albergínia tallada a daus i continuem coent durant deu minuts. Finalment, hi posem els carbassons també a dauets i coem durant deu minuts més. Ha de coure un mínim de 30 minuts.

Túrmix

  1. Oli d'all i julivert: Piquem bé un manat de julivert i el triturem amb 4 grans d’all pelats i picats i 500 ml d’oli d’oliva suau. Afegim una mica de sal i guardem en un pot tapat 
  2. Romesco: En un vas de batedora posem els tomàquets al forn, l’aigua dels tomàquets, la meitat de la cabeça d’alls pelats, una culleradeta de pebre vermell dolç, mitja culleradeta de pebre vermell picant, un grapat d’avellanes, un grapat d’ametlles, 80 ml d’oli d’oliva, un raig generós d’oli d’all i julivert i un raig de vinagre. Afegim un pessic generós de sal i triturem bé. Ha de quedar espès. Guardem tapat a la nevera.

Microones

  1. Pernil cruixent: Posem les làmines de pernil entre dos papers de cuina. Coem a màxima potència al microones durant un minut. Mirem si ha quedat cruixent i ampliem la cocció 30 segons més si encara està molt tou. Hem de saber que un cop fred perd humitat i s’asseca, o sigui que si surt del microones una mica tou hem d’esperar que es refredi perquè prengui la textura desitjada. 

Batch Cooking - Dinars

acció de dinar / Foto: unsplash

Dilluns

Llenties amb verdures 

  • 400 g de llenties bullides 
  • 150 g de pastanaga al forn 
  • 100 g de sofregit de ceba 
  • 100 g de carbassa rostida 
  • Una cabeça d’alls rostida  
  • Oli d’all i julivert 
  • 300 ml de brou de pollastre 
  • Sal i pebre 

En una cassola posem el sofregit de ceba, la meitat de la cabeça d’all rostit, un raig d’oli d’all i  julivert, i totes les verdures. Deixem que prenguin temperatura i hi afegim les llenties i el brou  de pollastre. Salpebrem. Deixem bullir uns cinc minuts, sacsegem lleugerament per amalgamar els aromes i servim.  

Conill amb samfaina 

  • 1 conill d’un quilo a trossos 
  • Un raig d’oli d’all i julivert 
  • 400 g de samfaina 
  • 150 ml de vi blanc
  • Oli d’oliva 
  • Sal i pebre

Salpebrem el conill i l’enrossim en una cassola amb un raig generós d’oli. Ha de quedar ben daurat. Hi afegim l’oli d’all i julivert i un got de vi blanc. Abaixem el foc i deixem evaporar el vi blanc. Ara hi posem la samfaina. Quan agafi temperatura hi posem 100 ml d’aigua. Abaixem el foc al mínim i tapem la cassola. Deixem coure uns 20 minuts, vigilant que no s’enganxi, sacsejant de tant en tant.

Dimarts

Crema de bolets 

  • 2 cullerades de sofregit de ceba 
  • 300 g de bolets saltats 
  • 500 ml de brou de pollastre 
  • 100 ml de nata 
  • 50 g de crostons de pa 

En una olla no gaire gran, posem el sofregit de ceba, els bolets i la nata. Fem coure el conjunt uns minuts, fins que la nata es redueixi lleugerament i prengui un color fosquet. Cobrim amb el brou de pollastre i fem bullir uns 10 minuts. Triturem el conjunt i rectifiquem de sal i pebre. Servim amb els crostons de pa.

Lluç al papillot

  • 2 filets de lluç nets 
  • 200 g de pastanagues rostides 
  • 200 g de remolatxa rostida 
  • 2 patates bullides 
  • Una culleradeta d’oli d’all i julivert 
  • Sal i pebre 

Preparem el papillot, tallant els papers de forn a mida suficient per fer un sobre que contingui  el lluç i les verdures. Posem les patates tallades i les verdures a la base del sobre, a sobre hi  posem els filets de lluç salpebrats i un raig d’oli d’all i julivert. Podem coure el papillot al microones, només dos minuts a potència màxima. O els podem coure al forn a 200ºC durant quinze minuts.

Dimecres

Lasanya  

  • 500 g de bolonyesa casolana 
  • Un paquet de pasta de lasanya 
  • 200 g de formatge en llesques  
  • 100 g de formatge ratllat per gratinar 
  • 500 g de beixamel 

Coem la pasta en una olla amb abundant aigua bullent i una mica de sal. Introduïm les plaques una a una. Coem uns deu minuts. Refredem la pasta, ruixant-la amb aigua freda un cop colada. També podem comprar pasta precuita. En aquest cas bullirem aigua i l’abocarem sobre la pasta. Esperarem uns minuts i ja tindrem les plaques a punt. Muntem la lasanya. En una safata que pugui anar al forn, posem unes cullerades de beixamel a la base perquè no s’enganxi la lasanya. Afegim la primera capa de plaques de lasanya. A sobre hi posem una capa de formatge i a sobre una capa de bolonyesa. Anem procedint d’aquesta manera fins a acabar les plaques o fer quatre pisos. Acabem amb una capa de pasta i afegim beixamel i formatge ratllat que fongui bé. Introduïm al forn uns 20 minuts a 180 °C. 

Amanida de col i pastanaga 

  • 500 g de col crua (però també pot ser l’escaldada) 
  • 100 g de pastanagues al forn 
  • 100 g de remolatxa rostida 
  • Uns xampinyons crus 
  • 50 g de nous o avellanes 

Per la vinagreta: 

  • 20 ml (una cullerada) de vinagre d’arròs, de poma o de vi blanc 
  • 10 ml (mitja cullerada) de salsa de soja 
  • 40 ml (dues cullerades) d’oli de sèsam (substituir per sèsam, si no teniu oli de sèsam)
  • 50 ml d’oli d’oliva 
  • 2 grans d’all rostits 
  • 1 tros petit de gingebre  
  • Un pessic de pebre vermell picant 

Piquem la col, tallem les pastanagues i filetegem els xampinyons. Piquem les nous o les avellanes. Posem tots els ingredients en un bol. Fem la vinagreta. Aixafem els grans d’all, ratllem el gingebre i barregem amb tots els ingredients de la vinagreta. Emulsionem amb una forquilla. Amanim amb la vinagreta. 

Dijous

Pollastre al curri amb arròs 

  • 2 pits de pollastre 
  • Oli d’all i julivert 
  • 80 g de sofregit de ceba i tomàquet 
  • 350 g de brou de pollastre 
  • 3 culleradetes de curri 
  • 500 ml de llet de coco 
  • Una mica de gingebre fresc 
  • 250 g d’arròs bullit 

Tallem el pollastre a daus o a tires. El salpebrem i l’enrossim en una cassola amb un raig d’oli. El  reservem. Afegim l’oli d’all i julivert i el sofregit de ceba i tomàquet i deixem que prengui  temperatura. Afegim el curri, el brou de pollastre i la llet de coco, deixem reduir durant uns deu minuts, a foc lent. Finalment, hi tornem a posar el pollastre, ratllem una mica de gingebre, sacsegem per integrar tots els ingredients i fem coure uns cinc minuts més, a foc lent. Servim amb l’arròs. 

Amanida d’espinacs i poma  

  • 1 manat d’espinacs frescos i tendres 
  • 100 g de pernil salat 
  • Una poma 
  • Un grapat de barreja de fruita seca i llavors 
  • Crostons de pa 
  • 2 cullerades de mostassa 
  • 1 cullerada de mel 
  • Oli d’oliva  
  • Sal  

Rentem els espinacs i els assequem bé. Tallem el pernil salat a bocins menuts. Rentem bé la poma i la tallem a dauets. Barregem la mostassa i la mel i emulsionem amb l’oli d’oliva fins que quedi una salsa. Barregem els ingredients i amanim amb la salsa. Acabem amb els crostons de pa i la fruita seca i llavors.

Divendres

Pasta amb pesto de remolatxa 

  • 300 g de macarrons  
  • 200 g de remolatxa al forn 
  • 50 g d’ametlles torrades 
  • 50 g de formatge parmesà 
  • Un raig d’oli d’all i julivert 
  • 150 ml d’oli d'oliva 
  • Sal  
  • Unes fulles d’espinacs 
  • Unes tires de pernil cuit 

Fem el pesto. Es basa simplement a triturar tots els ingredients fins a aconseguir una salsa homogènia. Coem la pasta seguint les indicacions del fabricant. Escalfem la salsa en una paella. Hi afegim la pasta i un cullerot d’aigua d’haver bullit els macarrons. Sacsegem. Posem els macarrons en un plat i acabem amb el pernil i els espinacs.  

Sípia amb bolets 

  • 1 sípia gran 
  • 200 g de bolets saltats 
  • 50 g de ceba sofregida 
  • Oli d’all i julivert 
  • Un raig de vi blanc 
  • Sal i pebre  

En una cassola a foc alt, hi posem la sèpia tallada a tires amb un raig d’oli. Quan comenci a treure aigua hi posem l’oli d’all i julivert. Sacsegem. Afegim la ceba sofregida, el vi blanc i els  bolets saltats. Deixem que el conjunt cogui uns cinc minuts. Salpebrem.

Dissabte

Ensaladilla russa 

  • 3 patates bullides  
  • 100 g de remolatxa rostida 
  • 100 g de pastanaga rostida 
  • 80 g d’olives farcides 
  • 4 ous durs 
  • 100 g de tonyina 
  • Maionesa  
  • Sal 

Pelem les patates i les aixafem lleugerament. Tallem la remolatxa i la pastanaga. Barregem amb la patata. Tallem les olives i les afegim a la barreja, també les anxoves i els rovells dels ous. Barregem amb la maionesa, que quedi ben impregnat. Salpebrem lleugerament. Finalment hi posem les clares ratllades 

Broqueta de pollastre i remolatxa 

  • 2 pits de pollastre sencers o 4 contra cuixes desossades 
  • 2 remolatxes rostides 
  • Oli d’oliva 

Per la salsa:

  • 1 llimona 
  • 40 ml de soja líquida (2 cullerades) 
  • 20 g de mel (1 cullerada) 
  • 3 grans d’all rostits 
  • 40 g de sofregit de ceba i tomàquet 

Tallem els pits de pollastre a daus. Els clavem a les broquetes, alternant amb la remolatxa. Untem les broquetes amb oli d’oliva i les coem a la planxa, a foc mitjà, per enrossir l’exterior. I perquè quedin ben cuites a l’interior, abaixem el foc i tapem la paella i coem uns deu minuts. En un bol barrejar tots els ingredients de la salsa, si cal, triturem. Retirem les broquetes i  posem la salsa a la paella, recollint tots els sucs de les broquetes. Deixem coure un parell de  minuts i napem les broquetes amb la salsa.

Diumenge

Pasta amb musclos 

  • 300 g d’espaguetis 
  • 500 g de musclos 
  • 100 g de ceba sofregida i tomàquet 
  • Una cullerada d’oli d’all i julivert 
  • Una llimona i/o llima 
  • 2 cullerades de tàperes 
  • Una culleradeta de pebre vermell (picant o dolç) 

Coem la pasta en abundant aigua amb sal seguint les indicacions del paquet. Si ens han sobrat musclos de la darrera cocció els podem fer servir per a aquesta pasta. Posem el sofregit a una paella gran i el coem lleugerament fins que s’enrosseixi lleugerament. Afegim l’oli d’all i julivert i fer coure un parell de minuts. Hi posem els musclos i tapem la paella, esperem que es coguin uns tres minuts. Afegim les tàperes. Escorrem la pasta i l’afegim a la paella. Sacsegem perquè els gustos s’amalgamin i emplatem. Al darrer moment hi posem el suc de mitja llimona i una mica de ratlladura de la pell.  

Farcellets de col 

  • Les fulles externes de la col bullida 
  • 400 g de bolonyesa (de fet, la carn i les verdures de la bolonyesa) 
  • 500 g de beixamel 
  • Formatge ratllat 

Farcim les fulles de col bullida amb una bona cullerada de salsa bolonyesa freda (perquè tingui  més cos i ens sigui més fàcil enrotllar), enrotllem i tanquem bé. En una safata de forn, posem una capa de beixamel, a sobre hi posem els farcellets de col i acabem amb beixamel. Finalment, hi posem formatge ratllat i escalfem al forn a 180ºC durant uns 15 minuts. Servim. 

Batch Cooking - Sopars

acció de sopar / Foto: Unsplash

Dilluns

Cuscús amb carbassa i magrana 

  • 200 g de cuscús precuit 
  • Mitja magrana 
  • 300 g de carbassa rostida 
  • 100 g de remolatxa rostida 
  • Barreja de llavors: sèsam, pipes de carbassa, pipes de gira-sol, panses... 
  • Una branqueta de farigola fresca 
  • Un pessic de comí  
  • Oli d’oliva 
  • Sal  

Seguint les indicacions del fabricant, coem el cuscús. El deixem refredar i l’amanim amb unes  fulles de farigola fresca, un pessic de comí, l’oli i una mica de sal. Afegim la carbassa rostida tallada a dauets, la magrana i la barreja de llavors. Barregem bé.  

Quiche Lorraine 

  • 1 làmina de pasta brisa 
  • 2 ous 
  • 250 ml de nata líquida del 18% de matèria grassa 
  • 150 g de bacó 
  • 200 g de ceba sofregida  
  • 100 g de formatge ratllat  
  • 40 g de maizena 
  • Sal i pebre 
  • Nou moscada 

Folrem un motlle amb paper de forn i hi posem a sobre la làmina de pasta brisa. La premem  bé. A sobre hi posem un altre paper de forn i premem bé. Ho cobrim amb cigrons crus i coem durant 10 minuts al forn a 180 °C. Retirem els cigrons i el paper de forn. En un bol barregem els ous, la nata líquida, sal, pebre, nou moscada i la maizena. Batem bé. Sobre la pasta brisa cuita hi posem el bacó, la ceba i el formatge. Cobrim amb la barreja d’ous i nata. Coem durant vint minuts a 180 °C al forn. 

Dimarts

Ous farcits de tonyina 

  • 8 ous durs 
  • 150 g de tonyina en oli 
  • 100 g de maionesa 

Pelem els ous i separem les clares dels rovells. Triturem els rovells amb la tonyina i la maionesa. Farcim els ous amb la barreja.

Saltat de verdures 

  • 200 g de carbassa rostida 
  • 300 g de col del brou de pollastre 
  • 300 g de carbassó cuit 
  • Oli d’all i julivert 
  • 200 g de romesco 
  • Sal  

Escalfem un wok. Posar-hi les verdures i immediatament, afegir-hi l’oli d’all i julivert. Sacsejar ràpidament perquè les verdures quedin ben aromatitzades, però que l’all de l’oli no es cremi. Salem i servim amb salsa romesco.

Dimecres

Hummus de llenties 

  • Llenties cuites
  • 40 g de llavors de sèsam 
  • 10 unitats d’ametlles 
  • Una culleradeta de comí molt 
  • El suc de mitja llimona 
  • Sal 
  • 50 ml d’aigua  
  • 50 ml d’oli d’all i julivert 
  • Germinats de llenties (opcional) 

Torrem les llavors de sèsam en una paella a foc mitjà, tenint cura que no es cremin. Triturem les llenties, les llavors de sèsam, el comí, el suc de la llimona, l’aigua, oli d’all i julivert i la sal, fins a tenir una pasta fina. Servim amb els germinats de llenties. Acompanyem amb bastons de pastanaga i torrades.

Musclos amb vinagreta de tomàquets secs i llimona 

  • 1 kg de musclos 

Per la vinagreta:

  • 100 g de tomàquets secs en oli 
  • 50 g d’avellanes 
  • Una culleradeta de postres d’oli d’all i julivert 
  • El suc i la pell d’una llimona  
  • Una culleradeta de cafè de pebre vermell picant 
  • Sal 

En un morter piquem les avellanes i les reservem. Tallem menuts els tomàquets secs. Barregem  avellanes amb tomàquets secs, la culleradeta d’oli d’all i julivert, el suc de la llimona, la pell de  mitja llimona ratllada, el pebre vermell picant i una mica de sal. Obrim els musclos al vapor. Simplement, els posem en una cassola gran i els tapem. Encenem el  foc a mitja potència i coem uns quatre minuts. Un cop oberts, els traiem de la cassola, els traiem  una de les closques i els amanim amb una culleradeta de vinagreta a cada un. 

Dijous

Mandonguilles de peix 

  • 500 g de peix blanc sense espines ni pell (pot ser lluç, orada o bacallà...) 
  • 40 g de pa del dia abans 
  • 100 ml de llet
  • 1 ou 
  • 40 ml d’oli d’all i julivert 
  • 200 ml de sofregit de ceba i tomàquet 
  • 100 g de samfaina 
  • Farina per arrebossar 
  • Oli per a fregir 

Remullem les llesques de pa en llet durant una mitja hora. L’escorrem bé i el posem en un bol. Piquem el peix i el posem en el bol del pa amb llet. Afegim l’ou batut i l’oli d’all i julivert.  Salpebrem. Barregem bé fins a aconseguir una massa. Fem boletes i les arrebossem en farina. Fregim en oli calent. En una cassola escalfem el sofregit de ceba i tomàquet i la samfaina. Hi afegim 100 ml d’aigua perquè ens ajudi a diluir, sacsegem i hi incorporem les mandonguilles. Deixem coure uns deu/quinze minuts i ja ho tindrem. 

Sopa de ceba 

  • 300 g de ceba sofregida 
  • 150 g de vi blanc 
  • 1 culleradeta de farina 
  • 1 litre de brou de pollastre 
  • 100 g de formatge emmental ratllat 
  • Crostons de pa
  • Pebre negre 
  • Mantega  

En una cassola hi posem el sofregit de ceba, fem coure un parell de minuts, a foc lent. Hi posem el vi blanc i fem reduir uns tres minuts. Hi posem la farina i fem coure un parell de minuts a foc lent. Ara hi posem el brou de pollastre, fem que tot plegat bulli uns minuts. Rectifiquem de sal i pebre, si cal. Untem les llesques de pa amb mantega i les torrem al forn. Al plat posem els crostons de pa i el formatge emmental ratllat. Cobrim amb la sopa ben calenta i acabem amb pebre recent molt.

Divendres

Patates farcides de tonyina gratinades 

  • 4 patates bullides amb pell 
  • 150 g de tonyina en oli  
  • 100 g de sofregit de ceba i tomàquet 
  • 150 g d’espinacs saltats 
  • 100 ml de nata líquida 
  • Sal i pebre 

Tallem les patates per la meitat. Les buidem i posem la polpa en un bol. Hi afegim el sofregit  de ceba i tomàquet, una culleradeta d’orenga i la tonyina en oli. Farcim les patates amb aquesta barreja. Les cobrim amb formatge ratllat. Escalfem les patates al forn, a 180 °C fins que prenguin un color daurat. A la cassola hi posem els espinacs i la nata líquida. Coem fins que la nata queda ben integrada i es redueix lleugerament. Salpebrem i triturem. Servim les patates sobre la salsa d’espinacs.  

Burritos de vedella 

  • 4 fajites de blat 
  • 300 g de bistec de vedella tallat a tires 
  • 100 g de salsa romesco 
  • Espinacs tendres 
  • Pastanaga rostida 
  • 200 g de remolatxa rostida 
  • Sal  

En una paella coem a foc fort amb un raig d’oli, les tires de bistec salpebrades. Han de quedar  cuites per fora però una mica cruetes per dins, perquè no quedin eixarreïdes. Afegim les  verdures cuites – remolatxa, pastanaga i romesco - i les integrem. Untem la fajita amb el romesco. Posem el bistec i les verdures. Afegim els espinacs, un pessic de sal i enrotllem. 

Dissabte

Croque madame 

  • 4 llesques de pa de motlle 
  • 4 llesques de pernil cuit 
  • 80 g de formatge emmental  
  • 50 g de formatge emmental ratllat 
  • 100 g de salsa beixamel 
  • 4 ous 

Torrem lleugerament el pa de motlle i l’untem amb una capa generosa de beixamel. Sobre la  beixamel posem les llesques de pernil i de formatge. Posem beixamel sobre el formatge i a sobre formatge ratllat. Gratinem al forn fins que sigui daurat. Finalment, hi posem un ou cuit a una paella amb un raig d’oli, a l’estil ou ferrat.  

Hamburguesa de llenties 

  • 200 g de llenties cuites 
  • 100 g de ceba sofregida 
  • Un grapat de nous 
  • Un raig d’oli d’all i julivert 
  • 80 g de pa ratllat 
  • 50 ml de llet 
  • Sal i pebre 
  • Opcionalment espècies com gingebre, comí o pebre vermell

Piquem les nous amb un ganivet fins que quedin ben esmicolades. En un bol posem les llenties  i amb una forquilla les aixafem. Afegim l’oli d’all i julivert, la ceba sofregida, les nous, la llet, el  pa ratllat i salpebrem. També hi posem les espècies si hem decidit posar-ne. Pastem fins que  queda una massa i en fem boles amb la forma d’hamburguesa. En una paella, amb un raig d’oli, les enrossim per les dues bandes. Podem acompanyar-les amb una salsa de formatge i una amanida. 

Diumenge

Sopa de peix 

  • 20 gambes 
  • 400 g de musclos 
  • 700 g de peix blanc (lluç, rap, etc.) 
  • 1 litre i mig de brou de peix
  • 50 g de romesco 
  • 100 g de sofregit de ceba i tomàquet 
  • 1 fulla de llorer 
  • Uns brins de safrà 
  • 100 ml de vi blanc 
  • 200 g d’arròs bullit 

Pelem les gambes. Amb els caps i les pells de les gambes podem fer dues coses: congelar-les per a pròximes ocasions i fer un oli de gambes. En una cassola posem els caps i les pells de les gambes amb un gra d’all  aixafat, una fulla de llorer i un raig d’oli molt generós. Confitem lentament, uns deu minuts. És important que no fregeixi, ha de coure lentament. Colem, prement bé els caps i les pells. Ens  ha de quedar un oli aromatitzat de gambes que podem fer servir per múltiples plats. En una olla posem els musclos i els tapem. Encenem el foc i esperem que s’obrin, un parell de minuts. Els retirem de l’olla i reservem l’aigua que han deixat anar. A la mateixa olla hi els caps i les pells de les gambes, amb un raig d’oli els enrossim posem el sofregit de ceba i tomàquet i la fulla de llorer. Afegim els brins de safrà, remenem bé i hi afegim el vi blanc. Esperem que evapori. Hi afegim el peix a daus tallats. Donem un parell de voltes perquè s’integrin amb el sofregit i cobrim amb el brou de peix i la meitat de l’aigua de fer obrir els musclos. Fem trencar l’ebullició i, al darrer moment hi afegim els musclos pelats, els cossos de les gambes i l’arròs bullit. Salpebrem, si cal.  

Volcà de samfaina amb ou escalfat 

  • 300 g de samfaina 
  • 4 ous escalfats 
  • Cruixent de pernil 

Simplement escalfem la samfaina. Ho podem fer al microones o a una paella. Posem un volcà de samfaina i a sobre hi posem l’ou escalfat. Hem de procurar que l’ou estigui a temperatura ambient. Si està molt fred, l’escalfem submergint-lo un moment en aigua calenta. Acabem amb el cruixent de pernil.

Llista de la compra pel batch cooking (per a 4 persones)

Aquí tens tots els ingredients que necessites comprar al supermercat per poder cuinar tots els plats del menú de batch cooking d'Ada Parellada d'aquesta setmana. 

botigues obertes supermercats 12 octubre

Supermercat

  • 1 kg de llenties bullides 
  • 1 kg d’arròs 
  • 500 g d’espaguetis 
  • 500 g de macarrons  
  • 500 g de cuscús precuit 
  • Un grapat de pipes de gira-sol 
  • Un grapat de pipes de carbassa 
  • Un pot petit de sèsam 
  • Un grapat de panses 
  • 100 g de nous 
  • 200 g d’ametlles 
  • 100 g d’avellanes 
  • 1 làmina de pasta brisa 
  • 500 ml de nata líquida del 18% de matèria grassa 
  • 250 g de maizena 
  • Un pot petit de nou moscat 
  • Un pot petit de pebre vermell 
  • Un pot petit de pebre vermell picant 
  • Un pot petit de comí  
  • Un pot petit de curri 
  • 400 g de tonyina en oli  
  • Un pot petit de salsa de soja 
  • Un paquet de pasta de lasanya 
  • 200 g de tomàquets secs en oli  
  • Un pot petit de mostassa en gra 
  • Un pot petit de mel 
  • 500 ml de llet de coco 
  • 1 paquet de fajites
  • 100 g d’olives farcides 
  • Un pot petit de tàperes 
  • Unes fulles de llorer 
  • Un pot petit de safrà

Carnisseria

  • 1 conill d’un quilo a trossos 
  • 1 carcassa de pollastre 
  • 4 pits de pollastre desossats 
  • 400 g de vedella en bistecs 
  • 500 g de carn picada de vedella 
  • 500 g de carn picada de porc 
  • 2 dotzenes d’ous 
  • 200 g de bacó a tires 
  • 200 g de formatge ratllat tipus emmental 
  • 200 g de formatge ratllat tipus parmesà 
  • 200 g de formatge en llesques  
  • 200 g de pernil salat 
  • 150 g de pernil cuit

Peixateria

  • 2 filets de lluç nets 
  • 1 kg de musclos 
  • 1 kg i mig de peix blanc sense espines ni pell (pot ser lluç, orada o bacallà...) 
  • 1 sípia gran 
  • 1 cap de rap 
  • 300 g de morralla
  • Unes 20 gambes

Fruiteria

  • 2 manats de remolatxa crua 
  • 1 kg de pastanagues 
  • 1 kg de ceba 
  • 1 col 
  • 2 kg de tomàquets per a sofregit 
  • 1 kg de llimones 
  • 2 manats d’espinacs tendres 
  • 1 carbassa violí  
  • 2 cabeces d’alls  
  • 1 manat petit de julivert 
  • 2 pebrots verds grans 
  • 2 pebrots vermells 
  • 1 kg de carbassó 
  • 2 albergínies 
  • Un manat petit de farigola fresc 
  • 1 magrana 
  • 500 g de bolets variats 
  • 1 kg de patates 
  • Una branca d’api 
  • 1 tros de gingebre fresc

🍗 Menú de batch cooking d'Ada Parellada del 7 al 13 de novembre

🐟 Menú de batch cooking d'Ada Parellada del 14 al 20 de novembre

🥕 Menú de batch cooking d'Ada Parellada del 21 al 27 de novembre

 

T'ho posem fàcil! Aquí tens la llista de la compra en PDF perquè vagis a comprar al mercat tots els ingredients del menú batch cooking d'aquesta setmana. Si vols recuperar els batch cooking del mes de novembre anteriors de la nostra xef Ada Parellada, els pots trobar a Batch cooking de novembre: menú, receptes i llista de la compra. Veuràs altres opcions de receptes per cuinar durant una tarda i així tenir preparats els menús de tota la setmana. Descobreix quin és el que més s'ajusta als teus ingredients i comença a cuinar!