La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments en la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com fer un arròs Parellada, un truc indispensable que no podràs deixar de fer servir.
Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.
Com fer un arròs Parellada, versió Ada Parellada
L'arròs Parellada és una delícia de la cuina catalana a la qual de vegades no prestem prou atenció. Es tracta d'una recepta de mar i muntanya, aparentment igual que qualsevol altra, però amb una particularitat molt curiosa: el plat, en comptes de dir-se pels ingredients que porta (pollastre amb escamarlans, peres al vi, remenat d'espàrrecs...) deu el seu nom a Juli Parellada, un client habitual del Cafè Suís de Barcelona que fa més d'un segle va demanar un arròs de mar i muntanya desossat. La popularitat de l'invent va ser tal que el plat es va acabar coneixent com l'arròs Parellada. Però avui, passem del Juli a l'Ada per descobrir com fer aquest deliciós plat de la mà d'una altra Parellada.
Ingredients:
- 200 g d’arròs
- 1 pebrot vermell
- 1 ceba
- 2 tomàquets ratllats
- 2 grans d’all
- 8 gambes
- 1 sípia petita i la seva melsa
- 1 rap petit
- 10 musclos
- 2 contra cuixes de pollastre desossades
- 4 salsitxes
- Safrà
- 100 ml d’oli d’oliva
- 500 ml de fumet
- Sal
Elaboració:
Pelem les gambes, traiem l’intestí i reservem els cossos. Amb un bon raig d’oli, fregim els caps a la paella on farem l’arròs i aixafem perquè extreguin tot el suc. Retirem els caps de la paella i, si estem fent un fumet, els posem a bullir amb la resta del fumet. Passem les cues de les gambes per la paella, només 30 segons per cara i les reservem. Al mateix oli, afegint-hi una mica, si cal, coem el pollastre a foc alt prèviament salpebrat i les salsitxes tallades. Quan siguin enrossides, ho reservem tot. Ara hi posem la sípia a daus i coem a foc mitjà, uns cinc minuts, salem i reservem. Hi posem el rap, també a foc alt i prèviament salpebrat. Només coem un minut i reservem. Ara hi posem la ceba i el pebrot picat a dauets, abaixem el foc i fem coure ben bé 15 minuts fins que siguin ben sofregits. Salem i hi afegim el tomàquet ratllat, continuem coent a foc molt lent fins que tot plegat sigui una melmelada. Escalfem el fumet fins que trenqui el bull. Fem una picada amb els grans d’all, el safrà, el suc de la melsa de la sípia (si és molt grossa, només mitja) i ho diluïm amb un cullerot de fumet. Posem l’arròs a la paella i nacarem a foc alt durant un parell de minuts. Nacarar vol dir que agafa un color com de perla i es fa per segellar l’arròs. Hi posem tota la carn i el peix (menys les gambes i els musclos). Remenem i ho cobrim amb tot el fumet ben calent, sal i la picada. Abaixem el foc i fem coure exactament 12 minuts. La passem al forn a 200 °C i deixem 4 minuts. Mentrestant haurem obert els musclos al vapor. Els traiem de la closca. Els posem sobre la paella i també les gambes que teníem reservades, que amb la calor residual ja s’escalfaran.